Hel kyckling i ugn med citron och timjan
Hel kyckling i ugn som blir saftig och smakar ljuvligt av citron och timjan. Den goda gräddsåsen höjer smaken till nya höjder och gör rätten till en festlig medelpunkt. Servera gärna med en krispig grönsallad och rotfrukter.
Ingredienser
6 portioner
1 hel kyckling (à ca 2 kg, gärna Bosarp)
salt
svartpeppar
1 citron
1/2 kruka timjan
3 msk flytande honung
3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
Gräddsås
4 dl buljong från kycklingen
2 1/2 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
färskpressad citronsaft
Till servering
rostade rotfrukter
sallad
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl rotfrukter och sallad.
Energi3544 KJ / 847 kCal
Fett60 g
Salt5.66 g
Kolhydrater19 g
Protein59 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
När man ställer in kycklingen i ugnen andra gången, var ska den placeras då? Mitten eller längst ner?
Linnea
2024-01-14Hej Linnea! Tack för din fråga, kycklingen ska stå i nedre delen av ugnen även andra gången du sätter in den. Nu har vi förtydligat receptet, tack för hjälpen! Hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-01-15Lade till vitlöksklyftor o klyftade citron som fick gå med i ugnen. Den såsen såå god att man kan dricka den
Marie
2023-08-131.5 h är nog snarare totaltiden. Var klart 35 min tidigare på samma temp. Men gott 👍
Lollo
2023-02-16