Beräkna drycken till festen!
Tips till dig som tänker ordna en fest och vill beräkna åtgången på dryck.
More is more! I alla fall när det gäller att beräkna hur mycket mat som går åt på festen. Här är några tumregler att utgå från när du ska planera mängderna till din bjudning.
Finns det någon värre partydödare än när mat och dryck tar slut på festen? Snopet för gästerna, för att inte tala om att du riskerar att framstå som en snål värd. Var därför rejält generös när du beräknar mängden mat och dryck. Ta även med i beräkningen vad är det för slags gäster som kommer samt tillfälle och tidpunkt för bjudningen. Unga tonåringar äter ofta betydligt mer än äldre och små barn.
Måtten gäller per bufféportion. En lagom mängd av kött, fisk och fågel är
200 g i rå vikt utan ben. Räkna med cirka dubbla mängden på benprodukter.
Kött utan ben (t ex biff, oxfilé, fläskfilé): 50 g
Kött med ben (t ex revben, lammracks): 100-150 g
Benfritt kött i gryta: 75-100 g
Fiskfilé: 50-75 g
Lax, kallrökt eller gravad: 50 g
Lax, varmrökt eller inkokt: 75 g
Räkor med skal: 100 g
Räkor utan skal: 50 g
Fågel (filé): 50 g
Fågel med ben: 125 g
Hårdost: 25 g
Dessertost: 20 g
Chark/kallskuret: 50 g
Paté: 50 g
Har du bara en pastasallad så behöver du 75 g okokt pasta per näsa eller 150 g potatis.
Pasta (kokt): 75 g
Pastasallad (kokt pasta plus övriga ingredienser): 100 g
Kokt potatis: 125 g
Potatissallad: 125 g
Potatisgratäng: 125 g
Paj: 150 g
Grönsallad: 30 g
Mjukt bröd: 25 g
Hårt bröd: 15 g
Varm eller kall sås/röra: ½ dl/portion
Dressing/vinägrett: 2-3 msk/portion
Dessertsås (t ex saftsås, vaniljsås): 1 dl/portion
Vispad grädde: ½ dl/portion
Saftig vattenmelon, krämig yoghurt och kryddig za’taar – en himmelskt god kombination som passar lika bra till efterrätt som del av en buffé. Eller varför inte som en somrig frukost? Za’taar är en kryddblandning av oregano, timjan, citron och sesamfrön med ursprung i Mellanöstern.
Härlig frittata med vårens första primörer. Perfekt till vårens bufféer eller som lunch med lite nyskördat grönt till. Gör i långpanna, skär i bitar och frys in det du inte äter upp, så har du vårkänsla i frysen när du behöver den nästa gång.
Vad sägs om en magiskt god sallad gjord på ugnsrostade morötter och en kryddblandning med vitlök, koriander, spiskummin och harissa? Tänk på att ta ut morötterna i tid så att de behåller sin spänst. Ett enkelt trick är att kyla ner dem direkt efter ugnen i kallt vatten eller is så avstannar tillagningen.
Himmelskt god aubergineröra, som kan göras på både majonnäs och tahini. Med en fräsch smak av både vitlök och citron passar den perfekt som tillbehör, dippsås eller som del av en buffé.
Smörgåstårta är den perfekta kalasmaten! Fira med en konstnärligt garnerad smörgåstårta med krispigt grönt. Innanför de spirande ärt- och sparrisskotten gömmer sig tre smakfulla fyllningar med smak av räkor, lax och avokado.
Fira en födelsedag eller kanske midsommar, då får du inte missa detta recept på Västerbottensostpaj. Enkel att tillaga med klassisk härlig smak. Salt, peppar och Västerbottensost – små detaljer som gör stor skillnad.
Sommaren och grillad lax hör ihop. Lax är ganska enkelt att grilla och smakvarianterna är många. Här börjar du med att gnida in laxen i salt, peppar och andra kryddningar efter smak och tycke. Lägg fisken på en plåt och grilla under lock i 25-30 minuter och servera med valfritt tillbehör.
Servera köttbullarna tillsammans med den varma och matiga salladen. Broccoli och rödbetor blir ett gott komplement till köttbullarna. Klicka på pepparrotskrämen och servera med krasse. En riktig höjdare som kommer älskas av stor som liten gäst.
En frasig och supergod pizza på färdigbakat bröd som går fort att laga. Libabröd är ett libanesiskt tunt bröd, men du kan även använda färdigbakad pizzabotten, tortillabröd eller annat tunnbröd. Blir en höjdare på buffébordet.
Med tunt hyvlad sparris, krispiga salladsärtor och en krämig dressing på pumpakärnor, matyoghurt och vitlök är det här en grönsallad när den är som bäst. Servera som tillbehör eller som en del av en buffé.
Sex till åtta plock per person är lagom när det handlar om fingermat och mingelfest.
Sex till åtta rätter räcker på en buffé. Den bör innehålla ett par matiga rätter, några tillbehör, någon dipp, sallad, bröd och alltid minst ett vegetariskt alternativ.
Bulla upp ordentligt med mat som inte kräver någon tillagning; charkuterier, ostar, frukt, grönsaker och bröd. Då finns det alltid något att erbjuda även senkommande eller kanske till och med oväntade gäster.
Tips: Börja först med brödet, sedan salladen, efter det pasta/potatis och sist proteinerna och eventuell sås. På så sätt börjar du med det som är billigt. Bra va!
Vid bufféservering, duka så att det du har minst av kommer sist på bordet. Presentera gärna mat och dryck med lappar eller skyltar, så kallade bordsryttare.
Tänk på att flagga för om du serverar något med nötter, eller andra ingredienser som en eller flera av gästerna kan vara allergiska eller intoleranta mot, t ex mjölkprotein, laktos, gluten och ägg. Bäst är att fråga vid inbjudan, så det inte kommer som en överraskning. Här kan du läsa en artikel med Buffés allergiexpert där hon ger svar och tips på hur du anpassar din bjudning så att alla kan njuta av maten.
Vi hjälper dig och ger dig några tumregler att utgå från när du ska planera mängderna till din bjudning.
Här kan du beräkna dryck till festen.
Tips till dig som tänker ordna en fest och vill beräkna åtgången på dryck.
Vi guidar dig hur du gör din egen vackra layer cake - steg för steg!
Här får du förslag på mat som är god och lättlagad till studentmottagningen eller festen.
Vi visar hur du lägger in sill där rödlök, kryddpeppar och lagerblad sätter smak.
Här bjuder vi på recept för en vårbuffé som är enkel att förbereda och smidig att laga till många.
Här tipsar vi om populära och goda matpajer som passar till fest och buffé med plockmat.
Rabarber spritz, gravad lax med löjromskräm, grillad flankstek och jordgubbstårta.