Vill du fira påsk med delikat mat och dryck som också är bra för hälsan? Här har vi samlat nyttiga påskrecept och alkoholfria tips!
Text: Stephanie Johansson
Dela med vänner
1. Fyllda ägghalvor med räkor och grönsaksvinägrett
15
0
Här pratar vi en riktig klassiker som ingen påskmiddag klarar sig utan. Ser enkelt ut men smakar desto mer. Här fyller vi ägghalvor med selleri, lök, tomater och dill som marinerats i senapsvinägrett och toppar äggen med nyskalade räkor.
2. Rosépepparstekt kyckling med blomkåls- och broccolisallad
57
3
Skiva rå broccoli och blomkål tunt och lägg dem på ett fat. På det placerar du en rosépepparmarinerad kyckling. Ringla sen över en örtdressing av apelsin, gräslök och väldoftande körvel. Avsluta med kronan på verket: kronärtskockskräm.
Huvudnumret är en enkel men sofistikerad kycklingfärsbiff med arv från Dijon. Till det en gurksalsa med en modern ton av pepparrot. Serveras med matvete och säsongens efterlängtade sparris.
Skrei, sitt konstiga namn till trots, är en variant av torsk. Börja med en snabbmarinering, sen strör du stötta dillfrön och peppar över fisken innan den steks. Servera med en smakrik dill- och kaprisdressing.
Sojamarinerade wannameiräkor för med sig välbehövligt friska fläktar från Asien. Smaker som lime och pepparrot gör sig utmärkt till avokado, gurka och salladslök. En fräsch och lyxig räksallad.
6. Citron- och fänkålsstekt kycklinglårfilé med fetaostcrème
71
0
Inled med en saftig kyckling med smak av välgörande fänkål och citron. Överraska sedan med en frisk sallad gjord på betor, lök, bönor och rucola. Toppa med fetaostcrème. Det doftar succé.
En krämig soppa på tre gröna favoriter: gurka, avokado och gräslök. Citron och dill ger en pigg smak. Ät soppan som den är eller servera ihop med kycklingspett och lite rostad lök.
8. Ugnsbakad avokado med ägg, rökt lax och gräslök
206
3
Överraska med en varm ugnsbakad avokado. I avokadohalvan vilar en solig äggula på en rosa skiva rökt lax. En snygg äggrätt som pryder påskbuffén eller som spännande förrätt som lätt blir en snackis kring bordet.
Lax passar perfekt ihop med dill och rom. Här lagas laxen i ugnen täckt av grön fin dill. Under tiden rör du ihop en god sås med rom och crème fraiche. Servera ugnslaxen med en fräsch sallad med bland annat fänkål och sparris.
Grillad gurka, rödlök och ost bildar fina smaker i den här salladen som kan serveras lite ljummen. Servera salladen toppad med grillat surdegsbröd och den smakrika dilldressingen.
11. Grillad paprikasallad med kycklingfilé och pistagedressing
5
2
Grillad paprika och kyckling och grunden till en riktigt god sallad är klar. Paprikasalladen blir komplett när den toppas med smakrik dressing av persilja och pistagenötter samt bitar av fetaost.
Nubbesallad med perfekt blandning av bland annat matjessill, crème fraiche, majonnäs, kaviar, potatis och hårdkokta ägg. Hacka och blanda snabbt ihop alla ingredienser och servera nubbesalladen på kavring eller knäckebröd.
13. Sparrissallad med rågbröd, valnötter och ädelost
20
0
Här är en riktigt god sparrissallad som passar lika bra på buffén som till förrätt. Toppa den med en syrlig äppelvinägrett, ädelost och rågbrödskrutonger.
14. Veganska snittar - salladsblad med avokadosalsa
34
3
Goda och gröna snittar på blad av hjärtsallad. Skopa upp den pikanta salsan av avokado och gurka i en sötsalt sojadressing och strössla över med sesamfrö. Riktigt bra ”fingermat”.
15. Ljummen tomatsallad med sockerärtor och dilldressing
7
1
Stek tomater, gurka och sockerärtor kort tid i en stekpanna och så får du fram de finaste smakerna. Blanda grönsakerna med en enkel senaps- och dilldressing och servera genast medan grönsakerna fortfarande är lite varma.
Laxtartar är en saftig råbiff av rökt lax och färsk laxfilé. God och lättlagad förrätt med lax och de klassiska tillbehör till biff tartar, som dijonsenap, cornichoner, kapris, lök och ett uns citron. Skär laxen i små bitar och blanda med kryddor och tillbehör. Bjud på tunnbröd eller knäckebröd.
Får det lov att vara en gurkrulle fylld med färskost, gräslök och lax? Ett ljuvligt och fräscht snack till fördrinken eller på buffébordet – i en perfekt munsbit.
Gör en smarrig inlagd sill med ingefära och citrus – den är lättlagad och blir en succé till jul, midsommar eller påsk. Servera ingefärssillen på julbordet eller midsommarlunchen med kokt potatis eller kanske på en bit knäckebröd?
Ett recept på halstrad lax som skivas till munsbitar och toppas med örter som dill och koriander. Laxen serveras tillsammans med en matsuhisadressing gjord på lök, ingefära, soja och olja.
En mättande och fräsch snabbglass med extra näringsboost från chiafrön. Med fryst mango får du den rätta glassiga konsistensen. Apelsinjuice bidrar med ytterligare sötma och också en fräsch syra. Vaniljkvarg ger en glassig smak och färsk ingefära piggar upp.
En nyttig variant på kladdkaka, finns det? Ja, här är en hälsosammare version på den klassiska kladdkakan. Fylld med nyttigheter som morot, cashewnötter, mörk choklad och olivolja. Mixat tillsammans med dadlar och kokos, bättre än så här blir det inte och dessutom helt glutenfri och utan tillsatt socker. Mums!
22. Morotsbollar med mandel, kardemumma och citron
81
12
Dadlar och mandlar mixas till saftiga morotsbollar och man vill smaka redan när doften av kardemumma och citron sprider sig i köket. Morotsbollarna är perfekta som mellanmål när barnen kommer hem från skolan, eller när du vill ha något gott efter middagen.
ICAs sommelier Harriet Tiderman Säfwenberg tipsar om svaga drycker som passar bra till påskmaten!
Öl Öl med stor smak och svag beska lyfter fram påskens finstämda smaker. Prova gärna Falcon smakrik öl, Störtebecker alkoholfri eller Erdinger alkoholfri. Bra alternativ med alkoholhalt 3,5 procent är ICA Selection ale och Mariestad 3,5, som med sin fyllighet och sötma passar bra till ägg, sill och räkor.
Vitt vin Vitt vin passar bra till kycklingrätter och fiskrätter. Prova gärna de alkoholfria vinerna Jacobs Creek Riesling, som har smak av päron och persika, och Barrels & Drums Chardonnay, med toner av äpple och svag vanilj.
Rött vin Vill du hellre servera rött vin till kycklingrätten? Då är alkoholfria Lindemans Cabernet Shiraz, med toner av svarta vinbär och blåbär, ett alternativ.
Mousserande Serverar du den fräscha gurka- och avokadosoppan till förrätt? Gör det extra festligt genom att bjuda på ett mousserande vitt vin till. Bäst just nu är Rawson Retreat mousserande (alkoholhalt 0,5 procent).