Plånboksvänligt!

Billigare påskmat

Det finns smarta sätt att spara pengar på påskmaten utan att dra ner på kvalitet, smak eller påskkänsla. Här är våra bästa tips och recept för ett billigare påskbord!
Recepttips: klassisk påskmat!

1. Dela upp med knytis

Knytkalas är ett riktigt smart ekonomiskt alternativ! Om varje gäst tar med sig en eller flera rätter till påskbuffén och på så sätt delar upp kostnaden blir det mycket billigare (och schysstare?) än om det är en som betalar för hela kalaset.

2. Håll utkik efter sänkt pris

Passa på att handla ingredienser och produkter som är på extrapris och utgå från dessa när du planerar inhandlingen av påskmaten. Tips: erbjudanden hittar du här eller i ICA-appen!

3. Mer är inte alltid bättre

Hur många är ni och vad tycker ni är gott? Om sillen sällan blir uppäten och ägghalvorna vanligtvis blir orörda så är det bättre att köpa mindre av dem och mer av något som man verkligen gillar. Fundera på vilka smaker som är viktiga för er och ert påsbord och prioritera maten därefter!

4. Maxa inköpet

Om du har en plan redo kan du känna dig riktigt smart när du köper dubbelt av något på erbjudande. Till exempel kan ett storpack ägg användas till omelett, majonnäs, deviled eggs, rulltårta, matpaj OCH ägg att dekorera till påskriset

5. Laga mat från grunden när det är rimligt

Ofta blir det både billigare och godare att laga mat från grunden, men ibland kan faktiskt färdigköpt vara billigare. Exempelvis blir det billigare att köpa färdiga köttbullar än ingredienserna till hemlagade. Däremot så kan det vara billigare att göra bröd från grunden än att köpa det. 

6. Restplanera

Fundera redan innan inköp vad du ska göra av resterna! Här har vi samlat lite recept som är perfekta att laga på påskrester, som påské bowls och äggpizza för att nämna några. Hur länge håller ägg? Ta reda på det här!

7. Låt tillbehören ta mest plats

Matiga tillbehör som rotfruktsallad, deviled eggs, potatissallad är inte bara supergott men också väldigt mättande, och billigt! Låt de ta större plats på bordet om du vill vara ekonomisk.

8. Kolla i frysdisken!

Visste du att fryst mat är minst lika näringsrik som färsk? Dessutom har fryst mat ofta ett lägre kilopris än färsk, så du sparar pengar om du väljer fryst lax istället för färsk. Här kan du läsa fler fördelar med fryst mat!

Tips på billigare påskrecept:

  • Krispig potatis med örter

    Krispig potatis med örter

    Betyg 4.7 av 5.
    139 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer.

    Krispigt rostad skivad potatis i ugn blir garanterad succé på middagsbordet eller festen. Tunna potatisskivor med vitlökssmör och rosmarin i ett vackert mönster bakas i en form. Det blir en smörig råstekt potatis som påminner om hasselbackspotatis. Det här är faktiskt en potatisrätt som förtjänar sin plats på nyårsmenyn!

    Krispig potatis med örter
  • Omelett i ugn

    Omelett i ugn

    Betyg 4.3 av 5.
    185 personer har röstat
    Receptet har 31 kommentarer.

    Enkelt och snabbt recept på ugnsomelett som är väldigt trevlig att servera på påskbuffén. Servera som den är med lite grönt på toppen eller toppa med exempelvis en god räkstuvning.

    Omelett i ugn
  • Superenkel påsksill

    Superenkel påsksill

    Betyg 3.4 av 5.
    30 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Superenkel påsksill har läcker smak av både salladslök, citronskal och dill. Till den krämiga sillen används färdig inläggningssill. Bara att röra ihop och sedan låta sillen stå till sig i kylskåp någon dag så att smakerna mognar. Spara gärna några dillvippor att garnera med.

    Superenkel påsksill
  • Ägghalvor med gräslöksmajonnäs och rom

    Ägghalvor med gräslöksmajonnäs och rom

    Betyg 5 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ägg är en given komponent när det vankas påsklunch. Piffa ägghalvorna med en smakrik gräslöksmajonnäs och rom. Sesamfrön och klippt krasse på toppen bidrar med både smak och extra finess.

    Ägghalvor med gräslöksmajonnäs och rom
  • Enkel västerbottenpaj med smördeg

    Enkel västerbottenpaj med smördeg

    Betyg 4.6 av 5.
    81 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

     Västerbottensostpaj är väldigt trevligt till påsk, och här är en enklare variant med klassisk god smak som är smidig att göra och räcker till många. 

    Enkel västerbottenpaj med smördeg
  • Köttfärslimpa i ugn

    Köttfärslimpa i ugn

    Betyg 4.1 av 5.
    30 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    På vårt billigare påskbord har vi köttfärslimpa istället för den klassiska och dyrare steken. Detta recept ger en saftig och smakrik köttfärslimpa i ugn smaksatt med citron och rotselleri!

     

    Köttfärslimpa i ugn
  • Kycklingrillette med äpple och schalottenlök

    Kycklingrillette med äpple och schalottenlök

    Betyg 3.4 av 5.
    74 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Vill du bjuda gästerna på tilltugg av det lyxigare slaget så föreslår vi denna kycklingrillette med smörfräst äpple och schalottenlök. Du serverar den varm eller kall efter egen smak – gärna på kavring eller rostat bröd. 

    Kycklingrillette med äpple och schalottenlök
  • Dillbakad lax med sparris

    Dillbakad lax med sparris

    Betyg 3.1 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Underbar fiskrätt där saftiga laxfiléer smaksätts med dijonsenap, salt, peppar och dill innan de tillagas i ugnen ca 10 minuter. Tillbehör som fluffigt potatismos, hänförande sparrissallad och syrliga citronklyftor ger perfekt balans till laxens sälta. Spartips - välj fryst lax och sparris!

    Dillbakad lax med sparris
  • Lättbakad kavring

    Lättbakad kavring

    Betyg 2.8 av 5.
    464 personer har röstat
    Receptet har 15 kommentarer.

    Göra eget bröd är ett strålande sparknep! Kavring är smakrikt, mörkt bröd med råg, sirap och kryddor. Det här lättlagade kavringreceptet går snabbt att baka med bikarbonat. Bra bröd till sill, lax, matjessill, gubbröra och att göra silltårtor eller snittar av. Kavringen kan även bakas ut till bullar. 

    Lättbakad kavring
  • Snabb aioli

    Snabb aioli

    Betyg 4.2 av 5.
    613 personer har röstat
    Receptet har 160 kommentarer.

    Piffa upp med en snabb aioli som blir klar på nolltid. Istället för att vispa och hälla med exakt precision så tar du hjälp av en klassisk stavmixer. Tillsätt alla ingredienser och för ner din stavmixer i botten och för den sakta uppåt. Sedan är det klart!

    Snabb aioli

Billigare påskefterrätter

  • Enkel glasstårta

    Enkel glasstårta

    Betyg 4.8 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Glasstårta som smakar himmelskt gott med den härligt gräddiga glassen som har smak av både mango och passionsfrukt. Lägg en marängbotten i botten så får du en spröd bas till den enkla glasstårtan som sedan toppas med choklad och frukt.

    Enkel glasstårta
  • Enkel påsktårta med passionsfruktsgrädde

    Enkel påsktårta med passionsfruktsgrädde

    Betyg 4.5 av 5.
    41 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

    Påsktårta med passionsfruktsgrädde och garnerad med påskägg eller marsipanfigurer att servera till vårens mathögtid. Den enkla påsktårtan går snabbt att göra med färdiga tårtbottnar. Grädden till påsktårtan smaksätts med passionsfrukt. Toppa tårtan med passande påskdekorationer. 

    Enkel påsktårta med passionsfruktsgrädde
  • Chokladpavlova med lemoncurdgrädde och mango

    Chokladpavlova med lemoncurdgrädde och mango

    Betyg 4.4 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Du vet väl att det finns en extra magsäck för efterrätten? Oavsett hur mätt du än må vara, kommer denna chokladpavlova få din mage att kurra. Den får en härlig fräschör tack vare lemoncurd och de exotiska frukterna mango och passionsfrukt. Kakan toppas med härlig mynta som både livar upp med färg och smak!

    Chokladpavlova med lemoncurdgrädde och mango
  • Rulltårta

    Rulltårta

    Betyg 3.6 av 5.
    1405 personer har röstat
    Receptet har 48 kommentarer.

    Rulltårta till kaffet är en klassiker. Det behövs inte många ingredienser för att göra en rulltårta, och det som behövs finns ofta hemma! Den är enkel att baka och går att smaksätta med det mesta. Sylt som fyllning är vanligast, men lemon curd är också en god kakfyllning.
     

    Rulltårta
Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar (1025)

Tänk enkelt!

Enkla recept som maxar matlådan

Matlådor är gott, enkelt och billigt. Du tjänar faktiskt på att förbereda din egen mat, så börja dubbla portionerna när du lagar mat och frys in till senare. Här är 20 rätter som tål att kylas ner och värmas upp.

Låååååång!

Låååång mat

På långredagen tycker vi att du ska äta lång mat! Här kommer några långa recept.

God och glad påsk!

Klassisk påskmat

Sill, ägg, lax och lamm - vad vore påsken utan dessa rätter?

Fyllda favoriter!

Fyllda ägghalvor

Ägghalvor med goda toppings är ett måste till buffébordet!

Briljera i köket!

Hur pocherar man ägg?

Med några enkla knep kan vem som helst lyckas med den perfekt rinniga gulan, vi visar hur.

Den stora guiden!

Den ultimata guiden till svampplockning

Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!