Mindre matsvinn!

Laga mat på rester

Blev det rester av köttfärssås, potatismos eller kokt pasta över efter dagens middag? Minska ditt matsvinn och effektivisera vardagens middagspussel genom att laga mat på dina rester!

Recepttips för dina matrester

Ofta blir det några rester kvar från matlagningen, här är våra bästa recept som tar vara på dina matrester!

 

  1. 1. Rester av potatismos

    Gör helt nya rätter av potatismos! Använd i en fiskgratäng eller tunnbrödsrulle eller varför inte laga potatisbullar med lingonröra?
     

  2. 2. Rester av kokt potatis

    Anledningarna till att inte slänga överbliven kokt potatis är många! Gör hemmagjord gnocchi eller stuvad kokt potatis. Använd potatisen i omelett, kroketter, plättar, vegobiffar, paj, soppa, gratäng eller på pizzan. Vill du sätta guldkant på vardagen? Då ska du laga krossrostad potatis med dragonkräm!

  3. 3. Rester av kokt pasta

    Kalla pastarester är sällan inspirerande, men det går att göra nya (och otroligt goda) rätter av överbliven pasta. Såsom pastagratäng med broccoli, mac and cheese med panko eller klassikern stuvade makaroner!

  4. 4. Rester av matgryn

    Blev det bulgur, quinoa eller couscous över efter middagen? Alla gryn passar perfekt i sallader, pannkakor, biffar, wraps, poké bowls eller som booster i bröd. Vi gillar särskilt våra quinoa tacos och denna bowl med marinerad tofu med mathavre, spenat, kimichi och ägg!

  5. 5. Rester av köttfärssås

    Köttfärssås är en riktig vardagsfavorit och resterna av den är god i en tacopaj, köttfärsgratäng med makaroner, lasagne bolognese, enkel moussaka eller klassikern köttfärsfyllda paprikor!

     

  6. 6. Rester av kött eller kyckling

    Med köttrester kan du bland annat laga klassikerna pytt i panna, biff rydberg eller gulaschsoppa. Du kan också göra en god ramen med nudlar och fläsk eller en bibimbap med ris, rostbiff och stekt ägg. Och med kycklingrester kan du förslagsvis laga pulled chicken eller en urgod krämig kycklinggryta med soltorkade tomater! Tänk bara på att använda resterna så snart som möjligt efter den första tillagningen.

  7. 7. Rester fisk och skaldjur

    Har du ugnsbakad fisk över eller skaldjur på burk? Använd dina laxrester i en krämig laxröra på surdegsbröd, i en dill- och laxgratäng eller gör en laxburgare med picklad lök och jalapeñodressing.  För räkrester rekommenderar vi denna mättande räkomelett eller klassikern skagenröra. Och blev det fiskpinnar över måste du bara laga dessa fish tacos med fiskpinnar och picklad rödlök!

  8. 8. Rester av grönsaker

    Med grönsaksrester kan du bland annat göra picklade grönsaker, morots- och prästostsbiffar eller broccolifritters med tzatziki. Du kan också använda dem för att dryga ut exempelvis köttfärssås eller blanda ner dem i en smoothie!

Artiklar (1546)

Minska matsvinnet

Släng inte bruna bananer!

Här får du tips på vad du kan göra med bruna bananer och hur du förlänger hållbarheten!

Gott och hållbart!

Baka med kaffe

Minska kaffesvinnet och baka med ditt överblivna kaffe!