Har du någonsin råkat ut för att din banan blivit så brun att du tänkt att nu måste den slängas? Du är inte ensam. Det är lätt hänt att bananen mognar fortare än vad man tänkt sig. Här kommer lite tips på vad du kan göra med dina bruna bananer och hur du förlänger hållbarheten på dem.
Detta är ett riktigt enkelt recept till frukost eller mellis som hela familjen kommer gilla. Mosa din bruna banan och blanda med ägg och vanlijsocker. Stek plättarna i smör. Klart!
Banankaka är ett perfekt sätt att använda dina mogna bananer på! Frukten ger kakan den perfekta sötman som gör det till en härlig blandning av bröd och kaka.
För ett nyttigare alternativ till glass kan du frys in mogen skivad banan i minst två timmar. Kör sedan i en mixer. Glassen är klar! Vill du hellre testa en variant med pecannötter och kolasås så är det här receptet riktigt smarrigt.
I det här receptet kan du smaksätta din havregrynsgröt med en halv mosad banan. Ett enkelt sätt att använda din övermogna banan på!
Väljer du ekologisk banan kan du till och med mixa ner skalet i denna krämiga smoothie med mandeldryck, kakao och jordnötssmör. Så gott!
Vira in skaften på bananklasen i platsfolie
Bananer släpper nämligen ut etylengas under sin mognadsprocess som bland annat gör att de blir bruna snabbare. Genom att plasta in skaftet så minskar gasen och bananen blir inte brun lika snabbt.
Förvara inte bananen i kylskåp
Bananer mognar bäst i rumstemperatur. I kylskåp förblir de hårda och är det dessutom kallare än 12 grader så riskerar bananen att få köldskador. Köldskador visar sig oftast som svarta eller bruna prickar under ytan på skalet, men de kan också göra att bananerna får en grå ton när de sedan utsätts för värme.
Frys in bananen
Vill du inte äta upp din banan eller hinner du inte laga något med den så kan du frysa in den. Frys in den hel (med eller utan skal) eller i skivor beroende på vad du ska använda den till senare.