Bild laddas
Minska matsvinnet

Släng inte dina bruna bananer!

Har du någonsin råkat ut för att din banan blivit så brun att du tänkt att nu måste den slängas? Du är inte ensam. Det är lätt hänt att bananen mognar fortare än vad man tänkt sig. Här kommer lite tips på vad du kan göra med dina bruna bananer och hur du förlänger hållbarheten på dem.

Recept för dina bruna bananer

  1. 1. Bananplättar

    264
    24

    Detta är ett riktigt enkelt recept till frukost eller mellis som hela familjen kommer gilla. Mosa din bruna banan och blanda med ägg och vanlijsocker. Stek plättarna i smör. Klart!

    Bananplättar
  2. 2. Banana bread

    324
    46

    Banankaka är ett perfekt sätt att använda dina mogna bananer på! Frukten ger kakan den perfekta sötman som gör det till en härlig blandning av bröd och kaka. 

    Banana bread
  3. 3. Bananglass

    27
    1

    För ett nyttigare alternativ till glass kan du frys in mogen skivad banan i minst två timmar. Kör sedan i en mixer. Glassen är klar! Vill du hellre testa en variant med pecannötter och kolasås så är det här receptet riktigt smarrigt.

    Bananglass
  4. 4. Havregrynsgröt med banan och blåbär

    92
    2

    I det här receptet kan du smaksätta din havregrynsgröt med en halv mosad banan. Ett enkelt sätt att använda din övermogna banan på!

    Havregrynsgröt med banan och blåbär
  5. 5. Banan- och chokladsmoothie

    18
    3

    Väljer du ekologisk banan kan du till och med mixa ner skalet i denna krämiga smoothie med mandeldryck, kakao och jordnötssmör. Så gott!

    Banan- och chokladsmoothie

Så förlänger du hållbarheten på dina bananer

Vira in skaften på bananklasen i platsfolie
Bananer släpper nämligen ut etylengas under sin mognadsprocess som bland annat gör att de blir bruna snabbare. Genom att plasta in skaftet så minskar gasen och bananen blir inte brun lika snabbt.

Förvara inte bananen i kylskåp
Bananer mognar bäst i rumstemperatur. I kylskåp förblir de hårda och är det dessutom kallare än 12 grader så riskerar bananen att få köldskador. Köldskador visar sig oftast som svarta eller bruna prickar under ytan på skalet, men de kan också göra att bananerna får en grå ton när de sedan utsätts för värme. 

Frys in bananen
Vill du inte äta upp din banan eller hinner du inte laga något med den så kan du frysa in den. Frys in den hel (med eller utan skal) eller i skivor beroende på vad du ska använda den till senare. 

Mindre matsvinn!

Ta vara på rester från öppnade burkar och flaskor

Vi tipsar om vad du kan hitta på med rester från burkar med tacosås, oliver och kapris!
Bild laddas
Mindre matsvinn!

Minska ditt matsvinn - enkla tips!

Planera mera, förvara smartare och börja använda dina rester.
Bild laddas
Bättre kylskåpshälsa!

Så tar du hand om kylskåpet

Varsågod, här får du våra smarta tips för bättre kylskåpshälsa och mindre svinn!
Bild laddas
Mindre matsvinn!

Laga mat på rester

Blev det rester över efter dagens middag? Vi tipsar om vad du kan laga med dem!
Bild laddas
Mindre svinn!

8 matrester du inte behöver slänga

Vi tipsar om vad du kan hitta på med matrester som parmesankanten och morotsblasten!
Bild laddas
Minska svinnet!

Hållbara kaffetips

Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!
Bild laddas
Minska matsvinnet

Hur länge håller maten?

Många matvaror håller längre än vad som är angivet bäst före datum om de förvaras rätt. Här grottar vi ner oss i hållbarheten för mjölk, torrvaror, ost, ägg och socker.
Bild laddas
Hej då brun avokado!

Hejdå brun avokado!

Nu kan du äntligen slippa brun avokado och bruna bananer med hjälp av våra smarta tips!
Bild laddas
Mindre svinn!

Hur ska man förvara fisk för bäst hållbarhet?

Vi berättar hur du förvarar fisk bäst för längre hållbarhet och minskat matsvinn!
Bild laddas