ÖVER 60 MIN | Medel

Lasagne bolognese

Få saker är så gott som en mustig och värmande lasagne! Lager på lager av lasagneplattor, krämig bechamelsås och smakrik köttfärssås. Bolognesen med rödvin, timjan, lök, morot och selleri får koka länge så att den blir riktigt fyllig i smakerna.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala lök, vitlök och morot. Finhacka löken och skär morot och selleri i små tärningar. Fräs lök, vitlök, morot, selleri och tomatpuré i hälften av oljan i en gryta eller stor kastrull tills det får lite färg.
  2. Tillsätt resten av oljan och färsen, stek tills färsen får lite färg.
  3. Tillsätt vin och låt koka in. Krossa tomaterna med en gaffel och tillsätt tillsammans med lagerblad och timjan.
  4. Låt koka med lock (på glänt) på svag värme ca 1 timme. Smaka av med salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Bechamelsås: Värm mjölken och grädden. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt gräddmjölken lite i taget under vispning. Koka upp och låt koka några minuter under omrörning. Smaka av med peppar, muskot och salt.
  7. Varva lasagneplattor med bolognese och bechamel i en smord ugnsform. Avsluta med plattor och ett tjockt lager bechamel. Strö över ost. Ställ in i mitten av ugnen 30–40 minuter tills den får fin färg.

För alla

Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfria lasagneplattor och byt ut vetemjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, grädde och smör.
Gör äggfri: välj äggfria lasagneplattor.

 

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 2 dl rödvin
  • 2 burkar hela tomater (à 400 g)
  • 2 lagerblad
  • 2 timjankvistar (2 timjankvistar motsvarar 1/2 tsk torkad timjan)
Bechamelsås
  • 8 dl mjölk (3%)
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 2 krm vitpeppar
  • 1/2 tsk riven muskotnöt
  • 1 tsk salt
  • ca 10 lasagneplattor
  • 2 dl riven lagrad ost

Näringsvärde
Per portion

Energi 3139 kJ / 751 kCal