Mindre matsvinn!

Så minskar du ditt matsvinn

Vill du minska ditt matsvinn? Det är inte så knepigt när man väl kommer in i rätt tänk och blir medveten. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du kan bidra till att minska matsvinnet!

Enkla tips för mindre matsvinn

Planera bättre, förvara smartare och var uppfinningsrik med dina rester. Här får du tips och användbara länkar på hur du enkelt kommer igång och minskar ditt matsvinn!

 

 • Planera dina inköp

  Planera dina inköp och var realistisk, köp inte mer mat än vad du kommer att göra av med. 

  1. Vad finns i kylskåpet?

   Kolla regelbundet i din kyl, frys och skafferi innan du går och handlar för att undvika att köpa saker du redan har. Mycket kan kanske användas till nya rätter?

   TIPS! Behöver du inspiration till vad du kan använda dina rester till så kan du använda vår receptsöksfunktion. Skriv in ingredienserna i sökfältet så får du förslag på recept du kan laga. Svinnenkelt!

  2. Gör en veckomeny

   Då vet du vad som behöver köpas och lagas och behöver inte ställa dig den eviga frågan "vad ska vi äta till middag ikväll?". Du slipper också att småhandla och sparar på så sätt både tid och pengar. Det mest matsvinnsekonomiska sättet att planera en veckomeny är att tänka på hur olika ingredienser kan användas i flera rätter för att inget ska gå till spillo.

   TIPS! Vill du ha förslag på färdiga veckomenyer så har vi en enkel veckomeny med recept som tar 15 minuter att förbereda i köket. Eller en nyttig veckomeny för dig som vill äta mer hälsosamt.

  3. Använd en inköpslista

   Med hjälp av en inköpslista blir dina inköp mer effektiva väl i butiken. Du vet vad som ska inhandas och du undviker att köpa för mycket. Det blir också lättare att stå emot spontaninköp.

   TIPS! Visste du att du enkelt kan lägga till ingredienser från recept på ica.se i vår inköpslista som du sedan kan dela med andra? Vill du kan du klicka hem din inköpslista online. Handlar du hellre i butik? Då kan du få listan sorterad utifrån just din ICA-butik. Ladda ned ICA appen. Där hittar du allt för att planera dina matinköp.

 • Förvara smartare

  Förvara maten på rätt sätt så håller den betydligt längre.

  • Läs vår guide om hur du bäst förvarar frukt och grönsaker, fisk, kött, ägg och mejeriprodukter här.
  • Ställ in kylvaror som färskt kött, fisk och mejerivaror i kylen så fort som möjligt så håller de sig längre och risken för bakterier minskar.
  • En bra kylskåpstemperatur är +4 °C. Här kan du läsa om hur du bäst tar hand om kylskåpet.
  • Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.Undvik att förvara mat i direkt solljus så håller den längre.
  • Frys in mat som du inte hinner äta upp eller vill spara länge. En bra frystemperatur är -18 °C.  Läs även vår artikel om att frysa in mat där vi berättar vilka matvaror du kan frysa in och hur du går tillväga!
  • Många frukter och grönsaker håller längre i kylskåpet än om de förvaras i rumstemperatur.
  • Kasta inte mat på rutin och använd dina rester till nya rätter! Här hittar du våra bästa tips om du vill laga mat på rester.
 • Använd dina rester istället för att kasta dem

  • Släng inte maten bara för att den passerat sitt bäst-före-datum, den blir inte automatiskt dålig utan håller ofta mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet på den passerat. För riskgrupper som gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar är det viktigt att följa de särskilda kostråden för dessa grupper. Läs mer om bäst-före-datum och sista förbrukningsdag här.
  • Ta hand om dina rester! Gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in och ta fram när du behöver dem nästa gång. Använd vår receptsöksfunktion för att hitta inspiration till hur du kan använda dina rester till nya rätter. Skriv in de ingredienser du har hemma och få förslag på recept. Läs även våra artiklar om hur du lagar mat med gårdagens rester och 8 matrester du inte behöver slänga  för tips och inspiration på vad du kan hitta på med dina rester. 
ICA ska halvera sitt matsvinn till 2025

Vi gillar inte att slänga mat. Därför arbetar vi på olika sätt för att maten som vi säljer blir uppäten - på ett eller annat sätt.

Skänker till välgörenhet
Alla våra lager och de flesta butiker samarbetar med lokala välgörenhetsorganisationer för att donera mat, men även icke mat. Vi har centrala avtal med bl.a. Food2change och Frälsningsarmén. 

Räddar skadad frukt
Det kantstötta äpplet och de överblivna päronen i våra lager och från vissa av våra butiker blir fruktdryck under ICAs eget varumärke, genom företaget Rescued Fruits.

Anpassar det vi köper in
Vi jobbar hela tiden med att det vi köper in matchar det kunderna efterfrågar – för att minimera svinnet.

Säljer smarta matkassar
Våra vecko-matkassar, ICAs matkasse, planeras så att varorna används upp i olika recept under den aktuella veckan. 

Utvecklar förpackningar
Vi förbättrar våra förpackningar för att få maten att hålla så länge som möjligt.

Informerar och inspirerar våra kunder
I våra kanaler hjälper och inspirerar vi våra kunder att ta hand om maten. Visste du förresten att du i vårt receptsök kan söka på de ingredienser du har hemma, och få tips på recept med just de ingredienserna.

Arbetar lokalt
De flesta ICA-butiker arbetar med att ta hand om maten på olika sätt. Exempelvis genom att laga lunch på exempelvis matvaror som närmar sig utgångsdatum, auktionera ut mat lokalt och sänkt pris på varor med kort utgångsdatum – direkt i butik eller via tjänsten/appen Karma.  Prata med din ICA-handlare om du vill veta mer – eller ge tips om du tycker något kan förbättras!

Artiklar (1393)

Minska matsvinnet!

Går maten att frysa in?

Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!

Minska matsvinnet

Bäst före datum

Ska man slänga mat som passerat bäst före-datum eller sista förbrukningsdag? Vi reder ut!

Minska snackssvinnet!

Frysa in snacks

Kan man frysa in chips, choklad och småkakor?