Placera maten rätt i kylen
Var någonstans i kylskåpet hör olika matvaror egentligen hemma? Vi har svaren!
Handen på hjärtat, hur mycket kärlek ger du ditt kylskåp? Följ våra enkla tips om hur du visar ditt kylskåp lite uppskattning. Det tjänar både du, kylskåpet och maten i den på.
Varsågod, här får du tipsen på hur du bäst tar hand om ditt kylskåp!
Att rengöra kylskåpet är viktigt för att det ska fungera som det ska. Kanske tänker du att det räcker att göra rent kylskåpet någon gång per år, men det är tyvärr inte tillräckligt.. Alla produkter och matrester vi lägger i kylskåpet skapar det perfekta klimatet för bakterier. Därför är det viktigt att göra rent kylskåpet ofta och vid behov.
Om det är för varmt i kylskåpet riskerar maten att bli dålig i förtid och du behöver slänga den helt i onödan. Den optimala kylskåpstemperaturen är mellan 4–5 °C. För att hålla rätt temperatur i kylen gäller det att inte öppna dörren mer än nödvändigt. Dessutom är det bra att ha en välfylld kyl, då påverkas inte temperaturen i den lika mycket när du öppnar dörren.
Även om kylskåpet ska vara välfyllt, ska du inte ställa maten för tätt ihop. Förvarar du mat för tätt bildas värmefickor som gör att produkterna närmast dessa blir dåliga fortare.
Har du svårt att hitta det du ska ha i kylskåpet eller glömmer bort varor som du handlat och ställt in? I så fall är det läge att organisera maten smartare. Rensa ut kylen med jämna mellanrum och sätt ut etiketter på hyllorna så du vet var olika matvaror står placerade. Samla gärna varor som snart går ut på en egen "ät snart!" hylla för mer koll och mindre risk för matsvinn.
Använd en termometer för att mäta temperaturen i din kyl eller frys. Tänk på att temperaturen kan variera på olika platser i kylen eller frysen, så kolla gärna hur temperaturen skiljer mellan olika hyllplan och lådor. Ett tips är att placera termometern i ett glas vatten när du mäter temperaturen i din kyl, då vatten håller en mer jämn temperatur än luft.
Se till att inrätta en restlåda på den bästa platsen i kylskåpet och börja med att titta vad du har att laga därifrån. En restlåda är en låda där du helt enkelt samlar alla rester så att du får koll på vad du har. Perfekt att göra till exempel en pytt, omelett eller restfest på till middag under veckan.
Du kan också knappa in ingredienserna på ica.se/recept för att få receptförslag på vad du kan hitta på med dina rester.
Var någonstans i kylskåpet hör olika matvaror egentligen hemma? Vi har svaren!
Planera mera, förvara smartare och börja använda dina rester.
Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
Det är viktigt att hålla rätt temperatur i kylskåpet. Vi tipsar dig om hur du gör!
Vi berättar hur du förvarar fisk bäst för längre hållbarhet och minskat matsvinn!
Läge för matlåda? Kolla in vår guide för vilka lådor som passar bäst vid olika tillfällen.
Ska man slänga mat som passerat bäst före-datum eller sista förbrukningsdag? Vi reder ut!
Här berättar vi hur våra klimatguidade recept funkar och vad antalet löv betyder!
Vill du bli mer klimatvänlig, men vet inte riktigt hur? Här får du 6 konkreta tips!