Bild laddas
Mindre svinn!

Släng inte dessa matrester!

Efter att ha läst dessa grymma resthacks kommer du troligtvis aldrig att slänga matrester som räkskal, morotsblast eller parmesantkanter igen!

8 matrester du kan använda istället för att slänga

Visste du att det finns goda grejer att hitta på även med rester som parmesankanten, räkskalen och morotsblasten? Läs vidare så får du veta vad!

 1. Bild laddas

  1. Parmesankanten

  Tillhör du dem som slänger parmesanen när endast kanten återstår? Då går du miste om en riktig godbit! På en äkta parmesanost är kanten nämligen bara ost som hårdnat och denna går att använda på flera sätt. Du kan till exempel koka hela kanten i en soppa, pastasås eller gryta för en härligt ostig smak. Dessutom kan du göra din alldeles egna umamibuljong genom att koka parmesankanter tillsammans med vatten, lök och vitlök riktigt länge. Sila sedan och använd i en smarrig risotto.

 2. Bild laddas

  2. Morotsblasten

  Om du inte visste att morotsblasten gick att äta kan vi glädja dig med att det går alldeles utmärkt. Till exempel kan du använda den som krydda i soppor, sallader eller grytor. Morotsblast funkar också finfint som färsk persilja, i drinkar eller i en härlig pesto. Se bara till att skölja av blasten ordentligt för att få bort all jord. Tips! Här hittar du ett grymt recept på pesto på morotsblast.

 3. Bild laddas

  3. Överblivna gröten

  Har du kvar havregrynsgröt eller någon annan gröt som riskerar att hamna i soptunnan? I så fall bör du testa det här smarta tipset istället. Stek på den överblivna gröten i stekpanna. Gröten förvandlas till ett slags bröd som är gott att äta tillsammans med mjölk och valfria toppings. Coolt va? Här hittar du ett smarrigt recept på stekt gröt med yoghurt, honung och nötter.

 4. Bild laddas

  4. Broccolistammen

  Broccolin är ett typiskt exempel på en råvara som många av oss inte använder till fullo. Sluta upp med att slänga stammen på din broccoli och börja använda även denna i matlagningen. Stammen är jättegod och funkar fint att skiva tunt och rosta i ugn. Ett annat tips är att skära stammen i små bitar, steka upp tillsamans med andra rester och vips så har du en finfin pyttipanna!

 5. Bild laddas

  5. Räkskalen

  Tillhör du dem som slentrianmässigt slänger räkskalen efter en redig skaldjursfrossa? Då går du miste om ingrediens som har förmågan att sätta guldkant på många rätter. Använd istället räkskalen till att göra en härlig räkbuljong eller fond på. Perfekt att använda till soppor, grytor, pastarätter eller paella. Testa gärna att laga detta recept på Pastasnäckor med räkor och gravad lax som tar tillvara på såväl räkor som skal!

 6. Bild laddas

  6. Stammen på romansalladen

  Hur många av oss slänger inte stammen på vår romansallad? Men här finns faktiskt ett perfekt läge för riktigt enkel återodling. Det enda du behöver göra är att sätta den nedre delen av stammen i en centimeter vatten och placera i fönstret. Efter två veckor kommer det nya blad och vips så har du en ny fräsch romansallad att använda!

 7. Bild laddas

  7. Överblivna chilin

  Har du fått chili över och vet inte vad du ska använda den till? Lägg den överblivna chilin i en burk och frys in! Chilin funkar riktigt bra att riva direkt från frysen och skapa ett härligt chili-stoft av som passar perfekt till matlagning, marinering eller att strössla över maten.

 8. Bild laddas

  8. Kikärtsspadet

  Troligtvis har du redan koll på denna men eftersom detta tips är för bra för att missa tar vi med det för säkerhets skull! Spara spadet som blir över när du silat färdigkokta kikärtor. Kikärtsspadet, som även kallas aquafaba, kan nämligen användas till massa smarriga saker. Du kan bland annat göra vegansk maräng eller majonnäs  med det eller använda i bakverk. Prova till exempel detta recept på vegansk pavlova med mango och passionsfrukt!

Mindre matsvinn!

Ta vara på rester från öppnade burkar och flaskor

Vi tipsar om vad du kan hitta på med rester från burkar med tacosås, oliver och kapris!
Bild laddas
Skalets fördelar!

Vilka skal kan man äta och varför?

Vi berättar om fördelarna med att skippa skalandet och bjuder på smarriga recept med skal!
Bild laddas
Minska matsvinnet

Släng inte bruna bananer!

Här får du tips på vad du kan göra med bruna bananer och hur du förlänger hållbarheten!
Bild laddas
Mindre matsvinn!

Ta vara på dina kycklingrester

Vi har samlat recepten som tar tillvara på kycklingresterna!
Bild laddas
Mindre matsvinn!

Minska ditt matsvinn - enkla tips!

Planera mera, förvara smartare och börja använda dina rester.
Bild laddas
Matlådeguide!

7 smarta matlådor för olika tillfällen

Läge för matlåda? Kolla in vår guide för vilka lådor som passar bäst vid olika tillfällen.
Bild laddas
Bättre kylskåpshälsa!

Så tar du hand om kylskåpet

Varsågod, här får du våra smarta tips för bättre kylskåpshälsa och mindre svinn!
Bild laddas
Smakrikt!

Koka kycklingbuljong - så gör du din egen!

Släng inte skrovet som blir kvar av din kyckling, koka din egen mustiga kycklingbuljong av resterna istället! Vi berättar hur du gör din egna kycklingbuljong och guidar dig steg för steg.
Bild laddas
Mindre matsvinn!

Laga mat på rester

Blev det rester över efter dagens middag? Vi tipsar om vad du kan laga med dem!
Bild laddas