Mindre matsvinn!

Ta vara på rester från öppnade burkar och flaskor

I kylen har många av oss ofta öppnade burkar och flaskor med till exempel tacosås, misopaste, sriracha, oliver, kapris eller kanske soltorkade tomater. Vet du inte vad du ska göra med slattarna och resterna från dessa? Här får du tips och recept!

Tips och recept för dina rester från burkar och flaskor

Varsågod, här får du en uppsjö med tips och goda recept på vad du kan hitta på med dina slattar av tacosås, oliver, kapris och mycket mer!

 

 1. Pizza gjord på tortillabröd med rökt skinka, ost och jalapeños med tacosås liggandes på ett bakplåtspapper

  1. Tacosås

  Det är sällan en hel burk tacosås äts upp och när burken väl öppnats är hållbarhetstiden tyvärr kort. Passa på att använda såsen som smaksättning i köttfärssåsen, linsgrytan eller på pizzan istället för tomatsås. Testa till exempel detta recept på pizza gjord på tortillabröd.

 2. Tahinidressing

  2. Tahini

  Tahini är en paste gjord av rostade eller orostade sesamfrön. Prova att göra en tahinidressing av den och servera till till sallad eller ringla den över rostade rotfrukter. Fler sätt att använda tahini är som smaksättning av en krämig hummus, eller för att förnya frukostgröten. Prova gärna vårt recept på bakad banangröt med tahinihonung!

 3. Kulor av vaniljglass med misokolasås och sesampuffar i en skål

  3. Misopasta

  Misopasta eller misopaste är fermenterade sojabönor som ger rätter en djupare umamismak och som med fördel används i buljonger och soppor. Men den fungerar lika bra som vegansk smaksättning i risotton istället för parmesan, eller i denna goda misomajonnäs.Och om du är mer sugen på dessert så är vårt recept vaniljglass med misokolasås och sesampuffar magiskt!

 4. Srirachasnacks på bakplåtsklädd plåt

  4. Sriracha

  Sriracha är en stark chilisås med en mängd olika användningsområden: Toppa tacon eller köttfärssåsen, använd som smakhöjare i marinader och kalla såser, smaksätt popcorn med sriracha och lime eller gör srirachasnacks i ugn.

 5. Nudelsallad med broccoli, avokado och halstrad tonfisk upplagd i skål på blå duk

  5. Sesamolja

  Ge grönsakerna extra smak eller använd sesamolja i marinader till kött eller fisk. Oljan kan även användas i sås till detta fräscha recept på asiatisk nudelsallad med broccoli och halstrad tonfisk eller i vinägrett till grönsalladen!

 6. Sweet chilisås med crème fraiche

  6. Sweet chilisås

  Visst kan sweet chilisås användas till det mesta, men somliga smakkombinationer är godare än andra. Använd såsen i denna goda rätt på sweet chiliwokade grönsaker med quorn, ringla över laxen innan den åker in i ugnen eller gör denna kalla sweet chilisås med crème fraiche.
   

 7. Vietnamesisk glasnudelsallad med räkor

  7. Fisksås

  Denna lilla flaska med fisksås har fler användningsområden än du kan ana! Den fungerar bra som ersättare för salt och passar perfekt som smaksättning i marinader, stekt ris, grytor och inte minst i en vietnamesisk glasnudelsallad med räkor.

 8. Grekisk sallad

  8. Oliver

  Ofta blir rester av oliver stående i kylskåpet. Men oliverna kan användas till mycket! Gör en tapenade, använd dem i en grekisk sallad, till pasta, gör ett olivströssel, eller toppa pizzan.

Artiklar (1540)

Mindre matsvinn!

Laga mat på rester

Blev det rester över efter dagens middag? Vi tipsar om vad du kan laga med dem!

Minska matsvinnet

Släng inte bruna bananer!

Här får du tips på vad du kan göra med bruna bananer och hur du förlänger hållbarheten!

Minska matsvinnet!

Går maten att frysa in?

Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!

Minska snackssvinnet!

Frysa in snacks

Kan man frysa in chips, choklad och småkakor?

Minska matsvinnet

Hur länge håller maten?

Många matvaror håller längre än vad som är angivet bäst före datum om de förvaras rätt. Här grottar vi ner oss i hållbarheten för mjölk, torrvaror, ost, ägg och socker.