Bild laddas
Mindre matsvinn!

Ta vara på rester från öppnade burkar och flaskor

I kylen har många av oss ofta öppnade burkar och flaskor med till exempel tacosås, misopaste, sriracha, oliver, kapris eller kanske soltorkade tomater. Vet du inte vad du ska göra med slattarna och resterna från dessa? Här får du tips och recept!

Tips och recept för dina rester från burkar och flaskor

Varsågod, här får du en uppsjö med tips och goda recept på vad du kan hitta på med dina slattar av tacosås, oliver, kapris och mycket mer!

 

 1. Bild laddas

  1. Tacosås

  Det är sällan en hel burk tacosås äts upp och när burken väl öppnats är hållbarhetstiden tyvärr kort. Passa på att använda såsen som smaksättning i köttfärssåsen, linsgrytan eller på pizzan istället för tomatsås. Testa till exempel detta recept på pizza gjord på tortillabröd.

 2. Bild laddas

  2. Tahini

  Tahini är en paste gjord av rostade eller orostade sesamfrön. Prova att göra en tahinidressing av den och servera till till sallad eller ringla den över rostade rotfrukter. Fler sätt att använda tahini är som smaksättning av en krämig hummus, eller för att förnya frukostgröten. Prova gärna vårt recept på bakad banangröt med tahinihonung!

 3. Bild laddas

  3. Misopasta

  Misopasta eller misopaste är fermenterade sojabönor som ger rätter en djupare umamismak och som med fördel används i buljonger och soppor. Men den fungerar lika bra som vegansk smaksättning i risotton istället för parmesan, eller i denna goda misomajonnäs.Och om du är mer sugen på dessert så är vårt recept vaniljglass med misokolasås och sesampuffar magiskt!

 4. Bild laddas

  4. Sriracha

  Sriracha är en stark chilisås med en mängd olika användningsområden: Toppa tacon eller köttfärssåsen, använd som smakhöjare i marinader och kalla såser, smaksätt popcorn med sriracha och lime eller gör srirachasnacks i ugn.

 5. Bild laddas

  5. Sesamolja

  Ge grönsakerna extra smak eller använd sesamolja i marinader till kött eller fisk. Oljan kan även användas i sås till detta fräscha recept på asiatisk nudelsallad med broccoli och halstrad tonfisk eller i vinägrett till grönsalladen!

 6. Bild laddas

  6. Sweet chilisås

  Visst kan sweet chilisås användas till det mesta, men somliga smakkombinationer är godare än andra. Använd såsen i denna goda rätt på sweet chiliwokade grönsaker med quorn, ringla över laxen innan den åker in i ugnen eller gör denna kalla sweet chilisås med crème fraiche.
   

 7. Bild laddas

  7. Fisksås

  Denna lilla flaska med fisksås har fler användningsområden än du kan ana! Den fungerar bra som ersättare för salt och passar perfekt som smaksättning i marinader, stekt ris, grytor och inte minst i en vietnamesisk glasnudelsallad med räkor.

 8. Bild laddas

  8. Oliver

  Ofta blir rester av oliver stående i kylskåpet. Men oliverna kan användas till mycket! Gör en tapenade, använd dem i en grekisk sallad, till pasta, gör ett olivströssel, eller toppa pizzan.

Mindre matsvinn!

Laga mat på rester

Blev det rester över efter dagens middag? Vi tipsar om vad du kan laga med dem!
Bild laddas
Minska matsvinnet

Släng inte bruna bananer!

Här får du tips på vad du kan göra med bruna bananer och hur du förlänger hållbarheten!
Bild laddas
Mindre matsvinn!

Minska ditt matsvinn - enkla tips!

Planera mera, förvara smartare och börja använda dina rester.
Bild laddas
Bättre kylskåpshälsa!

Så tar du hand om kylskåpet

Varsågod, här får du våra smarta tips för bättre kylskåpshälsa och mindre svinn!
Bild laddas
Mindre svinn!

8 matrester du inte behöver slänga

Vi tipsar om vad du kan hitta på med matrester som parmesankanten och morotsblasten!
Bild laddas
Skalets fördelar!

Vilka skal kan man äta och varför?

Vi berättar om fördelarna med att skippa skalandet och bjuder på smarriga recept med skal!
Bild laddas
Minska snackssvinnet!

Frysa in snacks

Kan man frysa in chips, choklad och småkakor?
Bild laddas
Minska matsvinnet!

Går maten att frysa in?

Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
Bild laddas
Minska svinnet!

Hållbara kaffetips

Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!
Bild laddas