Rena rama rabarbern
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Rabarber - lika god att äta som vacker att titta på och nu är rabarbersäsongen här! Men vad kan man göra med rabarber? Knäckig rabarberpaj, rabarberkräm eller rabarberkladdkaka passar fint både som sötsyrlig dessert eller lite lyxigare fika. Inspireras av våra sockersöta recept och lär dig mer om den syrliga råvaran.
Tips: Här hittar du alla våra recept med rabarber.
Godaste rabarberpajen gör du med syrliga rabarber under knäckigt havretäcke med kolasmak. Läckrare rabarberpaj får man leta efter! Servera gärna med vaniljglass eller hemmagjord vaniljsås.
Knäckig rabarberpajSommar på burk! Sötsyrlig sylt gjord på rabarber – perfekt på nybakta scones, i frukostgröten eller till en kula svalkande glass. Vi har valt att smaksätta vår hemgjorda rabarbersylt med kardemumma för en kryddig karaktär.
RabarbersyltHemgjord rabarberkräm är snabbt och enkelt att göra. Passa på och njut av rabarbern när den är i säsong, då blir rabarberkrämen extra fräsch. Rabarberkräm med kardemumma är en variant för en ännu godare smak. Servera den lena krämen med mjölk, ljummen eller kall, båda varianterna är lika goda.
RabarberkrämMjuk, mumsig rabarberkaka lagar du enkelt till. Efterrätt med syrlig rabarber är en favorit, speciellt när det är sommar. Du serverar kakan med vispad grädde eller vaniljglass.
RabarberkakaVad är somrigare än hemmagjord rabarbersaft? Allt du behöver är rabarber, strösocker och vatten, lätt som en plätt! Bjud på rabarbersaften till sommarens picknickar och fikastunder.
RabarbersaftSmarrig kladdkaka med rabarber, vit choklad och kardemumma. Ett lättlagat och somrigt recept där rabarberns syrliga strävhet balanseras av den söta och mjuka kladdkakan. Här hittar du fler härliga kladdkakerecept .
Rabarberkladdkaka med vit choklad och kardemummaLäcker och lättlagad är denna rabarbersirap som passar bra till sommarens drinkar. Den är också god att ringla över glass. Sirapen gjord av krispiga rabarber och socker passar också att använda som smaksättning till tårtbottnar eller till en fruktsallad.
RabarbersirapSugen på att baka en paj med jordgubbar och rabarber? Gör en somrig rabarber- och jordgubbspaj som får fikagästerna på fall! Servera gärna pajen med vaniljsås, gräddglass eller lättvispad grädde.
Rabarber- och jordgubbspajVisste du att rabarber går utmärkt att frysa in? Perfekt att plocka fram för den kallare säsongens bak och mellanmål!
Låt dig inte luras av skönheten i rabarberns frodigt gröna blad. De innehåller höga halter av oxalsyra, vilket i för stora mängder är giftigt.
Rabarbern blommar vanligtvis i maj–juni och de ståtliga, gulvita blommorna gör sig fina som snittblommor inomhus.
Rabarbern är en källa till fibrer, som bidrar till att hålla blodfettsnivåerna låga och ger en långsam stegring av blodsockret.
Rabarber började odlas redan på 1600-talet, men då i medicinskt syfte mot olika krämpor och åkommor. Det var först på 1800-talet som den började användas i matlagning.
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!
Sugen på dessert men har ont om tid? Ingen panik. Här listar vi snabbfixade desserter.
Vi visar steg för steg hur du gör egna maränger. Lätta, kritvita och härligt spröda.
Här får du tips på enkel efterrätt och dessert i glas som du kan förbereda dagen innan.
Sommar är glass - det är sen gammalt. Här kommer recept på riktigt god vegansk glass!
Starta dagen med en nybakad frukost! Vad sägs om ugnsbakad gröt och knapriga müslikakor?
Olika bakformar passar till olika bakverk. Här hjälper vi dig välja rätt!