Gott ogräs

Säsong för nässlor

Vågar du äta nässlor? Ja, det gör du! Plockar du de små späda skotten från april till juni kan du använda nässlor i maten - det är både gott och näringsrikt!

Allt du behöver veta om nässlor

Kan man verkligen äta brännässlor?

Det kan man faktiskt! Men för att de inte ska brännas behöver du förvälla dem innan du äter dem. Scrolla vidare för en beskrivning på hur du förväller dina nässlor.

När är det säsong för nässlor?

Det är de små späda bladen som lämpar sig bäst i matlagning, så den absolut bästa skördetiden är under våren. Men även mitt i sommaren går det bra att plocka brännässlor, ta bara de spädaste bladen högst upp och skippa den grova stjälken.

Hur plockar man brännässlor?

Knipsa av de späda små bladen i toppen på nässlorna. De bränns inte så farligt. Om du är rädd för att nässlorna ska brännas kan du ha handskar på dig och använda en sax. Rensa nässlorna noga och skölj i vatten.

Är nässlor nyttiga?

Brännässlor är näringsrika och laddade med nyttigheter - bland annat innehåller de C-, B- och A-vitamin, är väldigt järnrika och innehåller andra viktiga mineraler som magnesium och kalium.

Förvälla nässlor

För att kunna äta dem måste du förvälla brännässlorna, så att de inte bränns. Det betyder att du kokar nässlorna på medelhög värme i några minuter, mellan 3 till 5 minuter är lagom. Skölj dem sedan i kallt vatten, och krama ur så mycket vatten som möjligt. Nu är de redo att användas i maten!

Hur använder man nässlor i maten?

Använd nässlorna på samma vis som du använder spenat, till exempel i klassikern nässelsoppa och paj. Eller vad sägs om en nässelrisotto?

Går att frysa in

Vill du inte använda dem på en gång så frys in de förvällda nässlorna i små fryspåsar, perfekt att plocka fram under vintern.

Gör till pulver

Ett annat tips är att torka dem och mala till ett pulver, som du kan dricka som nyttigt te eller vitaminboostare i smoothien.

Använd som gödsel

Du kan också använda nässlor att gödsla med i trädgården. Då låter du en hink vatten stå och dra med brännässlor i under några dagar. Späd sedan ut gödselvattnet med 4-5 delar vatten och berika rabatterna med det.

Våra bästa recept med nässlor

Dags för mat! Inspireras av våra godaste recept med nässlor.

 • Vårens nässelsoppa

  Vårens nässelsoppa

  Betyg 4.1 av 5.
  156 personer har röstat
  Receptet har 32 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

  Våren bjuder på härliga nässlor som inte bara är roliga att plocka utan även kan användas till den här lysande soppan. Enkel, snabblagad och magiskt krämig.

  Vårens nässelsoppa
 • Pesto på nässlor

  Pesto på nässlor

  Betyg 4.9 av 5.
  13 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Har du nässlor i trädgården? Ta tillvara dem och mixa en pesto med pinjenötter och parmesan. Perfekt att ha i kylen för att sätta guldkant på allt från rostat bröd eller omelett till pasta och risotto.

  Pesto på nässlor
 • Fransk omelett med pecorino och nässlor

  Fransk omelett med pecorino och nässlor

  Betyg 4.5 av 5.
  2 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  En klassisk fransk omelett imponerar på de flesta. Tillsammans med stekta frasiga nässlor och riven pecorino tar vi omeletten till en ny nivå. Passar lika bra till brunchen som till lunch eller middag!

  Fransk omelett med pecorino och nässlor
 • Nässelsoppa med fänkål

  Nässelsoppa med fänkål

  Betyg 4.1 av 5.
  13 personer har röstat
  Receptet har 5 kommentarer.

  Ta vara på vårens nässlor och laga nässelsoppa. Citron och fänkål sätter smak på den lättlagade soppan. Perfekt som förrätt, eller huvudrätt tillsammans med ett gott bröd. Med ett pocherat ägg i känns soppan extra lyxig!

  Nässelsoppa med fänkål
 • Evas gräddstuvade nässlor

  Evas gräddstuvade nässlor

  Betyg 3.5 av 5.
  4 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Krämiga och goda är dessa gräddstuvade nässlor som du enkelt tillagar på under 45 minuter. De grovhackade nässlorna kokas i smör, grädde och mjölk och smaksätts slutligen med salt och peppar.

  Evas gräddstuvade nässlor
 • Halstrad makrill med nässelröra

  Halstrad makrill med nässelröra

  Betyg 3.3 av 5.
  7 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Ett smaskigt recept på halstrad makrill med nässelröra som är Bohusläns nya landskapsrätt. Du gör rätten av bland annat makrillfilé, potatis, purjolök, kalamataoliver, nässlor, grädde och ägg. Mättande och aptitligt!

  Halstrad makrill med nässelröra
4 smarta ogrästips
 • Skölj alltid alla blad innan du använder dem.
 • Plocka minst 50 meter bort från trafikerade vägar.
 • Rådfråga en dietist eller läkare innan du äter okända växter ifall du har någon sjukdom eller är känslig mot viss föda.
 • Skörda ditt ogräs när det är torrt ute, särskilt om du ska torka bladen. Lägg dem i en korg eller i en papperspåse. Förvaring i plastpåsar gör att bladen ”svettas”, vilket kan skada dem. 

Artiklar (1545)

Skog & mark

Laga med vilda växter

På våren är det säsong för våra ätbara vilda växter! Prova något av våra härliga recept.

Efterlängtad primör

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Det våras för rabarber!

Det våras för rabarber

Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.

Recept

Sparris på nya sätt

Nu är våren äntligen här och med den de efterlängtade sparristiderna. Primören är fantastisk med brynt smör, hollandaise eller färskriven parmesan. Men möjligheterna slutar inte där. Här är tre sätt att äta sparris bortom klassikerna!