Vågar du äta nässlor? Ja, det gör du! Plockar du de små späda skotten från april till juni kan du använda nässlor i maten - det är både gott och näringsrikt!
Det kan man faktiskt! Men för att de inte ska brännas behöver du förvälla dem innan du äter dem. Scrolla vidare för en beskrivning på hur du förväller dina nässlor.
Det är de små späda bladen som lämpar sig bäst i matlagning, så den absolut bästa skördetiden är under våren. Men även mitt i sommaren går det bra att plocka brännässlor, ta bara de spädaste bladen högst upp och skippa den grova stjälken.
Knipsa av de späda små bladen i toppen på nässlorna. De bränns inte så farligt. Om du är rädd för att nässlorna ska brännas kan du ha handskar på dig och använda en sax. Rensa nässlorna noga och skölj i vatten.
Brännässlor är näringsrika och laddade med nyttigheter - bland annat innehåller de C-, B- och A-vitamin, är väldigt järnrika och innehåller andra viktiga mineraler som magnesium och kalium.
För att kunna äta dem måste du förvälla brännässlorna, så att de inte bränns. Det betyder att du kokar nässlorna på medelhög värme i några minuter, mellan 3 till 5 minuter är lagom. Skölj dem sedan i kallt vatten, och krama ur så mycket vatten som möjligt. Nu är de redo att användas i maten!
Använd nässlorna på samma vis som du använder spenat, till exempel i klassikern nässelsoppa och paj. Eller vad sägs om en nässelrisotto?
Vill du inte använda dem på en gång så frys in de förvällda nässlorna i små fryspåsar, perfekt att plocka fram under vintern.
Ett annat tips är att torka dem och mala till ett pulver, som du kan dricka som nyttigt te eller vitaminboostare i smoothien.
Du kan också använda nässlor att gödsla med i trädgården. Då låter du en hink vatten stå och dra med brännässlor i under några dagar. Späd sedan ut gödselvattnet med 4-5 delar vatten och berika rabatterna med det.