Laga med vilda växter
På våren är det säsong för våra ätbara vilda växter! Prova något av våra härliga recept.
Vågar du äta nässlor? Ja, det gör du! Plockar du de små späda skotten från april till juni kan du använda nässlor i maten - det är både gott och näringsrikt!
Det kan man faktiskt! Men för att de inte ska brännas behöver du förvälla dem innan du äter dem. Scrolla vidare för en beskrivning på hur du förväller dina nässlor.
Det är de små späda bladen som lämpar sig bäst i matlagning, så den absolut bästa skördetiden är under våren. Men även mitt i sommaren går det bra att plocka brännässlor, ta bara de spädaste bladen högst upp och skippa den grova stjälken.
Knipsa av de späda små bladen i toppen på nässlorna. De bränns inte så farligt. Om du är rädd för att nässlorna ska brännas kan du ha handskar på dig och använda en sax. Rensa nässlorna noga och skölj i vatten.
Brännässlor är näringsrika och laddade med nyttigheter - bland annat innehåller de C-, B- och A-vitamin, är väldigt järnrika och innehåller andra viktiga mineraler som magnesium och kalium.
För att kunna äta dem måste du förvälla brännässlorna, så att de inte bränns. Det betyder att du kokar nässlorna på medelhög värme i några minuter, mellan 3 till 5 minuter är lagom. Skölj dem sedan i kallt vatten, och krama ur så mycket vatten som möjligt. Nu är de redo att användas i maten!
Använd nässlorna på samma vis som du använder spenat, till exempel i klassikern nässelsoppa och paj. Eller vad sägs om en nässelrisotto?
Vill du inte använda dem på en gång så frys in de förvällda nässlorna i små fryspåsar, perfekt att plocka fram under vintern.
Ett annat tips är att torka dem och mala till ett pulver, som du kan dricka som nyttigt te eller vitaminboostare i smoothien.
Du kan också använda nässlor att gödsla med i trädgården. Då låter du en hink vatten stå och dra med brännässlor i under några dagar. Späd sedan ut gödselvattnet med 4-5 delar vatten och berika rabatterna med det.
Dags för mat! Inspireras av våra godaste recept med nässlor.
Våren bjuder på härliga nässlor som inte bara är roliga att plocka utan även kan användas till den här lysande soppan. Enkel, snabblagad och magiskt krämig.
Vårens nässelsoppaHar du nässlor i trädgården? Ta tillvara dem och mixa en pesto med pinjenötter och parmesan. Perfekt att ha i kylen för att sätta guldkant på allt från rostat bröd eller omelett till pasta och risotto.
Pesto på nässlorEn klassisk fransk omelett imponerar på de flesta. Tillsammans med stekta frasiga nässlor och riven pecorino tar vi omeletten till en ny nivå. Passar lika bra till brunchen som till lunch eller middag!
Fransk omelett med pecorino och nässlorTa vara på vårens nässlor och laga nässelsoppa. Citron och fänkål sätter smak på den lättlagade soppan. Perfekt som förrätt, eller huvudrätt tillsammans med ett gott bröd. Med ett pocherat ägg i känns soppan extra lyxig!
Nässelsoppa med fänkålKrämiga och goda är dessa gräddstuvade nässlor som du enkelt tillagar på under 45 minuter. De grovhackade nässlorna kokas i smör, grädde och mjölk och smaksätts slutligen med salt och peppar.
Evas gräddstuvade nässlorEtt smaskigt recept på halstrad makrill med nässelröra som är Bohusläns nya landskapsrätt. Du gör rätten av bland annat makrillfilé, potatis, purjolök, kalamataoliver, nässlor, grädde och ägg. Mättande och aptitligt!
Halstrad makrill med nässelröraPå våren är det säsong för våra ätbara vilda växter! Prova något av våra härliga recept.
Gott, näringsrikt och helt gratis. Här är 6 ätbara ogräs och tips på hur du använder dem.
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Allt du behöver veta om skogens bästa primör och vitlöksdoftande recept med ramslök.
Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.
Vi listar 19 goda primör-recept. Vad sägs om risotto med ramslöksolja?
Här är bevis på att glass kan vara näringsrik, snäll mot allergiker, vegansk OCH god!
Nu är våren äntligen här och med den de efterlängtade sparristiderna. Primören är fantastisk med brynt smör, hollandaise eller färskriven parmesan. Men möjligheterna slutar inte där. Här är tre sätt att äta sparris bortom klassikerna!