Det är dags att skörda buskar och träd på sommarens bär! Här har vi samlat recept med jordgubbar, körsbär, hallon och vinbär som förvandlas till svalkande dryck, sylt och ljuvliga desserter. Dessutom får du lära dig mer om de röda bären!
Tips: Här hittar du fler recept med svenska bär
Baka spröda, vaniljdoftande mandelmusslor fyllda med len vaniljkräm och söt jordgubbssylt. Toppa de små underverken med vispad grädde och imponera på fikagäster med en smak av sommar.
Mandelmusslor med vaniljkräm och jordgubbssyltSkåla in sommaren med en vit sangria med somriga smaker! En svalkande drink där du enkelt blandar ihop vitt vin, hallonsaft och kolsyrat vatten tillsammans med hallon, citron och mynta.
Vit sangria med hallonFörgyll sommaren med en enkel glasstårta med en ljuvlig kombination av svalkande sötsyrlig jordgubbsglass utan glassmaskin, färdiga marängbottnar och en söt, härlig jordgubbssås. Perfekt till fikat, kalaset eller när som helst när sötsuget gör sig påmint.
Glasstårta med jordgubbar och marängBaka söta och fruktiga syltsnittar med en härlig twist av vinbär och kokos. Dessa små vinbärskakor är perfekta till fikat och kommer garanterat lämna ett leende på gästernas läppar.
Syltsnittar - vinbärskakor med kokosGör din egen härligt fruktiga vinbärssylt med detta enkla recept. Den sötsyrliga sylten är perfekt för att sätta smak på frukostmackan eller som fyllning i bakverk.
VinbärssyltUpplev en smakexplosion av söta körsbär med denna läckra hemgjorda körsbärssylt som fungerar lika bra som pålägg på mackan som tillbehör till yoghurt och glass eller tårtfyllning. Perfekt för att ta vara på trädgårdens skörd.
KörsbärssyltHallonsaft som du gör själv är sommarens godaste dryck. Tappa upp smaken av somriga hallon på flaska och gör din egen hemmakokt hallonsaft på färska eller frysta bär. Den ultimata törstsläckaren på kalaset eller till fikat.
HallonsaftDet söta bäret är en buske som tillhör familjen rosväxter och växer vilt i stora delar av Europa, Nordamerika och Asien – men är även en populär växt i odlade trädgårdar. Bären, som egentligen är ett fruktförband av ett flertal små, söta, syrliga och mycket saftiga stenfrukter, skördas i Sverige från maj till oktober. Kom ihåg att frysta importerade hallon alltid bör kokas minst en minut innan förtäring, eftersom de kan innehålla livsmedelsburna virus.
Hur är det nu igen, är jordgubben ett bär? Svaret är nej – den söta och näringsrika sommarskatten är faktiskt en så kallad skenfrukt. I Sverige skördas jordgubbar från maj till oktober, beroende på sort och var i landet de odlas. Njut av dem som de är, eller låt dem förgylla allt från desserter till sallader eller dryck.
Vinbärsbusken blommar med små gröngula eller rödaktiga blommor från maj till juni, medan de klarröda, syrliga och mycket C-vitaminrika bären mognar i klasar under juli till augusti. Bären har många användningsområden i såväl matlagning som bakning, exempelvis gelé, saft, sylt, paj och bakverk.
Körsbäret, som egentligen är en stenfrukt, kan smaka både surt och sött. Sura körsbär kallas också för klarbär medan söta även kallas för bigarråer eller fågelbär. Bären går att konservera länge genom inkokning eller djupfrysning och passar bra i allt från kompott, sylt och marmelad till bakverk och dessert.