Ugnsbakad rabarber med nötkolasås

Sugen på en härligt somrig dessert? Låt sötsyrlig rabarber bli mjuk i ugnen med smör, citron och socker. Servera sen den varma rabarbern tillsammans med glass och en knäckig kolasås med nötter och brynt smör.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2019

Ingredienser
4 portioner
300 g färsk rabarber
3/4 dl råsocker
3 msk smör (+ extra till formen)
1 msk färskpressad citronjuice
Nötkolasås
100 g smör
1 dl råsocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1/2 tsk flingsalt
1 dl grovhackade nötter (gärna pistage- eller hasselnötter)
Till servering
vaniljglass
För alla
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och glass.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin. Gör mjölkproteinfri Kolasås, smaksätt med flingsalt och hackade nötter. Servera med mjölkproteinfri glass.
Gör äggfri: välj glass utan ägg till servering.
Näringsvärdet är beräknat inklusive en portion vaniljglass.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3247 KJ / 776 kCal
Fett52 g
Salt1.75 g
Kolhydrater72 g
Protein4 g
Kommentarer
Underbart gott, smöret med citronen blir en extra härlig kräm till såsen och glassen.
Annika
2023-07-04Vad har smöret för funktion i rabarberrätten? För mig kändes den flottig.
Kjell
2022-05-26Vad har smöret för funktion
Kjell
2022-05-26