Ugnsbakad rabarber med nötkolasås
![Ugnsbakad rabarber med nötkolasås](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_197406/cf_259/ugnsbakad_rabarber_med_notkolasas.jpg)
Sugen på en härligt somrig dessert? Låt sötsyrlig rabarber bli mjuk i ugnen med smör, citron och socker. Servera sen den varma rabarbern tillsammans med glass och en knäckig kolasås med nötter och brynt smör.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2019
![Ugnsbakad rabarber med nötkolasås](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_197406/cf_259/ugnsbakad_rabarber_med_notkolasas.jpg)
Ingredienser
4 portioner
300 g färsk rabarber
3/4 dl råsocker
3 msk smör (+ extra till formen)
1 msk färskpressad citronjuice
Nötkolasås
100 g smör
1 dl råsocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1/2 tsk flingsalt
1 dl grovhackade nötter (gärna pistage- eller hasselnötter)
Till servering
vaniljglass
För alla
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och glass.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin. Gör mjölkproteinfri Kolasås, smaksätt med flingsalt och hackade nötter. Servera med mjölkproteinfri glass.
Gör äggfri: välj glass utan ägg till servering.
Näringsvärdet är beräknat inklusive en portion vaniljglass.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3247 KJ / 776 kCal
Fett52 g
Salt1.75 g
Kolhydrater72 g
Protein4 g
Kommentarer
När jag hällde över kolasåsen i en skål var det lite kvar i kastrullen, så jag hällde i de hackade nötterna och stekte dem i det. Det blev väldigt gott att strö över det sen!
Alva
2024-07-05Ljuvligt gott för en rabarberälskare! Jag tog färdig kolasås för enkelhetens skull och toppade med hackade pistagenötter.
Lotta
2024-06-22Somrigt och smarrigt!
Maria
2024-06-02