Så gör du focaccia art
Vi visar hur du gör focaccia-konst!
Olika bakformar passar till olika bakverk. En kaka ska helst inte bara ska vara god - den ska vara snygg att se på också. Kladdkakan trivs bäst i springform och en snygg form kan göra den enklaste sockerkaka till ett smycke att ställa på fika bordet.
Tips: alla våra recept till dig som vill baka!
Springformen har löstagbara kanter och därför perfekt när du bakar tårtbottnar, mjuka kakor, kladdkaka och gör parfaiter. Om du använder en springform till frysta desserter är ett tips att klä formen med plastfolie invändig – så fastnar inte innehållet. Springformar finns i olika storlekar, höjder och former – du har väl inte missat den fina hjärtformade varianten?
En sockerkaka eller kardemummakaka är enkel att göra, men väldigt god. Och det finns massa olika varianter av sockerkaksformen – rosor, veckade, tvistade. Formen ger en snygg kaka så är det enkelt att imponera. Och du behöver inte dekoreras så mycket, kakan är vacker ändå.
Långformen är självklar när du bakar bröd och funkar också bra till mjuka kakor som sockerkaka och pepparkaka. Eller varför inte baka klassikern radio-kaka där du varvar kex och chokladsmet? Långformen är utmärkt även till annan matlagning som patéer och mousser.
Paj är enkelt och gott, passar både till vardags och till fest och går att variera i det oändliga. Gör en mustig matpaj eller en fräsch fruktpaj till efterrätt. Pajformer finns i olika material, glas, aluminium och keramik och är ofta så snygga att det är bara att ställa fram på bordet och servera. Vissa tycker till och med att pajformen kan funka som inredningsdetalj i köket.
Muffins eller cupcakes är en trend som håller i sig. Men en bra muffinsform får du dem så där höga och snygga. Använd formen som den är eller lägg i fina pappersformar. Och formen är bra till mycket annat – funkar bra som småskålar till tacofesten eller häng upp två stycken, lägg en liten present i varje hål, tejpa för julpapper och vips har du en adventskalender.
Kladdkaka toppad med kärleksmumsglasyr det kan inte bli godare. Kärleksmumskladdkakan får härlig chokladsmak och precis lagom mjuk och kletig, i mitten, samt en härligt tjock choklad- och kaffeglasyr ovanpå. Avsluta med riven kokos.
Bananbröd, banana bread eller banankaka. Kärt barn har många namn. En himmelskt god hembakad kaka med banan som dessutom är helt vegansk, med ett härligt lager av limeglasyr som pricken över i. En lite lyxigare och lite godare fika helt enkelt.
Ljuvliga äppelmuffins som du vill baka om och om igen. Kom ihåg att vända äppelklyftorna i socker och kanel innan de sticks ner i muffinsarna, då blir de som allra godast.
Med detta recept får du en grundsmet för sockerkaka som du enkelt kan ge olika form och smak genom att tillsätta till exempel lite kardemumma, citrusskal eller kanske malen ingefära. Triss i sockerkaka är perfekt att servera till kaffet på altanen!
Baka ett enkelt rågbröd till frukosten eller fikat! Här är ett recept på grovt rågbröd i form gjort på vetemjöl, grovt rågmjöl, sirap och filmjölk. Servera brödet, gärna nygräddat, tillsammans med dina favoritpålägg.
Vi visar hur du gör focaccia-konst!
Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.
Scones, curd och clotted cream - vi bjuder på recepten för en lyckad afternoon tea.
Med en blender mixar du enkelt en smoothie, soppa eller drink.
Recepten som gör sig utmärkt för tillagning utomhus och tips till att laga mat över öppen eld.
Det bästa sättet att få krispigt bacon till många är att steka ditt bacon i ugnen.
Bjud på fika till advent – helt utan gluten! Här är våra bästa recept på glutenfritt fika.
Vi visar hur du gör juliga cake pops och söta små renkakor.
Här tipsar vi om ett gäng otroligt goda recept med brynt smör av både den matiga och sötare sorten.