Mat innan löning
Har det börjat sina på kontot? Här hittar du billiga och goda recept som räddar middagen!
Vilka är de vanliga matsvamparna och vad skiljer dem åt? Vi guidar dig till olika svampsorter och hur du tillagar dem. Dessutom bjuder vi på ett gäng riktigt goda recept med svamp!
Tips: alla våra recept med svamp.
Här listar vi både fakta och tips om de vanligaste sorterna matsvamp. Matnyttig information för dig som vill veta mer om svamp du kan använda i din matlagning.
Champinjon är den svamp som odlas mest i Sverige, cirka 1000 ton per år. Totalt säljs det cirka 8000 ton färska champinjoner i Sverige per år.
Champinjonens milda nötsmak passar bra både rå i sallader, marinerade, stekta eller i soppa, sås och stuvning. Champinjoner innehåller högvärdiga proteiner och mineraler, inget fett och mycket lite kolhydrater. Vill du testa något nytt? Prova friterad svamp eller stora champinjoner panerade och stekta som kotletter.
Skogschampinjonen är nära besläktad med den vanliga champinjonen och används ofta på samma sätt men den är lite mera smakrik. Till skillnad från vad namnet antyder odlas den oftast och importeras till största del.
En svensk klassiker, gul på sommaren och brun trattkantarell på hösten. Har en aromatisk skarp smak och passar smörstekt på macka, i sås och som smaksättare i soppor och grytor eller som tillbehör till kött och vilt. Trattkantararellen har en mer ”skogig” smak och något mindre tuggmotstånd än gul kantarell.
Portabello är en större variant av champinjonen. Den har en fylligare smak än vanlig champinjon och skogschampinjon. Portabello odlas i Sverige men sägs ursprungen vara från Italien. Används i såser, stuvningar, grytor, fyllda eller gratinerad. Hel portabello är perfekt att lägga på grillen.
Shiitake kommer ursprungligen från Japan och Kina och började odlas i Europa och USA på 1980-talet. Idag odlas den även i Sverige. Smaken är kryddigare än hos andra matsvampar och används ofta i asiatiska maträtter. Passar även bra till pasta, kött, i wok och är god att grilla.
Ostronskivling är en av de mest odlade svamparna i världen. Till Sverige kom den först i mitten på 1980-talet och den har blivit mycket populär tack vare sin aromatiska, milda smak och breda användningsområde. Passar såväl som ensamrätt som tillsammans med kött, vilt, fågel och fisk samt i risotto och pastarätter. Ostronskivling går bra att knapersteka och drar åt sig mycket smak.
Efter all läsning om de olika matsvamparna kanske du är sugen på att testa ett eller flera recept med dessa svampar. Vi har därför listat några favorit recept här!
Chips med hemmagjord dipp är det perfekta snackset till fördrinken. Krämig smetana toppas med gräslök, dill, pepparrot och smörstekta kantareller och lyfter varje chips till nya höjder.
Chips med kantarelldippLaga lyxiga men snabba svamptacos till middag. Fyll dina tacos med kryddig chipotlesvamp och toppa med fetaost, riven kål och koriandersalsa med tomat och jalapeño. Fräscht, enkelt och gott!
Tacos med chipotlesvamp, koriandersalsa och fetaostEn rustik italiensk klassiker med en modern twist. Ribollita med svamp och grönkål är en mustig soppa som gratineras med bröd och ost i ugnen. En perfekt rätt för att njuta av med enkla och värmande smaker hela veckan!
Ribollita med svamp och grönkålEn smakfull pizzaupplevelse – kantarellpizza med picklad chili kombinerar skogens skatter med syrlig hetta. Denna pizza bianco med trattkantareller är perfekt för både vardag och fest!
Kantarellpizza med picklad chiliLaga en värmande mushroom pot pie inspirerad av det brittiska köket där krämig svampfyllning med smak av timjan täcks med ett lock av smördeg. Perfekt som mustig höstmiddag!
Mushroom pot pieFylliga svampkroketter med lagrad ost möter krämig vitlökssås i denna smakfulla rätt. Perfekt som en läcker förrätt eller ett elegant tillbehör med en härlig krispighet och djup umamismak som alla kommer att älska.
Svampkroketter med vitlökskrämRis, shiitakesvamp, spenat och dill som kombineras med smaken från fräsch apelsin och umami från soja utgör denna härliga risrätt som andas höst. Toppa med rostad mandel för extra nötighet och krisp!
Ris med svamp, spenat och dillOnt om inspiration när du ska laga mat för en person? Sväng ihop en god omelett med råstekt broccoli och svamp, eller välj dina egna favoritgrönsaker. Toppa gärna med riven parmesan för pricken över i:et.
Omelett med råstekt broccoli och svampLakto-ovo-vegetariska japanska gyoza dumplings, även kallade potstickers, med en fyllning av tofu, shiitake och ingefära. De ångas och steks i panna för en krispig stekyta men ångkokt insida. Med färdig dumplingsdeg blir tillagningen både snabb och enkel!
Gyoza med tofu, shiitakesvamp och ingefäraSveriges egna dumpling – kroppkakan! Här gör vi den lakto-ovo-vegetarisk och fyller den med svamp och hasselnötter. Dessa ljuvliga kroppkakor smörsteks gyllengula och serveras med rårörda lingon, brynt smör och persilja.
Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötterPizzasugen? Baka en lakto-ovo vegetarisk champinjonpizza! Vår pizza funghi är en pizza bianco med en fyllning av svampkräm, mozzarella, parmesan och basilika. Pizzan på bilden är bakad i en vedugn, vårt recept är anpassat för hemmabruk och resultatet ser annorlunda ut men blir minst lika gott.
Pizza funghiKantareller är som godast när de serveras på en toast! Perfekt som lyxig förrätt, enklare lunch eller lätt middag. Här gör vi den med smörstekta kantareller, bacon, färskost, persilja och parmesan. Om du vill göra kantarelltoasten utan kött, är det bara att utesluta bacon.
Kantarelltoast med färskost och baconNär du inte vet vad du ska göra med årets skörd av karl johan svamp måste du prova en vit svamplasagne utan tomatsås. Receptet, som i Italien kallas för Lasagne funghi porcini, är en krämig lasagne med karljohansvamp, parmesan, vitt vin och bechamelsås. Perfekt på sensommaren eller som comfort food en kylig höstkväll.
Karljohan svamp lasagneOdling
I Japan började man odla svamp redan år 200, men det dröjde ända till mitten av 1700-talet innan vi även i Europa började odla svamp. Svampar trivs generellt bra i varma och fuktiga miljöer och därför sker odlingen oftast i växthus. Ostronskivling och champinjon odlas i små säckar som fylls med vetehalm och gödsel och till sist mycel för att få önskad sort. Kantarell och tryffel är svårare att odla fram, de vill leva tillsammans med träd och växter.
Förvaring
Svampar är en färskvara, vita svampar som champinjon vill förvaras i mörker. Lägg svampen längst ner i kylen där det är som varmast, gärna i en pappåse för att bevara fuktighet och ändå inte bidra till kondens i påsen. För att undvika att svampen torkar ut kan du frysa in, torka eller sylta svamp som blivit över.
Använda torkad svamp
Lägg svampen i blöt i ett par timmar och koka sedan i samma vatten i cirka 10 min eller tills svampen fått bra konsistens. Prova att mixa den torkade svampen med salt till ett svampsalt som är gott att krydda grytor och såser med.
Frysa in svamp
Koka rensad svamp under lock i en panna med lite vatten i några minuter. Låt svampen kika in sitt eget spad. Lägg den avsvalnade svampen i olastpåsar eller burkar och förvara i frysen. Håller i cirka 1 år.
Smaksätta
Svamp är mild i smaken och passar därför med inte allt för kraftiga smaksättningar om man vill behålla svampens smak. Salt och peppar, lök och örter som timjan och rosmarin är bra smakkompisar. Syra som vin och citron, smör, grädde och ost kompletterar svampen bra.
Rå svamp
Kan man äta rå svamp? Man ska inte äta för stora mängder otillräckligt tillagad eller rå svamp, då den innehåller kitin som bryts ner vid tillagning av svampen. Kitin i större mängder kan annars orsaka magont och illamående.
Näringsvärde
De allra flesta svamparna består av 85–90 % vatten och har ett relativt lågt näringsvärde, men många svampar innehåller bland annat fibrer, protein, järn, D-vitamin, B-vitamin samt mineral- och spårämnen.
Har det börjat sina på kontot? Här hittar du billiga och goda recept som räddar middagen!
Fikahybrider och rostade rotfrukter – spana in topplistan över novembers mest gillade recept!
Vi reder ut skillnaden mellan smör, olja och margarin och lär oss mer om matfetter.
Här bjuds det på klassiska rätter från Balkan med allt från sallad och röror till ćevapčići.
Månadens prepp bjuder på fyra goda rätter med köttbullar, pasta och linsgryta.