Mat innan löning
Har det börjat sina på kontot? Här hittar du billiga och goda recept som räddar middagen!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat köttbullar, pasta och linsgryta på menyn.
Till fler söndagspreppar
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
Söndag: Köttbullar med gröna linser och chimichurri
Måndag: Linsgryta med fetaost och krämigt ägg
Tisdag: Köttbullar i pitabröd med picklad gurka
Onsdag: Pasta med grönsaker, pistage och mozzarella
Ingredienser
1 dl fiberberikade havregryn
5 tsk potatismjöl
2 dl vispgrädde
3 3/4 krm salt
2 1/2 krm peppar
2 1/2 msk finhackad gul lök
1 1/4 msk smör
625 g nötfärs
Gör så här:
1. Blanda havregryn, potatismjöl, grädde, salt och peppar i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter i rumstemperatur.
2. Fräs löken i smöret i en stekpanna på medelvärme 3–4 minuter, tills den mjuknar.
3. Tillsätt lök och färs i utdrygningen och blanda väl, men inte för länge – då finns risk att färsen blir seg.
4. Forma smeten till ca 50 köttbullar (för 8 portioner). Fukta gärna händerna med lite olja mellan varven, inte vatten. Vatten suger värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga (med följden att köttbullarna snarare kokas än steks i pannan).
5. Stek köttbullarna i smör och rapsolja i en stekpanna på medelvärme 7–8 minuter eller tills köttbullarnas innertemperatur är ca 75°C.
Ingredienser
1 blomkål (à ca 500 g)
5 morötter (à ca 100 g)
2 gula lökar
3 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Dela blomkålen i mindre buketter och använd även blasten om den ser fin ut. Skär morötterna i smala skivor. Skala och skär löken i tunna klyftor. Lägg på en plåt och blanda med olja, timjan, salt och peppar.
3. Rosta i ugnen ca 25 minuter tills grönsakerna fått fin färg men gärna har lite tuggmotstånd kvar.
Ingredienser
5 dl gröna linser
1 l vatten
1 buljongtärning
Gör så här:
1. Skölj linserna noga. Lägg i en kastrull med vatten och buljongtärning och koka upp. Koka på låg värme med lock 15–20 min, de ska vara lite al dente.
2. Häll av av linserna.
Ingredienser
2 dl finhackad persilja (2 dl motsvarar 2 krukor)
1 dl olivolja
1/2 dl citronjuice
3 msk finhackad schalottenlök
1 tsk finhackad vitlök
1 tsk chiliflakes (t ex red hot chilipepper)
1 1/2 krm salt
Gör så här:
1. Rör ihop persilja, olivolja, citronjuice, schalottenlök, vitlök och chiliflakes i en skål. Smaka av med salt.
Redan färdigt:
½ sats köttbullar
½ sats gröna linser
½ sats rostade grönsaker
½ sats chimichurri
Gör så här:
1. Blanda de rostade grönsakerna med linserna. Servera med köttbullar och ringla över chimichurri.
Redan färdigt:
½ sats gröna linser
½ sats chimichurri
Tillsätt:
4 små eller 2 stora schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 selleristjälk
2 msk olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk 400 ml
200 g mangold eller bladspenat
1 msk smör
4 ägg
1 fetaost 150 g
salt, svartpeppar
Gör så här:
1. Ta fram chimichurrin så den blir rumsvarm.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka sellerin. Fräs i oljan tills löken mjuknar. Tillsätt buljongtärning och kokosmjölk och låt koka upp. Rör ner linserna och värm upp. Smaka av med salt och peppar.
3. Fräs mangold eller spenat i smör tills det mjuknar. Smaka av med salt.
4. Koka äggen krämiga i 6–7 minuter, spola i kallt vatten och skala.
5. Servera linsgrytan med den frästa mangolden eller spenaten, smulad fetaost, krämigt ägg och ringla chimichurrin över.
Redan färdigt:
½ sats köttbullar
Tillsätt:
½ gurka
1 msk vinäger
1 tsk strösocker
½ krm salt
1 liten rödlök
1 msk smör
8 pitabröd
4 dl matyoghurt(10%)
1 kruka persilja
Gör så här:
1. Skär gurkan i tunna skivor, gärna med mandolin. Blanda vinäger med socker och salt tills sockret löses upp. Tillsätt 1 msk vatten och blanda sedan med gurkan och ställ åt sidan.
2. Skala och skiva löken tunt. Värm köttbullarna i smöret i en stekpanna.Värm bröden.
3. Servera köttbullarna i pitabröden med yoghurt, rödlök, persilja och den picklade gurkan.
Redan färdigt:
½ sats rostade grönsaker
Tillsätt:
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
300 g pasta
2 mozzarella à 125 g
1 dl hackade pistagenötter
2 tsk finrivet citronskal
Gör så här:
1. Skala och skiva vitlöken tunt. Fräs i oljan en stund utan att den får färg.Tillsätt de rostade grönsakerna och värm upp.
2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
3. Blanda ihop den nykokta pastan med grönsakerna. Toppa med mozzarella, pistage och citronskal.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Inköpslistan - din digitala kompis
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Har det börjat sina på kontot? Här hittar du billiga och goda recept som räddar middagen!
Fikahybrider och rostade rotfrukter – spana in topplistan över novembers mest gillade recept!
Här bjuds det på klassiska rätter från Balkan med allt från sallad och röror till ćevapčići.
Vi reder ut skillnaden mellan smör, olja och margarin och lär oss mer om matfetter.
Vilka är de vanliga matsvamparna och vad skiljer dem åt? Vi guidar och bjuder på svamprecept