Svampsorter och tillagning
Vilka är de vanliga matsvamparna och vad skiljer dem åt? Vi guidar och bjuder på svamprecept
Häng med på en smakresa till östra sidan av Adriatiska havet och utforska smaker och mat från Balkan! Här lagar vi klassiska rätter från regionen som saftiga ćevapčići, mustig korvgryta, fluffiga somunbröd och småkakor med öl som ingrediens.
Tips: här hittar du alla recept på cevapcici.
Pasulj, även kallad grav eller grah, är en mustig böngryta från Balkan med kryddig korv eller rökt sidfläsk. Grytan toppas med persilja, fetaost och feferoni och avnjuts med en bit bröd.
Ćevapčići är saftiga köttfärsjärpar och något av en signaturrätt i Balkan som traditionellt serveras med bland annat bröd, lök, kajmak och ajvar. Järparna kryddas med vitlök och blir extra saftiga av bikarbonat.
Kajmak är en krämig och syrlig mjölkprodukt, som ett mellanting mellan smör och färskost, som traditionellt tar flera timmar eller dagar att laga. Här har vi gjort en snabbversion av den smöriga oströran som är ett gott tillbehör till ćevapčići.
På Balkan serveras ofta denna traditionella syrliga sallad med paprika, tomat, gurka, oliver och riven fetaost som tillbehör till maten eller tillsammans med bröd som en förrätt.
Somunbröd härstammar från Balkan och är ett mjukt och luftigt pitaliknande bröd som även kallas för lepinje. Bröden passar till det mesta, men serveras med fördel tillsammans med nystekta ćevapčići.
Testa att baka pivarki – ölkakor från Balkan. Pivo betyder öl vilket har gett namn till dessa kakor med öl i degen som traditionellt fylls med valnötter eller marmelad och rullas i sockerlag och kokos
Vilka är de vanliga matsvamparna och vad skiljer dem åt? Vi guidar och bjuder på svamprecept
Månadens prepp bjuder på fyra goda rätter med köttbullar, pasta och linsgryta.
Vi reder ut skillnaden mellan smör, olja och margarin och lär oss mer om matfetter.