Äkta ćevapčići

Mat från balkan

Edin Dzemat är mästerkocken som hyllar Balkans smaker. Lär dig mer om världens bästa streetfood - ćevapčići.
Tips: här hittar du alla recept på cevapcici.

Äkta cevapcici streetfood

Världens bästa streetfood, säger Edin och sätter tänderna i en nygjord cevapcici.
– Den ska ätas genast, då är den oslagbar, säger han och berättar hur McDonald’s misslyckades med att etablera sig i hans hemstad Banja Luka, som är näst störst i Bosnien och Hercegovina.
Recept på äkta cevapcici streetfood

 

Detta behöver du för att lyckas

 1. Närbild på färsjärpar av nötkött i bröd

  1. Ćevapčići

  Små färsjärpar av nötkött. De har lite olika smak beroende på varifrån de kommer. – I Banja Luka används vitlök men inte i Sarajevo, säger Edin. – Oftast väljer jag färdiga från frysen, men när jag gör egna tar jag helt nötkött och lägger till 20 procent gott fett, gärna talgfett. Allt skärs i bitar och blandas med 2 procent salt. Det får ligga kallt över natten. Sedan grovmals köttet och kryddas. Det formas till färsjärpar och får ligga ytterligare ett dygn. – Genom att köttet rimmas behövs inget annat för att binda samman det – bara vätska för rätt konsistens. – Stek/grilla runt om i torr panna. Det finns tillräckligt med fett i kött. Ät genast!

 2. Närbild på hackad rödlök i glasskål

  2. Rödlök

  Traditionellt ska det vara hackad rå lök i cevapi. Upplevs löken för stark kan den mildras något om den får ligga i kallt vatten en stund. Silverlök eller schalottenlök kan också upplevas som lite mildare.

 3. Närbild på kajmak i glasskål

  3. Kajmak

  Kajmak är en syrligt smörig färskost. Kajmak är populär på hela Balkan men också i Mellanöstern och Centralasien. Kajmak har en hög procent mjölkfett, vanligtvis ca 60 %. – Jag klickar kajmak i grytor och soppor, och har det på bröd, säger Edin. – Men det är också perfekt att avrunda med en klick kajmak då man stekt en skiva entrecôte eller hamburgare.

 4. Närbild på ett fat med ajvar

  4. Ajvar

  Ajvar är en paprikaröra som ofta är gjord på rostade röda spetspaprikor. Paprikorna får sedan koka ihop på låg värme under flera timmar med solrosolja, vinäger och lite salt. – Vi har ajvar i stället för sås, säger Edin. Han föredrar den starka varianten och gärna en sort som är grov i konsistensen.

 5. Närbild på vegetaburk

  5. Vegeta

  Vegeta är en allkrydda som innehåller mycket torkade grönsaker, såsom morötter, palsternacka, lök, selleri, persilja och potatis – samt salt. På Balkan är vegeta den vanligaste smaksättaren. Traditionellt har man glutamat i vegeta, men nu finns det även »rena« produkter.

 6. Bild på förpackning somunbröd

  6. Somun/lepina

  Namnet beror på var i Bosnien och Hercegovina det kommer från. Brödet är gjort på vetemjöl, och oftast bakas det i stenugn. Det kan liknas vid pitabröd men är tjockare, mjukare och segare. Edin värmer bröden 1½–2 minuter i mikron (600 W). De kan också värmas i ugnen ca 5 minuter i 175°C. När man delar bröden kan en ficka skäras upp och fyllas med godsaker. Brödet passar också att servera till grytor och andra rätter. – Grymt gott som varmt frukostbröd med lite smält kajmak över.

Om Edin Dzemat

Edin kom till Sverige och Gislaved som 11-åring. Familjen flydde från kriget i Bosnien. Edin vann sin första tävling på kockskolan i Värnamo. Har sedan tävlat i Årets kock och tagit VM-silver som kapten för Kocklandslaget. Han har jobbat tio år med fine dining, på såväl danska Noma som andra finkrogar. Satsar nu på egen matstudio i Västervik där Balkans smaker ska möta de skandinaviska. – Kombinationen av sött, salt och syrligt som vi har här är magisk.

Artiklar (1308)

Streetfood!

Gambiansk streetfood

Vi har besök Mariama för att ta reda på hur streetfoodkulturen ser ut i Gambia.

Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till

Bli ett tårtproffs!

Baka en perfekt tårtbotten

Vi ger dig bästa receptet på tårtbotten och tipsar om vad du bör tänka på för att lyckas.

Efterlängtad primör

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.

Koffeinkick

Kaffe som ingrediens

Låt kaffet ta plats i bakverk och drinkar! Vi tipsar om ljuvliga recept med kaffe.

Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.