Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Fänkålsrisotto med ostronskivling

En ljuvligt krämig risotto full av smak. Riset får puttra i den umamirika buljongen tills det fått rätt konsistens och smaksätts med den kraftfulla Västerbottensosten och fänkålens milda anissmak. Pricken över i:et är den stekta ostronskivlingen och de krispiga pinjenötterna som lyfter risotton till en ny nivå. Servera med en fräsch sallad på körsbärstomater och mâchesallad.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 38, 2017
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Risotto: Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull och håll varmt.
  2. Skala och skiva lök och vitlök tunt.  Ansa och strimla fänkålen. 
  3. Fräs lök, vitlök och fänkål i olivoljan i en rymlig kastrull några minuter. Tillsätt riset och låt fräsa ytterligare några minuter. Häll på vinet.
  4. Rör ner lite av den varma buljongen i taget tills all buljong är slut. Rör med jämna mellanrum.
  5. Ostronskivling: Halvera svampen och fräs i olivoljan några minuter på hög värme. Tillsätt pinjenötter och krydda med salt och peppar. 
  6. Finhacka persiljan. Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. 
  7. Rör ner citronsaft (börja med lite citronsaft och smaka av) och ost i den varma risotton.
  8. Blanda svampen med persilja och citronskal.
  9. Sallad: Lägg upp halverade tomater i en skål tillsammans med mâchesalladen.
  10. Servera risotton med svampblandningen, tomater och sallad.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från gluten, laktos och ägg.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
Risotto
  • 13 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 1 msk olivolja
  • 4 port risottoris
  • 2 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 1 dl riven ost (gärna Västerbottensost)
Ostronskivling
  • 150 g ostronskivling
  • 1/2 msk olivolja
  • 70 g pinjenötter
  • salt och svartpeppar
  • 1 kruka persilja
  • 1 citron
Sallad
  • 250 g körsbärstomater
  • 65 g mâchesallad
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2043 kJ / 488 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept