Älgfärsbullar i gräddsås med ostronskivling | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Älgfärsbullar i gräddsås med ostronskivling

Får det lov att vara husmanskost med twist? För att få den vilda smaken har vi valt att göra köttbullarna på älgfärs, som med en gräddig sås och smörfräst ostskivling avnjuts med kokt potatis.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 3, 2017
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Köttbullar: Blanda ströbröd, grädde, ägg, salt och peppar i en bunke. Låt stå några minuter.
  3. Blanda färs och timjan med ströbrödsblandningen. Forma köttbullar av smeten. Bryn dem runt om i smöret i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg över köttbullarna på en tallrik.
  4. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Fräs svampen i oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Lägg upp fräset på en tallrik.
  5. Sås: Vispa ihop grädde, mjölk, buljong och majsstärkelse i stekpannan. Låt koka ihop någon minut under omrörning. Smaka av med soja och peppar. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen och låt sjuda ca 6 minuter. Toppa med svampen.
  6. Hacka gräslöken och strö över köttbullarna. Strimla salladen.
  7. Servera köttbullarna med svamp, potatis och sallad.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölkprotein) eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd grädde, matfett och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Köttbullar
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • ca 500 g älgfärs
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk smör
  • 150 g ostronskivling
  • 1/2 msk olja
Sås
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 1/2 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1 ask färsk gräslök (à 20 g)
  • 2 hjärtsallad
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2939 kJ / 703 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept