ÖVER 60 MIN | Avancerad

Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötter

Sveriges egna dumpling – kroppkakan! Här gör vi den lakto-ovo-vegetarisk och fyller den med svamp och hasselnötter. Dessa ljuvliga kroppkakor smörsteks gyllengula och serveras med rårörda lingon, brynt smör och persilja.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa genom en potatispress och låt svalna. Vispa ihop ägget. Blanda potatis, ägg, mjöl och salt till en jämn deg.
  2. Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör på låg värme tills den mjuknar ca 10 minuter. Höj värmen och tillsätt svamp, kryddpeppar, salt och stek ytterligare några minuter. Rör ner nötterna. Forma degen till en rulle och dela i 12 bitar (för 4 port). Gör en fördjupning i varje bit och fördela fyllningen. Vik degen så att öppningen täcks. Forma till en boll.
  3. Koka upp en stor kastrull med väl saltat vatten. Lägg i några kroppkakor i taget och låt sjuda ca 5 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Sjud ytterligare ca 5 minuter. Lyft upp med en hålslev och låt svalna.
  4. Till servering: Halvera kroppkakorna och stek i smör.
  5. Servera med lingon, brynt smör och persilja.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfritt: byt ut smör mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt (dock går det inte att bryna mjölkproteinfritt smör till serveringen).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
Fyllning
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 4 dl trattkantareller eller gula kantareller
  • 1/2 tsk mortlad kryddpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl grovhackade hasselnötter
Till servering
  • smör (att steka i)
  • råröda lingon
  • brynt smör
  • hackad persilja

Näringsvärde
Per portion

Energi 2033 kJ / 485 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept