Gräddig karljohansoppa
Karljohansvampsoppa är en krämig och fyllig soppa som värmer på kalla höstdagar. Har du turen att hitta karljohansvamp i skogen är det detta du ska laga! Schalottenlök, vispgrädde, balsamvinäger och hönsbuljong är i princip allt du behöver.
Ingredienser
4 portioner
30 g torkad karljohanssvamp
2 schalottenlökar
2 msk olivolja
8 dl hönsbuljong eller svampbuljong
2 dl mjölk
2 dl visp- eller matlagningsgrädde
1 tsk balsamvinäger
salt och peppar
Garnering
färska örter och svamp
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsberäkningen är inkl. garnering.
Energi1296 KJ / 310 kCal
Fett29 g
Salt2 g
Kolhydrater8 g
Protein5 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jag brukar knaperstekt ett paket finstrimlad bacon där jag sen lyfter ur baconen och steker lök och svamp i det fettet i stället för olivolja. Sen strör jag baconet över soppan vid servering.
Christer
2024-06-28Litet tunn. Mindre vätska eller litet mer svamp. Annars bra recept. En slurk portvin eller sherry gör inte heller soppan sämre.
Gunilla
2014-10-22Mycket god, blir härligt fluffig med stav mixen. Det finns massor av Karl Johan svampar i skogen, passa på.
Marianne
2014-08-28