Gräddig karljohansoppa

Karljohansvampsoppa är en krämig och fyllig soppa som värmer på kalla höstdagar. Har du turen att hitta karljohansvamp i skogen är det detta du ska laga! Schalottenlök, vispgrädde, balsamvinäger och hönsbuljong är i princip allt du behöver.

Ingredienser
4 portioner
30 g torkad karljohanssvamp
2 schalottenlökar
2 msk olivolja
8 dl hönsbuljong eller svampbuljong
2 dl mjölk
2 dl visp- eller matlagningsgrädde
1 tsk balsamvinäger
salt och peppar
Garnering
färska örter och svamp
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria alternativ av mjölk och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsalternativ.Näringsberäkningen är inkl. garnering.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria alternativ av mjölk och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsalternativ.Näringsberäkningen är inkl. garnering.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1296 KJ / 310 kCal
Fett29 g
Salt2 g
Kolhydrater8 g
Protein5 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Litet tunn. Mindre vätska eller litet mer svamp. Annars bra recept. En slurk portvin eller sherry gör inte heller soppan sämre.
Gunilla
2014-10-22Mycket god, blir härligt fluffig med stav mixen. Det finns massor av Karl Johan svampar i skogen, passa på.
Marianne
2014-08-28