Ris med svamp, spenat och dill
Ris, shiitakesvamp, spenat och dill som kombineras med smaken från fräsch apelsin och umami från soja utgör denna härliga risrätt som andas höst. Toppa med rostad mandel för extra nötighet och krisp!
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2024
Ingredienser
4 portioner
3 dl basmatiris
1/2 apelsin (1 msk skal och 1/2 dl saft, för 4 port)
1 riven vitlöksklyfta
2 msk japansk soja
1/2 tsk chiliflakes
150 g shiitakesvamp
2 gula lökar
2 msk neutral olja
1 msk smör
65 g färsk bladspenat
2 msk olivolja
1 dl plockad dill (1 dl motsvarar ca 1 kruka)
1 dl hackad rostad mandel (saltade eller naturella se tips)
salt
svartpeppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2157 KJ / 516 kCal
Fett26 g
Salt2.2 g
Kolhydrater56 g
Protein12 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Håller med Emma, oväntat gott. Åt det med lax vilket gick mycket bra till citrustonen i rätten. Fungerar med allt skulle jag säga om man är sugen på protein.
Birgitta
2025-01-08Oväntat gott och väldigt fräscht, ska verkligen lagas igen! Hade mer soja på i efterhand samt lite sweetchilisås.
Emma
2024-10-19Ersatte riset med svenskt matvete. Hittade ingen shitakesvamp men tog då skogschampinjoner. Den här rätten kommer vi att göra många gånger
Helen
2024-10-14