Bild laddas
Recepttips

Laga nytt på julrester

Vad ska man göra med all överbliven julmat i mellandagarna när man knappt kan titta på en köttbulle utan att bli illamående? Släng inte julmaten! Här är istället några riktiga höjdarrecept där du kan använda resterna på bästa sätt.
Tips: fler billiga recept.

Recept för överbliven julmat 

Det perfekta knepet när du är trött på julmat, att göra det till något nytt. Ta del av våra tips på förvandlinngen från julmat till ickejulmat. 

  1. Bild laddas

    1. Julskinkan

    Det är lätt hänt att en stor julskinka inte blir uppäten på julbordet. Och till slut kanske man även tröttnar på de vanliga skinkmackorna. Använd julskinkan på en god grillad macka med julskinka och krämig gurkmajonnäs, eller varför inte på en smarrig pizza, till en schnitzelcarbonara med brysselkålskink- och broccolipaj, eller i en grönkålssallad med asiatisk dressing och tranbär. Julskinkan går också utmärkt att strimla och frysa in.

  2. Bild laddas

    2. Laxen

    Oavsett om du har varmrökt, kallrökt eller gravad lax på julbordet så kan du använda upp resterna i en god pasta med mascarpone, på en pizza, eller i laxpudding eller fried rice. Laxen går utmärkt att frysa om du inte hinner äta upp den i mellandagarna.

  3. Bild laddas

    3. Grönkålen

    Det finns ingen hejd på vad du kan göra för gott med julens överblivna grönkål! Slå två flugor i en smäll och använd både laxen och grönkålen i en lax - och grönkålspaj eller i en god laxpasta.. Eller prova detta recept på fried rice. Missa inte heller vår goda halloumilasagne med grönkål! Gör en grillad macka med hummus och fetaost till brunchen. Eller en caesarsallad med tranbär och nötter kanske? Grönkålspesto är ett annat toppensätt att använda upp grönkål som börjar se lite tråkig ut. Eller kanske grönkålschips?! Perfekt att ställa fram till fördrinken på nyår. Frasigt, salt och lite nyttigare.

    Chèvrepizza med grönkål är också perfekt att göra till nyår. Skär upp i småbitar och servera som tilltugg innan middagen. Med färdig smördeg går den superfort att göra.

  4. Bild laddas

    4. Rödkålen

    Använd upp rödkålen som blev över efter julen på en god pizza, eller gör syrad rödkål. Den innehåller massa nyttiga bakterier för tarmen och är supergott till bowls eller på burgaren.

  5. Bild laddas

    5. Potatisen

    Kokt potatis passar till det mesta. Laga laxpuddingpytt i panna och addera julskinka eller lägg potatis på pizza tillsammans med någon av julens goda ostar. Det går även bra att göra potatisbullar eller gnocchi. Eller varför inte göra friterade potatisskal med löjromsdipp till nyår.

  6. Bild laddas

    6. Revbensspjällen

    Och vad gör vi med revbenspjällen då? Jo, till exempel taco med revbensspjäll, eller revbensspjäll med kål och äppelsallad.

  7. Bild laddas

    7. Pepparkakorna

    Vem har inte stått där i mellandagarna med en halvt oäten pepparkaksburk som skramlar lite sorgset? Istället för att spara dem till nästa år när de blivit sega, gör en cheesecake med pepparkaksbotten eller denna superenkla och tjusiga dessert i glas! Eller smula pepparkakorna och toppa glassen eller fruktsalladen med pepparkakssmul.

  8. Bild laddas

    8. Osten

    Har du kvar lagrad ost såsom Västerbottensost? Använd i en grillad macka som cuban sandwich, eller riv och använd i en carbonara-lasagnehalloumilasagne eller potatisgratäng, på en pizza eller i en paj. Eller frys in och använd vid ett senare tillfälle. Mögelost passar inte lika bra att frysa in, så se till att använda den så snart som möjligt efter julafton. Perfekt i toast med grönkål och julskinka eller som topping på salladen.

  9. Bild laddas

    9. Risgrynsgröten

    Färdig risgrynsgröt på korv - inte den roligaste resten att ha i kylskåpet, tänkte kanske du. Men då har du inte provat att göra egen mangofrutti, eller risgrynsplättar med bacon, lönnsirap och blåbär.

  10. Bild laddas

    10. Lussebullarna

    Har du torra lussebullar kvar efter julens fikastunder? Testa att göra french toast eller krispiga saffransskorpor på lussebullar.

  11. Bild laddas

    11. Sillen

    Använd överbliven sill i gubbröra istället för ansjovis! Prova denna klassiska gubbröra men byt ut tärnad ansjovis mod hackad klar sill.

  12. Bild laddas

    12. Brysselkålen

    Ta vara på överbliven brysselkål i en pasta eller lasagne med halloumi.

God jul!

Annorlunda julmat

Vi inspirerar dig att laga en julmiddag, klassiska julrätter med en twist.
Bild laddas