Bild laddas
Vi testar

Den bästa gräddkolan!

Vi har kopplar greppet om kolans söta kemi. Vi har kokat och jämfört flera grundrecept, varierat kastrullstorlek, ingredienser och temperatur. Efter drygt 30 kolakok kan vi presentera julens bästa gräddkola.
Tips! Ta mig direkt till det bästa receptet på gräddkola!

Vi testar att göra gräddkola

En gräddkola med perfekt mjukseg konsistens, vacker bärnstensfärg och tydlig smak av söt karamell, grädde och smör. Får vi lov att presentera resultatet på det ytterst noggrannt testade grundreceptet på gräddkola!

 1. 1. Salt, ättika och vinäger

  När vi jämför olika grundrecept innehåller det bästa både salt och ättika, rätt otippat. Ättikan ger kolan en svagt syrlig smakbrytning men framför allt mer spänst och saltet balanserar sötman. Vi testar att byta ättika mot vitvinsvinäger, som ger kolan ännu finare färg, så vi byter till det.

  I vårt grundrecept på gräddkola använder vi 1/2 tsk ättiksprit (12 %) eller 1 tsk vitvinsvinäger.

 2. 2. Fastare och lenare kola

  När vi tillsätter 1/2 dl glykossirap till smeten får vi en kola som har en fastare konsistens och blir lite mindre söt i smaken. Glykossirap liksom sirap förhindrar att sockret bildar kristaller när smeten svalnar. En perfekt gräddkola ska ju vara mjuk och len och inte knastra mellan tänderna.

 3. 3. Välj rätt kastrull

  Vi kokar kola i kastruller av tre olika storlekar och noterar att det tar ungefär lika lång tid för smeten att nå vår bestämda temperatur, men av praktiska skäl använder vi en kastrull på ca 21 cm i diameter. Här får smeten plats och det går lätt att mäta temperaturen med en digitaltermometer. Vid kolakokning är det bäst att använda sig av en stålkastrull med tjock botten.

 4. 4. Temperatur - avgörande för konsistensen

  Att mäta temperaturen är det bästa sättet att avgöra när kokningen ska avbrytas för att kolans konsistens ska bli så där härligt mjukseg - vi rekommenderar 125°C. Man kan även göra ett kulprov genom att droppa smeten i en kopp med kallt vatten. När smeten går att rulla till en kula är den klar att hällas upp.
   

 5. 5. Snyggare kola i en mindre form

  Kolasmeten häller vi upp i en bakpappersklädd aluminiumform med yttermått 19 x 26 cm (motsvarar en vanlig form med innermått på ca 15 x 20 cm) i stället för på en stor plåt. Då blir det fina, tjocka bitar av kolan när vi skär upp den.

Kolans kemiska magi

Ett av kökets många mirakel är hur ett gäng bleka ingredienser som smör, socker, grädde och sirap bildar en bärnstensfärgad kola när man kokar den. Skälet är att sockret brunfärgas när det smälter i kastrullen och samtidigt får proteiner och sockerarter i grädden och smöret mörkare färg. Den sega konsistensen bidrar till smakupplevelsen eftersom tuggandet klämmer ut droppar av smörfett från kolan. För att få segheten måste kokningen avbrytas i rätt tid, när smeten är 125°C. Kokar du smeten till en högre temperatur blir det hård knäck i stället för seg kola. 

Vi testar!

Kola med olika alternativ till socker

Vi ersätter socker och sirap med andra söta alternativ. Se hur resultatet blev!
Bild laddas
Vi testar!

Gräddkola utan mjölk

Vi har testat att göra kola på växtbaserad grädde, se resultatet!
Bild laddas
Jul

Gör din egen glögg

Vi tipsar om goda recept på glögg som du gör själv.
Bild laddas
Matskola

Gör egen smörkola

Här visar vi dig steg för steg hur du kokar den perfekta kolan.
Bild laddas
Ljuvliga sötsaker

6 goda julbaksrecept

Baka en mjuk pepparkaka på höjden – varvad med brynt smörkräm. Eller brownies extra allt.
Bild laddas
Advent

Glöggmingel - enkla tilltugg

Fixa enkla och goda tilltugg till glöggminglet. Här tipsar vi om snacks goda toppings.
Bild laddas
Gulligt i miniatyr

Minipepparkakshus - så gör du!

Vi visar steg för steg hur du bakar urgulliga minipepparkakshus!
Bild laddas
Tips & recept till

Tillbehör till glöggminglet

Goda recept på dryck, sött och salt som passar utmärkt till adventsmyset.
Bild laddas
Sagolikt sött

Sött på rekordtid!

Sugen på dessert men har ont om tid? Ingen panik. Här listar vi snabbfixade desserter.
Bild laddas