Vi har kopplar greppet om kolans söta kemi. Vi har kokat och jämfört flera grundrecept, varierat kastrullstorlek, ingredienser och temperatur. Efter drygt 30 kolakok kan vi presentera julens bästa gräddkola.
Tips! Ta mig direkt till det bästa receptet på gräddkola!
En gräddkola med perfekt mjukseg konsistens, vacker bärnstensfärg och tydlig smak av söt karamell, grädde och smör. Får vi lov att presentera resultatet på det ytterst noggrannt testade grundreceptet på gräddkola!
När vi jämför olika grundrecept innehåller det bästa både salt och ättika, rätt otippat. Ättikan ger kolan en svagt syrlig smakbrytning men framför allt mer spänst och saltet balanserar sötman. Vi testar att byta ättika mot vitvinsvinäger, som ger kolan ännu finare färg, så vi byter till det.
I vårt grundrecept på gräddkola använder vi 1/2 tsk ättiksprit (12 %) eller 1 tsk vitvinsvinäger.
Vi kokar kola i kastruller av tre olika storlekar och noterar att det tar ungefär lika lång tid för smeten att nå vår bestämda temperatur, men av praktiska skäl använder vi en kastrull på ca 21 cm i diameter. Här får smeten plats och det går lätt att mäta temperaturen med en digitaltermometer. Vid kolakokning är det bäst att använda sig av en stålkastrull med tjock botten.
Att mäta temperaturen är det bästa sättet att avgöra när kokningen ska avbrytas för att kolans konsistens ska bli så där härligt mjukseg - vi rekommenderar 125°C. Man kan även göra ett kulprov genom att droppa smeten i en kopp med kallt vatten. När smeten går att rulla till en kula är den klar att hällas upp.
Kolasmeten häller vi upp i en bakpappersklädd aluminiumform med yttermått 19 x 26 cm (motsvarar en vanlig form med innermått på ca 15 x 20 cm) i stället för på en stor plåt. Då blir det fina, tjocka bitar av kolan när vi skär upp den.
Ett av kökets många mirakel är hur ett gäng bleka ingredienser som smör, socker, grädde och sirap bildar en bärnstensfärgad kola när man kokar den. Skälet är att sockret brunfärgas när det smälter i kastrullen och samtidigt får proteiner och sockerarter i grädden och smöret mörkare färg. Den sega konsistensen bidrar till smakupplevelsen eftersom tuggandet klämmer ut droppar av smörfett från kolan. För att få segheten måste kokningen avbrytas i rätt tid, när smeten är 125°C. Kokar du smeten till en högre temperatur blir det hård knäck i stället för seg kola.
Vi ersätter socker och sirap med andra söta alternativ. Se hur resultatet blev!
Goda recept på dryck, sött och salt som passar utmärkt till adventsmyset.
Baka en mjuk pepparkaka på höjden – varvad med brynt smörkräm. Eller brownies extra allt.
Pepparkakscupcakes, saffranskrans och julens vackraste kladdkaka.
Fixa enkla och goda tilltugg till glöggminglet. Här tipsar vi om snacks goda toppings.
Vi visar steg för steg hur du bakar urgulliga minipepparkakshus!