Grönt nytt år!
Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.
Golva dina gäster på nyårsafton och inled årets sista festmåltid med någon av dessa goda och galet eleganta förrätter. 16 recepttips som verkligen är värda en plats på en nyårsmeny.
Mer inspiration? Se fler recept på förrätter till nyår.
En förrätt sätter ofta tonen för resten av festmåltiden. Inled med någon av dessa recept och du kommer att lyckas med hela nyårsfesten.
Sugen på en enkel förrätt som ändå känns lyxig och elegant? Servera krämig burrata, alltså gräddfylld mozzarella, med en ljuvlig dressing, färska fikon och rostade pistagenötter.
Gratinerade ostron med ost och gräslök är både lyxigt och enkelt – perfekt som förrätt till nyår till exempel! Du toppar ostronen med en krämig gräslöksröra och ost och gratinerar sedan ostronen i ugn.
Är du på jakt efter en vansinnigt god förrätt? Servera picklad potatis med crème fraiche och regnbågsrom, perfekt till nyår eller en festlig middag när som helst på året. Regnbågsrommen går fint att byta ut mot någon annan typ av rom eller tångkaviar.
Gör en vego förrätt till nyår eller mellanrätt när du vill bjuda på något enkelt men elegant: servera skivor av ugnsbakad rotselleri med selleri, citron, brynt smör och krasse.
Denna rätt med rödbetor, avokado, russin, mandel och hemgjord vegansk majonnäs är en underbar vegansk förrätt till nyår! Majonnäsen är smaksatt med curry och går fint att förbereda i förväg.
En tartar på oxfilé med asiatiska smaker. Denna oxfilé tartar serveras tillsammans med en hemgjord sojamajonnäs, krispig rättika, koriander och mynta. Toppen som förrätt till nyår eller annat festligt tillfälle!
Bjud på en lyxig förrätt med hummer till nyår! Här serveras kall hummer tillsammans med smetana, lök, rom, dill och krasse. En förrätt som är enkel att förbereda i förskott och laga till många. Perfekt förrätt till nyårsafton.
En underbart god jordärtskockssoppa som tillsammans med parmachipsen blir en fulländad matupplevelse! Passar väldigt bra som förrätt vid festligare tillfällen och lämnar ingen besviken.
Carpaccio på oxfilé är en lyxig och festlig förrätt. Riktigt gott blir det när de tunna skivorna av oxfilén serveras med god olivolja, rostade pinjenötter och hyvlad parmesan. På toppen av carpaccion passar rucola och naturligtvis några drag med svartpepparkvarnen.
De spännande smakerna i denna rätt är lånade från naturen utanför dörren. Använd de matsvampar du kan hitta. De svenska markerna får sätta smak på krämen med jordärtskocka och svecia tillsammans med vinägretten med lingon.
Burrata med fänkål och apelsin är en enkel och framförallt snygg rätt att servera som start på en måltid. Smaken från krämiga burratan möter den lakritsdoftande fänkålen som du hyvlar i tunna, tunna skivor. Apelsinen och blodgrapefruktens sötsyrliga smaker blir sedan en perfekt matchning till burratan och den saltrostade mandeln.
Hummer är alltid rätt att inleda nyårsmiddagen med! Här får den lyxiga hummer sällskap av krispig lufttorkad skinka, luftig blomkålscrème, örtig äppelsalsa och rostat pankosmul. Många komponenter – men allt kan förberedas enkelt i god tid.
Rödbetor och getost är en klassisk smakkombination. Men så här har du nog aldrig ätit det förut. En galet elegant förrätt där blasten tas till vara på och en srirachadressing ger sting. Rätten kommer från Fotografiska museets restaurang.
Skaldjur till förrätt är ett säkert kort – i den här lite mer avancerade smårätten passar hummer och räkor lika bra, så välj efter smak! Skaldjuren serveras på en dillsmakande råraka som toppas med sallad och tomatmajonnäs. Låt gästerna väl smaka!
Ceviche serverad i cocktailglas känns lite lyxigt och är en festlig förrätt som är lätt att göra. Rätten kommer ursprungligen från Peru och får sin speciella smak av chili och koriander. Limedressingen gör att den tärnade avokadon behåller sin gröna färg.
En riktigt god och lyxig vegoförrätt med svartrötter i huvudrollen. Rötterna toppas med pinjenötter och mangoldskott, och serveras med surdegskrutonger och brynt vitlökssmör. Passar perfekt för lite speciellare tillfällen, såsom nyår eller Alla hjärtans dag!
Det godaste man kan göra med vindruvor är att rosta dem med rosmarin och havssalt. De blir en riktig smakexplosion och passar underbart fint till rostat bröd och ricotta.
Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.
Med dessa munsbitar, tilltugg och snittar får festen en glittrig start.
Lyxiga, enkla och perfekta tilltugg att fira in det nya året med.
Perfekt som plockmat på minglet, aptitretare på buffébordet eller som förrätt.
Nyårssnittarna som gör att du får massa tid över till annat.
Signerad kocken Joel Åhlin. Inspireras av ett antal magiska recept perfekta till nyår.
Ett gott och nyttigt år får du med dessa härligt nyttiga skaldjursrecept