Grönt nytt år!
Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.
Golva dina gäster på nyårsafton och inled årets sista festmåltid med någon av dessa goda och galet eleganta förrätter. Recepttips som verkligen är värda en plats på en nyårsmeny.
En förrätt sätter ofta tonen för resten av festmåltiden. Inled med någon av dessa recept och du kommer att lyckas med hela nyårsfesten.
Klassisk, magiskt god och snabblagad toast Skagen som serveras på smörstekt toast. Skagenröran gör du enkelt med räkor, majonnäs och dill. Servera med en klick löjrom och citronklyftor.
Toast skagenFinns det något godare än krispiga rårakor tillsammans med syrlig crème fraiche, salt rom och smakrik lök? Svar nej! Här serveras rårakorna i miniformat vilket passar perfekt som tilltugg till fördrinken eller som mindre förrätt.
Minirårakor med romEn klassisk räkcocktail innehåller naturligtvis räkor men även ägg och sparris. Denna festliga förrätt blev populär på 1950-talet och har sedan dess levt vidare i olika former och smakkombinationer. Men något man sällan ändrar på är såsen - en hemlagad Rhode Islandsås är svår att slå!
RäkcocktailFrasiga och krispigt små munsbitar med god smak som görs av friterat rispapper. Srirachamajonnäsen och räkorna är stommen som läggs på bitarna av rispappret. Toppa därefter tilltuggen med spenat, koriander och gärna svarta sesamfrön.
Friterat rispapper med räkor och srirachamajjo och gurkaGratinerade ostron med ost och gräslök är både lyxigt och enkelt – perfekt som förrätt till nyår till exempel! Du toppar ostronen med en krämig gräslöksröra samt ost och gratinerar sedan ostronen i ugn.
Gratinerade ostron med gräslökÄr du på jakt efter en vansinnigt god förrätt? Servera picklad potatis med crème fraiche och regnbågsrom, perfekt till nyår eller en festlig middag när som helst på året. Regnbågsrommen går fint att byta ut mot någon annan typ av rom eller tångkaviar.
Picklad potatis med crème fraiche och regnbågsromEn tartar på oxfilé med asiatiska smaker. Denna oxfilé tartar serveras tillsammans med en hemgjord sojamajonnäs, krispig rättika, koriander och mynta. Toppen som förrätt till nyår eller annat festligt tillfälle!
Oxfilé tartar med sojamajonnäs och asiatiska örterCarpaccio på oxfilé är en lyxig och festlig förrätt. Riktigt gott blir det när de tunna skivorna av oxfilén serveras med god olivolja, rostade pinjenötter och hyvlad parmesan. På toppen av carpaccion passar rucola och naturligtvis några drag med svartpepparkvarnen.
CarpaccioEn elegant och lyxig bisque på hummer, perfekt förrätt att servera vid nyår och andra festliga tillfällen. Bisque är tunn soppa av franskt ursprung som görs på skaldjur, i det här receptet använder vi hummer.
BisqueBjud på en lyxig förrätt med hummer till nyår! Här serveras kall hummer tillsammans med smetana, lök, rom, dill och krasse. En förrätt som är enkel att förbereda i förskott och laga till många. Perfekt förrätt till nyårsafton.
Hummer med citronsmetana, forellrom och krasseLyxig och god är hummersalladen som passar perfekt som förrätt med många goda ingredienser. Salladen görs av krämig avokado, sötsyrlig mango och krispig rosésallad. Servera med en god sås att dippa hummerköttet i.
Hummersallad med mango och parmesansåsGör en vego förrätt till nyår eller mellanrätt när du vill bjuda på något enkelt men elegant: servera skivor av ugnsbakad rotselleri med selleri, citron, brynt smör och krasse.
Ugnsbakad rotselleri med citron och brynt smörEn underbart god jordärtskockssoppa som tillsammans med parmachipsen blir en fulländad matupplevelse! Passar väldigt bra som förrätt vid festligare tillfällen och lämnar ingen besviken.
Jordärtskockssoppa med parmachipsBurrata med fänkål och apelsin är en enkel och framförallt snygg rätt att servera som start på en måltid. Smaken från krämiga burratan möter den lakritsdoftande fänkålen som du hyvlar i tunna, tunna skivor. Apelsinen och blodgrapefruktens sötsyrliga smaker blir sedan en perfekt matchning till burratan och den saltrostade mandeln.
Burrata med citrus- och fänkålssalladRödbetor och getost är en klassisk smakkombination. Men så här har du nog aldrig ätit det förut. En galet elegant förrätt där blasten tas till vara på och en srirachadressing ger sting. Rätten kommer från Fotografiska museets restaurang.
Rödbeta, srirachadressing och getyoghurtEn riktigt god och lyxig vegoförrätt med svartrötter i huvudrollen. Rötterna toppas med pinjenötter och mangoldskott, och serveras med surdegskrutonger och brynt vitlökssmör. Passar perfekt för lite speciellare tillfällen, såsom nyår eller Alla hjärtans dag!
Svartrötter med brynt vitlökssmör och pinjenötterEn snygg servettvikning skapar en wow-effekt på det dukade bordet! Här hittar du flera olika vikningar för pappers- och tygservetter.
Letar du efter snittar att servera till fördrinken på nyår. Här hittar du massor av inspiration på goda snittar!
Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.
Lyxiga, enkla och perfekta tilltugg att fira in det nya året med.
Med dessa munsbitar, tilltugg och snittar får festen en glittrig start.
Perfekt som plockmat på minglet, aptitretare på buffébordet eller som förrätt.
Nyårssnittarna som gör att du får massa tid över till annat.
Signerad kocken Joel Åhlin. Inspireras av ett antal magiska recept perfekta till nyår.
Ett gott och nyttigt år får du med dessa härligt nyttiga skaldjursrecept