Rostad sötpotatispanzanella med grönkål

Panzanella är en italiensk sallad som kännetecknas av de goda stora bitarna bröd. Prova en vintrig variant med rostad sötpotatis, ädelost, dadlar, mandel och grönkål.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2020

Ingredienser
4 portioner
3 skivor 1-2 dygnsgammalt ljust surdegsbröd
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 krm salt
Rostad sötpotatis
800 g sötpotatis
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 finhackad röd peppar (chili)
2 kvistar rosmarin (2 kvistar rosmarin motsvarar ca 1 tsk torkad)
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
250 g grönkål
2 tsk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
2 krm salt
8 färska eller torkade dadlar
30 g mandlar (30 g mandlar motsvara ca 1/2 dl)
100 g ädelost
Gör så här
00:10:00
00:20:00
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2360.5 KJ / 563.7 kCal
Fett24.1 g
Salt2.76 g
Kolhydrater63.6 g
Protein17 g
Kommentarer
Vad menas med krossad vitlök? Ska den krossas som hel klyfta och bara rostas med brödet/potatisen eller ska den pressas? Tänker att de två olika sätten ger olika mycket smak, därav min fråga
Julia
2025-01-27Kommer att laga igen, både till vardag och fest!
Irina
2024-12-31Väldigt goda smakkombinationer! Hade nog velat ha krutongerna i samtidigt som ädelosten dock så att inte blev så mjuka.
Beatrice
2024-01-28