ÖVER 60 MIN | Enkel

Laxpudding på rester

Att laga laxpudding på rester är ett smart sätt att laga en ny rätt av ingredienser som blivit över. Kallrökt eller gravad lax och kokt potatis får här nytt liv i den goda gratängen.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala löken och skiva tunt. Skär potatisen i ca ½ cm tjocka skivor.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
  4. Varva potatis, lax, lök och dill i en smord ugnsform, avsluta med potatis. Häll på äggstanningen. Hyvla över smöret, gärna med en osthyvel.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
  6. Till servering: Servera med skirat smör och citronklyftor.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, grädde och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Byt ut skirat smör mot smält mjölkproteinfritt matfett till servering.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 800 g kokt kall potatis
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk (3%)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 300 g kallrökt lax eller gravad lax i skivor
  • 1 dl hackad dill
  • 50 g smör
Till servering
  • skirat smör
  • citronklyftor