Visste du

Här är maten vi slänger mest

Det slängs ohemula mängder mat per år vilket är himla trist. Här tipsar vi om vad du kan göra med maten istället för att slänga den i soptunnan.

Tips på vilken mat du kan laga

Vi slänger ungefär 33 kilo mat och dryck per person och år i hushållet. Vad det gör är att det påverkar klimatet, miljön och plånboken negativt. Här listar vi maten vi slänger mest, men ger tips på hur dessa rara råvaror inte behöver hamna i soptunnan. Bra va!

  1. 1. Äpplen

    Äpplen är något som ofta åker ner i soptunnan.Tråkigt för man kan ju göra så mycket på just äpplen. Även de kantstötta lite ledsna varianterna. Den här äppelpajen som fått hela 2541 positiva röster till exempel. Tänk om ditt ledsna äpple skulle få bli en sån paj! Om du tycker att äpplen passar utmärkt i en gryta kan du laga en kycklinggryta med dragon och äpplen.

    Några andra favoriter med äpplen är:
    Knäckig äppelpaj
    Enkelt äppelmos
    Morotsfrallor med äpple
    Äppelkaka i långpanna

  2. 2. Potatis

    Enligt många är potatis det bästa vi har men trots det åker de små knölarna ofta i sopkorgen fast det inte ens är något fel på dem. En lite ledsen potatis blir en glad potät i en potatisgratäng.

    Några andra favoriter med potatis:
    Krämig potatis- och purjolökssoppa
    Pytt i panna
    Moussaka med potatis
    Busenkel broccolisoppa

  3. 3. Morötter

    Vi har mycket att tacka moroten för. Vem älskar inte en mormorskokt morot? Eller när den tar plats i en saftig morotskaka med en massa frosting på? Ibland blir moroten lite trött och slapp i lederna, vem blir inte det? Men för den sakens skull förtjänar den inte att bli kastad i soptunnan. 


    Några andra favoriter med morötter:
    Spaghetti och köttfärssås
    Rotmos
    Raggmunk med fläsk
    Boeuf bourguignon med potatismos
    Ugnsrostade grönsaker

  4. 4. Korv

    Tips till alla som köper hem korv är att tillaga den så fort som möjligt och sen frysa in så har du massor med god mat att plocka fram och du minskar risken för att den blir dålig. Vad ska du laga då? Jaaa men varför inte en korvstroganoff? Funkar såklart med all sorts korv. En annan rätt som får smaklökarna att krulla sig är pasta med salsiccia och kål. 

    Några andra favoriter med korv:
    Isterband, frukostkorv och stuvad potatis
    Ugnsgratinerad falukorv
    Pastagratäng med korv och tomat
    Vitlöksrostade rotfrukter och korv
    Fakukorvskebab

  5. 5. Matbröd

    Något annat vi slänger i soptunnan är matbröd. Supersorgligt då man kan göra en oerhört god brödpudding eller ett gott vitlöksbröd. Eller varför inte de här krispiga krutongerna. Ja ni hör ju! Bröd från och med nu kommer aldrig mer behöva slängas, Upprättelse till alla torra brödbitar där ute!

  6. 6. Matrester

    Och nu har vi kommit fram till den sista kategorin av mat vi slänger mest, nämligen färdiglagad mat. Tänk om du hade varit färdiglagad mat och smakat supergott och så kommer någon och bara slänger dig. Så kan vi ju inte ha det eller hur? Här kommer en drös med tips på vad du kan laga på dina rester.

    Fler tips på hur vi ska rädda maten:

    Ta hand om dina matrester
    Släng inte det här!
    Släng inte bruna bananer

Artiklar (1435)

Minska matsvinnet!

Går maten att frysa in?

Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!

Minska snackssvinnet!

Frysa in snacks

Kan man frysa in chips, choklad och småkakor?

Minska matsvinnet

Släng inte bruna bananer!

Här får du tips på vad du kan göra med bruna bananer och hur du förlänger hållbarheten!