ÖVER 60 MIN | Medel

Boeuf bourguignon med potatismos

Sugen på något värmande? Laga boeuf bourguignon, även kallad burgundisk köttgryta, som värmer både kropp och själ! Den mustiga grytan med högrev, rött vin, sidfläsk, lök, champinjon och morot serveras med krämigt potatismos med citron och vitlök.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär köttet i ca 5x5 cm stora bitar. Skär sidfläsket i små tärningar. Skala schalottenlök, vitlök och morötter. Skär schalottenlök och morötter i stora bitar. Skiva vitlöken.
  2. Fräs schalottenlök, vitlök, morötter, hälften av fläsket och tomatpurén i en stor gryta i hälften av smöret tills löken mjuknar.
  3. Bryn köttet i resten av smöret i en stor stekpanna tills det får färg runtom. Tillsätt vattnet, låt koka någon minut och häll ner i grytan med grönsaksfräset. Pudra över mjöl och rör om. Tillsätt vin, fond, soja, timjan och lagerblad.
  4. Låt koka upp och skumma av. Sjud på svag värme med locket på glänt ca 1 ½–2 timmar tills köttet är mört.
  5. Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och ånga av. Fräs vitlöken i smöret. Häll i grädde och mjölk och låt koka upp. Pressa potatisen och vispa ihop med lökgrädden. Tillsätt citronskal och smaka av med salt.
  6. Svampfräs: Skala steklöken och halvera om de är stora. Ansa och halvera champinjonerna. Stek lök, champinjoner och resten av sidfläsket i smöret tills det får färg och löken är mjuk.
  7. Smaka av grytan med salt och peppar. Toppa med svampfräset och servera med potatismoset.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör, grädde och mjölk.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg högrev i bit
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 2 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 morötter (à ca 70 g)
  • 1 1/2 msk tomatpuré
  • 4 msk smör
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl rödvin
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1 msk soja
  • 2 timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)
  • 3 lagerblad
  • salt
  • svartpeppar
Potatismos
  • 1 kg potatis
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 25 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk (3%)
  • 1 tsk finrivet citronskal
Svampfräs
  • 250 g steklökar (gärna röda)
  • 400 g färska champinjoner
  • 2 msk smör

Näringsvärde
Per portion

Energi 3438 kJ / 823 kCal