Boeuf bourguignon med potatismos

Betyg 4.7 av 5.
452 personer har röstat
73
Boeuf bourguignon med potatismos

Sugen på något värmande? Laga boeuf bourguignon, även kallad burgundisk köttgryta, som värmer både kropp och själ! Den mustiga grytan med högrev, rött vin, sidfläsk, lök, champinjon och morot serveras med krämigt potatismos med citron och vitlök.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2019

Boeuf bourguignon med potatismos

Ingredienser

6 portioner
1 kg  högrev i bit
200 g  rökt sidfläsk
2   schalottenlökar
3   vitlöksklyftor
3   morötter (à ca 70 g)
1 1/2 msk  tomatpuré
4 msk  smör
1 1/2 dl  vatten
2 msk  vetemjöl
5 dl  rödvin
2 msk  konc kalvfond
1 msk  soja
2   timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)
3   lagerblad
salt
svartpeppar

Potatismos

1 kg  potatis
1   riven vitlöksklyfta
25 g  smör
1 dl  vispgrädde
2 dl  mjölk (3%)
1 tsk  finrivet citronskal

Svampfräs

250 g  steklökar (gärna röda)
400 g  färska champinjoner
2 msk  smör

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör, grädde och mjölk.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.7 av 5.
452 personer har röstat

Kommentarer

Beroende på kvalitet på köttet så kan det behövas koka längre. Jag kokade det på låg värme i 3 timmar och resultatet blev fantastiskt. La även till lite stekta championer på slutet vilket blev lyckat.

Alexander

2024-06-20

Det tog sin lilla tid men var verkligen värt det. Gött mos!

Erika

2024-04-27

Jag tänkte tillaga denna gryta på torsdag och bjuda på den på lördag, hur undviker jag att lök och morötter blir mjuka?

Anna-maria

2024-04-17

Hej Anna-Maria! Det är nog oundvikligt att få dom mjuka, dom blir ju mjuka redan när du kokat grytan klart. Men om du vill ha lite tuggmotstånd, så steker du lite lök och morötter och tillsätter på slutet och låter koka upp bara och sen ställer undan grytan. Lycka till och hoppas det smakar! Vänliga hälsningar Tove

Redaktionen

2024-04-18

Näringsvärde per portion

Energi3438 KJ / 823 kCal
Fett43 g
Salt2.3 g
Kolhydrater42 g
Protein47 g

Testa liknande recept

Burgundisk köttgryta
Betyg 4.3 av 5.
900 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Boeuf à la mode
Betyg 2.7 av 5.
3 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Porterstek
Betyg 3.8 av 5.
37 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Mustig gryta på högrev
Betyg 3.6 av 5.
20 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kalops med smak av balkan
Betyg 3.3 av 5.
17 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Boeuf Herngren
Betyg 3.6 av 5.
23 personer har röstat
Över 60 min att tillaga