Boeuf bourguignon med potatismos

231
40
Boeuf bourguignon med potatismos

Sugen på något värmande? Laga boeuf bourguignon, även kallad burgundisk köttgryta, som värmer både kropp och själ! Den mustiga grytan med högrev, rött vin, sidfläsk, lök, champinjon och morot serveras med krämigt potatismos med citron och vitlök.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2019

Boeuf bourguignon med potatismos

Ingredienser

6 portioner
1 kg högrev i bit
200 g rökt sidfläsk
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter (à ca 70 g)
1 1/2 msk tomatpuré
4 msk smör
1 1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
5 dl rödvin
2 msk konc kalvfond
1 msk soja
2 timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)
3 lagerblad
salt
svartpeppar

Potatismos

1 kg potatis
1 riven vitlöksklyfta
25 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 tsk finrivet citronskal

Svampfräs

250 g steklökar (gärna röda)
400 g färska champinjoner
2 msk smör

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör, grädde och mjölk.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

231

Kommentarer

Caroline

2022-08-06

Gjorde den med mer buljong och tog oxbuljong, stekte löken i smör och sen bräserande med buljong och lät dem gå i 30 min i grytan. Använde gjutjärnsgryta och lät den istället gå i ugnen på 175 grader (smidigt med ugn) ca 3,5 Tim = magiskt!

Karin

2022-08-01

Högrev går bort, köp bättre och dyrare kött , få mer kött för pengarna... Ska smaka om en timme, vet att den är god..Karin

Paula

2022-03-25

Har lagat det här receptet flera gånger och det blir perfekt varje gång! Har svårt att tänka mig en godare boeuf!

Näringsvärde per portion

Energi 3438 KJ / 823 kCal
Fett 43 g
Salt 2.3 g
Kolhydrater 42 g
Protein 47 g
Läs mer om näringsvärden