Går maten att frysa in?
Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
Många matvaror håller längre än vad som är angivet bäst före datum om de förvaras rätt. Här grottar vi ner oss i hållbarheten för mjölk, torrvaror, ost, ägg och socker.
Kom ihåg att titta, lukta och smaka och låt det avgöra om maten går att äta eller ej!
Mjölk och flera andra mejeriprodukter är exempel på livsmedel som för det mesta har betydligt längre hållbarhet än vad datumet för bäst före-dagen anger. Det datumet är satt utifrån att mjölken förvaras vid en maxtemperatur på 8°C. Förvarar du den vid en lägre temperatur så har den betydligt längre hållbarhet. Men som alltid är det bra att lukta och smaka lite för att vara säker på att mjölken är drickbar!
Torrvaror som mjöl, pasta, flingor och ris håller ofta långt efter bäst före-dagen.
Hårdost håller länge. Om osten har synligt mögel – skär bort det och ett par extra centimeter runt det mögliga.
Ett ägg har en hållbarhet på 28 dagar från värpdagen. Men om du förvarar det i kylskåp med den spetsiga delen nedåt så blir hållbarheten 2-3 månader. En annan regel att ha i bakhuvudet är att 1 dag i rumstemperatur motsvarar 4 dagar i kylskåpet. Ett gammalt ägg blir dessutom mer lättskalat och ger en finare maräng. Kokta ägg håller ganska många dagar i kylen, men så fort skalet skadats eller ägget skalats är det en känslig produkt som ska ätas inom ett par dagar.
Syftet med socker och sirap, förutom att ge söt smak, är att konservera. Vid rätt förvarning har de betydligt längre hållbarhet än det bäst före-datum som står på förpackningen.
Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
Nu kan du äntligen slippa brun avokado och bruna bananer med hjälp av våra smarta tips!
Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!
Vi tipsar om vad du kan hitta på med rester från burkar med tacosås, oliver och kapris!
Vad ska förvaras i rumstemperatur och vilken mat mår bäst i kylskåp? Vi har svaren!
Här får du tips på vad du kan göra med bruna bananer och hur du förlänger hållbarheten!