UNDER 45 MIN | Medel

Rotmos

Detta mumsiga rotmos av potatis, kålrot och morot är en riktig färgklick på tallriken! Mosa grönsakerna och vispa med smör och kokspad för ett riktigt fluffigt mos. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar.
  2. Koka upp buljongen och pepparkorn. Lägg i kål- och morotsbitarna. Låt koka ca 20 minuter. Lägg i potatisbitarna (fyll eventuellt på med mer vatten så att det täcker potatisen) och låt alltsammans koka mjukt.
  3. Häll av spadet (men spara lite till att späda med) och mosa rotsakerna. Det går utmärkt att använda elvisp. Späd med lite av kokspadet och lägg i en smörklick. Smaka av med salt och svartpeppar.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kålrot (à ca 1 kg)
  • 2 morötter
  • 6 medelstora mjöliga potatisar
  • 5 dl grönsaksbuljong eller vatten + tärning eller fond
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 - 1 1/2 msk smör eller margarin
  • salt
  • svartpeppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 888 kJ / 212 kCal