Bild laddas
Minska matsvinnet!

Frysa in mat

Att frysa in mat är ett smart sätt att förlänga hållbarheten och minska matsvinnet. Men vilken mat går bra att frysa in och hur går man bäst tillväga? Vi reder ut hur du bäst fryser in olika varor, hur länge maten håller i frysen och om den behåller sina egenskaper efter att ha varit fryst.

Frysa in frukt, bär och grönsaker


Frysa in äpplen

Att frysa in färsk frukt som äpplen, päron och banan fungerar utmärkt. Dela frukten i mindre bitar innan du fryser in dem så håller de minst ett år i frysen. Perfekt att ta fram när du vill göra fruktsallad, färskpressad juice eller mixa ihop en god smoothie. Äpplen kan tappa lite av sin krispighet i frysen, men funkar i så fall fint till mos och paj.

Frysa in grönkål

Grönkål går att frysa som den är för att ta fram och använda i sallader eller göra grönkålschips på senare under året. Passa gärna på att köpa och frysa in grönkål när det är säsong. 

Frysa in potatis

Att frysa in potatis rekommenderas inte då smaken förändras och konsistensen på potatisen ofta blir vattnig. Det beror på att en omvandling av stärkelsen i potatisen sker vid infrysning. Att frysa potatismos fungerar lite bättre, tillsätt vätska efter tining för bättre konsistens.

Frysa in sötpotatis

Sötpotatis går bra att frysa in i en fryspåse som du tömmer på luft.

Frysa in paprika

Paprika kan skivas och frysas in. Du kan också frysa in paprikan i halvor och ta fram när det är dags att laga fyllda paprikor. 

Frysa in tomater

Att frysa in färska tomater är inga problem. Antingen hela i påse, eller som krossad tomat som du förvarar i en burk. Tänk på att tinad tomat lätt blir vattning efter att ha varit i frysen. Därför passar tomat som varit fryst bäst till exempelvis tomatsås, pizzasås eller gazpacho.

Frysa in avokado

Det går utmärkt att frysa in avokado som inte äts upp och riskerar att bli dålig. Mosa avokadon eller skär i kuber, tillsätt en matsked lime- eller citronjuice och lägg in i en lufttät förpackning. Perfekt att ta fram när du vill göra avokadoröra eller guacamole till tacomyset!

Frysa in zucchini

Om du vill frysa in zucchini får du bäst resultat om du först tillagar och purear den före infrysning. Sedan kan du använda den till soppor och grytbaser närsom.

Frysa in svamp

För att du ska kunna frysa in svamp behöver du först ta bort vätskan ur den. Hacka den färska svampen och lägg i en kastrull där vattnet får koka bort på låg värme. Låt svampen svalna innan du fryser in den i en påse eller försluten plastburk. Fryst svamp håller cirka 12 månader i frysen.

Frysa in vindruvor

Att frysa in vindruvor går jättebra och är toppen att plocka fram ur frysen när du vill ha ett läskande och nyttigt mellanmål. 

Frysa in plommon

Det går bra att frysa in färska plommon för att vid ett senare tillfälle göra sylt eller marmelad på dem. Frys in plommonen i en fryspåse eller burk och halvtina före kokning.

Frysa in tofu

Att frysa in tofu går bra, men tänkt på att tofun blir något torrare än innan efter att den varit fryst. 

Frysa in örter

Att frysa in färska örter som persilja och basilika är toppen om de börjar bli hängiga och du inte hinner äta upp dem. Klipp eller finhacka basilikan och frys in i små påsar. Det går också bra att mixa örter till en puré och frysa in i iskuber. Då kan du enkelt steka en kub med maten när du vill använda den. 

Frysa in ingefära

Har du köpt mer ingefära än vad du kommer göra av med? I så fall är det bara att frysa in ingefäran tills du behöver den igen. Dela ingefäran på mitten eller finriv den innan du fryser in den. Fryst ingefära håller upp till sex månader. 

Frysa in juice

Om du inte hinner dricka upp all juice går det bra att frysa in den. Färskpressad juice håller upp till sex månader i frysen. Juice från koncentrerat håller upp till tolv månader. Tina och drick juicen som den är eller använd i smoothies.

Frysa in jordgubbar

Älskar du jordgubbar är ett hett tips att köpa ett gäng extra i juni eller när de är i säsong. Frys in jordgubbarna som de är och njut av de under resten av året.

Frysa in mejeriprodukter


Frysa in ost

Ost har lång hållbarhet i kylen men går också bra att frysa. Smaken på osten förändras inte, däremot blir grynpipiga ostar som prästost, svecia och gräddost smuliga och svåra att hyvla. Dessa ostar är därför bäst att riva ner innan du lägger in i frysen. Rundpipiga ostar som herrgårdsost går däremot bra att frysa in i block. Lägg osten i aluminiumfolie och en plastpåse när du fryser in den. Tänk på att låta osten tina långsamt för bäst smak. Vilken ost du fryser in spelar roll för hur lång hållbarhet den har i frysen. Hårdost kan förvaras i frysen upp till sex månader medan mjuka ostar håller cirka en månad. 

Frysa in grädde

Det går att frysa in olika sorters grädde som vispgrädde, matlagningsgrädde och kaffegrädde. Tyvärr kan du inte vispa grädden eller använda den i kaffet efter att den har varit fryst, men den går bra att använda i matlagning. Frys in grädden i kuber så att du lätt kan ta fram och använda när det är dags att laga mat. Det går också att frysa in vispad grädde. Grädden blir lite torr efter att ha varit fryst, men blir bra efter omrörning. 

Frysa in mjölk

Det går bra att frysa in mjölk som håller som längst tre månader i frysen. Allra bäst blir det om du fryser in mjölken när den är ny och färsk. Tina mjölken i kylskåpet och skaka om innan användning. När du fryser mjölkprodukter kommer de expandera i volym. Därför är det smart att spara lite plats i den behållare du fryser in i. Är mjölkpaketet oöppnat, är det däremot bara att lägga in det direkt i frysen. 

Frysa in smör

Smör går bra att frysa in och håller då tre månader. Frys in smöret i en tätslutande påse och låt det tina i kylskåpet före användning. 

Frysa in äggvita och äggula

Att frysa in äggvita går utmärkt och är perfekt att ha tillhands när du vill göra dina egna maränger. En deciliter fryst äggvita motsvarar omkring tre vitor. Att frysa in äggulor går också bra att frysa och använda till carbonara, omelett eller biff Rydberg. Att frysa in hela ägg som de är går tyvärr inte eftersom vätskan i äggen expanderar då. Knäck istället äggen i en bunke och frys in i små formar. 

Frysa in yoghurt, filmjölk, crème fraiche och gräddfil 

Yoghurt går tyvärr inte att frysa in då den blir grynig och vattnig efter att ha varit i frysen. Detsamma gäller filmjölk, crème fraiche och gräddfil. 

Frysa in jäst

Att frysa in jäst rekommenderas inte. Detta eftersom vattnet som finns i jästcellerna expanderar vid infrysning vilket kan göra att cellerna sprängs och jästen dör.

Frysa in torrvaror


Frysa in bröd

Att frysa in mjukt bröd går bra om du inte orkar äta en hel limpa på kort tid. Mjukt bröd blir nämligen snabbt torrt och möglar ofta efter ungefär en vecka. Bäst blir det om du skivar brödet innan du stoppar det i frysen, då är det smidigt att ta fram en skiva eller två när du ska göra en smörgås. Hårt bröd behöver däremot inte frysas in utan ska förvaras torrt, då håller det nästan hur länge som helst i skafferiet. 

Frysa in pasta

Att frysa in torr pasta är inga problem men inte nödvändigt då den håller väldigt länge i ett torrt skafferi. Kokt pasta blir lite svampig vid upptining efter att ha varit fryst. Självklart kan du frysa in kokt pasta om du kan leva med den något sämre konsistensen. Se då till att koka färdigt den helt innan du fryser in den för bäst resultat. Färsk och okokt pasta går bra att frysa in. 

Frysa in gryner

Du kan koka gryner som ris, quinoa, bulgur och couscous och frysa in till ett senare tillfälle. Grynen håller upp till tre månader i frysen, perfekt att frysa in och spara om det blir över från middagen alltså. 

Frysa in kött

Kött håller upp till ett år i frysen beroende på vilken typ av kött du fryser in och hur fett det är. Fett fryser nämligen dåligt vilket göra att feta köttdelar härsknar även i frysen. När du ska frysa in kött är det viktigt att det bildas så små iskristaller som möjligt. En långsam infrysning av kött ger större iskristaller, vilket gör att mer av köttsaften förloras vid upptining och att köttet blir torrare vid tillagning. En snabb infrysning får du till genom att förpacka köttet i mindre paket eller påsar.

Bäst tinar du fryst kött genom att låta det ligga under kallt vatten i diskhon eller en stor skål. Genom att tina kött i kallt vatten istället för i kylen eller rumstemperatur, förhindrar du tillväxten av bakterier som annars kan föröka sig. Om du inte ska använda det tinade köttet direkt, lägger du det direkt i kylskåpet efter upptining. 

Frysa in köttfärs

Köttfärs är en mycket känslig råvara eftersom den har fler ytor där bakterier kan slå sig ner jämfört med hela bitar av kött. Vakuumförpackad köttfärs har lång hållbarhet så länge förpackningen är hel. Butikspackad köttfärs måste användas senast på sista angiven förbrukningsdag, annars bör du frysa in den direkt. Gör gärna platta paket när du fryser in rå eller tillagad köttfärs för att förhindra bildningen av stora iskristaller. 

Frysa in nötkött

Nötkött håller åtta till tolv månader i frysen.

Frysa in griskött

Feta delar av griskött håller tre månader medan magra delar håller sex månader i frysen.

Frysa in lammkött

Lammkött håller sex till tolv månader i frysen beroende på fetthalt.

Frysa in charkprodukter

Charkprodukter som skinka och salami håller en till två månader i frysen. 

Frysa in fisk

Om du inte hinner äta fisken går det bra att frysa in den. Det är dock viktigt att frysa in fisk på rätt sätt. Det gör du genom att vakummförpacka fisken för att få bort luften innan du lägger in den i frysen. Annars fryser fisken sönder och blir frystorkad. Fet fisk som till exempel lax håller cirka två till tre månader i frysen. Magrare, mindre feta fiskar håller längre än så - cirka sex till tolv månader. 

Minska snackssvinnet!

Frysa in snacks

Kan man frysa in chips, choklad och småkakor?
Bild laddas
Mindre svinn!

Hur ska man förvara fisk för bäst hållbarhet?

Vi berättar hur du förvarar fisk bäst för längre hållbarhet och minskat matsvinn!
Bild laddas
Minska matsvinnet

Bäst före datum

Ska man slänga mat som passerat bäst före-datum eller sista förbrukningsdag? Vi reder ut!
Bild laddas
Mindre matsvinn!

Minska ditt matsvinn - enkla tips!

Planera mera, förvara smartare och börja använda dina rester.
Bild laddas
Bättre kylskåpshälsa!

Så tar du hand om kylskåpet

Varsågod, här får du våra smarta tips för bättre kylskåpshälsa och mindre svinn!
Bild laddas
Äggfakta!

Hur länge håller ägg?

Vi har lathunden för er alla äggälskar därute!
Bild laddas
Enkla tips för att komma igång!

Ät och handla mer klimatsmart

Vill du bli mer klimatvänlig, men vet inte riktigt hur? Här får du 6 konkreta tips!
Bild laddas
Minskat matsvinn

Så ska maten förvaras för bäst hållbarhet

Vad ska förvaras i rumstemperatur och vilken mat mår bäst i kylskåp? Vi har svaren!
Bild laddas
Mindre svinn!

Placera maten rätt i kylen

Var någonstans i kylskåpet hör olika matvaror egentligen hemma? Vi har svaren!
Bild laddas