Att frysa in mat är ett smart sätt att förlänga hållbarheten och minska matsvinnet. Men vilken mat går bra att frysa in och hur går man bäst tillväga? Vi reder ut hur du bäst fryser in olika varor, hur länge maten håller i frysen och om den behåller sina egenskaper efter att ha varit fryst.
De flesta frukter, bär eller grönsaker går utmärkt att frysa in. En del frukt och grönsaker är goda frysa in som de är och göra till exempel glass av frukt medan andra är godare att äta tillagade som i denna spenatsoppa.
Många mejeriprodukter fungerar bra att frysa in på ett eller annat sätt. Här tipsar vi dig om hur hur du bäst fryser in och tinar dina mejeriprodukter.
När det gäller torrvaror har de flesta redan lång hållbarhet och behöver därför inte frysas in, däremot i tillagad form är det ett utmärkt sätt att förlänga livet på sina matlådor eller bakverk på! Psst... här får du fler tips till att frysa in bakverk.
Ett bra sätt att förlänga hållbarheten på ditt kött är att frysa in det. Nedan tipsar vi om hur du bäst fryser in och tinar upp olika proteiner och köttdelar.
Kött håller upp till ett år i frysen beroende på vilken typ av kött du fryser in och hur fett det är. Fett fryser nämligen dåligt vilket göra att feta köttdelar härsknar även i frysen. När du ska frysa in kött är det viktigt att det bildas så små iskristaller som möjligt. En långsam infrysning av kött ger större iskristaller, vilket gör att mer av köttsaften förloras vid upptining och att köttet blir torrare vid tillagning. En snabb infrysning får du till genom att förpacka köttet i mindre paket eller påsar.
Bäst tinar du fryst kött genom att låta det ligga under kallt vatten i diskhon eller en stor skål. Genom att tina kött i kallt vatten istället för i kylen eller rumstemperatur, förhindrar du tillväxten av bakterier som annars kan föröka sig. Om du inte ska använda det tinade köttet direkt, lägger du det direkt i kylskåpet efter upptining.
Här tipsar vi om recept som går finfint att göra på ingredienser som är eller har varit frysta. En del ingredienser behöver tinas först, ta hjälp av listan ovan eller receptet om du vill ha tips på hur du tinar bästa sätt!
Denna fiskgryta får sin lysande solgula färg och ljuvliga smak av saffran, vitlök och tomatpuré. Passar utmärkt att använda fryst fisk om du tinar den först!
Enchilada med tomatsalsa är ett smarrigt och mättande texmex-recept där du fyller färska tortillabröd med rivig köttfärssås, kokta svarta bönor och heta kryddor. Har du nötfärs, tortillabröd, riven ost, gullök, majs eller koriander i frysen? Se till att få användning av det här!
Guacamolen blir grön och fruktig med smaker av avokado, lime, vitlök, schalottenlök, chili, tomat och koriander. Har du avokado i frysen går det utmärkt att använda!
Gör din egen glass på bara frukt – fräscht, svalkande och enkelt. Skär tropiska frukter som mango, banan och ananas i bitar och trä på pinnar innan de fryses ner. Sen är det bara att toppa med dina favorittillbehör!
Glass av fruktPrecis som en skål yoghurt med granola och bär. Fast fryst! För vem säger att yoghurt och flingor måste ätas i skål? Förbered och frys in kvällen innan så har du fantastiskt goda frukostglassar klara till morgonen.
Vi berättar hur du förvarar fisk bäst för längre hållbarhet och minskat matsvinn!
Ska man slänga mat som passerat bäst före-datum eller sista förbrukningsdag? Vi reder ut!
Planera mera, förvara smartare och börja använda dina rester.
Det är viktigt att hålla rätt temperatur i kylskåpet. Vi tipsar dig om hur du gör!
Vill du bli mer klimatvänlig, men vet inte riktigt hur? Här får du 6 konkreta tips!
Varsågod, här får du våra smarta tips för bättre kylskåpshälsa och mindre svinn!