Minska matsvinnet!

Frysa in mat

Att frysa in mat är ett smart sätt att förlänga hållbarheten och minska matsvinnet. Men vilken mat går bra att frysa in och hur går man bäst tillväga? Vi reder ut hur du bäst fryser in olika varor, hur länge maten håller i frysen och om den behåller sina egenskaper efter att ha varit fryst.

Frysa in frukt, bär och grönsaker

De flesta frukter, bär eller grönsaker går utmärkt att frysa in. En del frukt och grönsaker är goda frysa in som de är och göra till exempel glass av frukt medan andra är godare att äta tillagade som i denna spenatsoppa

Frysa in mejeriprodukter

Många mejeriprodukter fungerar bra att frysa in på ett eller annat sätt. Här tipsar vi dig om hur hur du bäst fryser in och tinar dina mejeriprodukter.

Frysa in torrvaror

När det gäller torrvaror har de flesta redan lång hållbarhet och behöver därför inte frysas in, däremot i tillagad form är det ett utmärkt sätt att förlänga livet på sina matlådor eller bakverk på! Psst... här får du fler tips till att frysa in bakverk.

Frysa in protein

Ett bra sätt att förlänga hållbarheten på ditt kött är att frysa in det. Nedan tipsar vi om hur du bäst fryser in och tinar upp olika proteiner och köttdelar.

TIPS!

Tänk på detta när du fryser in kött

Kött håller upp till ett år i frysen beroende på vilken typ av kött du fryser in och hur fett det är. Fett fryser nämligen dåligt vilket göra att feta köttdelar härsknar även i frysen. När du ska frysa in kött är det viktigt att det bildas så små iskristaller som möjligt. En långsam infrysning av kött ger större iskristaller, vilket gör att mer av köttsaften förloras vid upptining och att köttet blir torrare vid tillagning. En snabb infrysning får du till genom att förpacka köttet i mindre paket eller påsar.

Bäst tinar du fryst kött genom att låta det ligga under kallt vatten i diskhon eller en stor skål. Genom att tina kött i kallt vatten istället för i kylen eller rumstemperatur, förhindrar du tillväxten av bakterier som annars kan föröka sig. Om du inte ska använda det tinade köttet direkt, lägger du det direkt i kylskåpet efter upptining. 

Recept med frysta ingredienser

Här tipsar vi om recept som går finfint att göra på ingredienser som är eller har varit frysta. En del ingredienser behöver tinas först, ta hjälp av listan ovan eller receptet om du vill ha tips på hur du tinar bästa sätt!

 1. Lysande gul fiskgryta

  1. Lysande gul fiskgryta

  Betyg 4.6 av 5.
  1358 personer har röstat
  Receptet har 238 kommentarer.

  Denna fiskgryta får sin lysande solgula färg och ljuvliga smak av saffran, vitlök och tomatpuré. Passar utmärkt att använda fryst fisk om du tinar den först!

  Lysande gul fiskgryta
 2. Enchilada med köttfärssås och tomatsalsa

  2. Enchilada med köttfärssås och tomatsalsa

  Betyg 3.9 av 5.
  32 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Enchilada med tomatsalsa är ett smarrigt och mättande texmex-recept där du fyller färska tortillabröd med rivig köttfärssås, kokta svarta bönor och heta kryddor. Har du nötfärs, tortillabröd, riven ost, gullök, majs eller koriander i frysen? Se till att få användning av det här!

  Enchilada med köttfärssås och tomatsalsa
 3. Guacamole

  3. Guacamole

  Betyg 4.1 av 5.
  267 personer har röstat
  Receptet har 19 kommentarer.

  Guacamolen blir grön och fruktig med smaker av avokado, lime, vitlök, schalottenlök, chili, tomat och koriander. Har du avokado i frysen går det utmärkt att använda!

  Guacamole
 4. Glass av frukt

  4. Glass av frukt

  Betyg 4.5 av 5.
  4 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Gör din egen glass på bara frukt – fräscht, svalkande och enkelt. Skär tropiska frukter som mango, banan och ananas i bitar och trä på pinnar innan de fryses ner. Sen är det bara att toppa med dina favorittillbehör!

  Glass av frukt
 5. Frukostglass

  5. Frukostglass

  Betyg 4.3 av 5.
  24 personer har röstat
  Receptet har 3 kommentarer.

  Precis som en skål yoghurt med granola och bär. Fast fryst! För vem säger att yoghurt och flingor måste ätas i skål? Förbered och frys in kvällen innan så har du fantastiskt goda frukostglassar klara till morgonen.

  Frukostglass

Artiklar (1441)

Minska snackssvinnet!

Frysa in snacks

Kan man frysa in chips, choklad och småkakor?

Minska matsvinnet

Bäst före datum

Ska man slänga mat som passerat bäst före-datum eller sista förbrukningsdag? Vi reder ut!