Är plånboken lite tunn efter julledigheten? Vill du starta det nya året med goda nyttiga vanor utan att det behöver kosta skjortan? Ta dig till frysdisken!
Tips: smarriga
recept med grönsaker!
Frysta bär, frukter och grönsaker är minst lika nyttiga som färska. Man fryser ju in dem när mognaden är perfekt och innehållet av vitaminer och mineraler är som högst. Här listar vi fler fördelar med fryst mat!
Frysning är en konserveringsmetod. Det gör att man kan hålla nere antalet tillsatser i maten. Men observera! Rädslan för tillsatser, och deras e-nummer, är nästan alltid obefogad. Läs mer om tillsatser i mat och varför de behövs.
Att frysa mat är ett sätt att förlänga hållbarheten och därmed minska matsvinnet, såväl hos producenten som hos butiken och dig som kund. Låt säga att du köper jordgubbar. Är de färska finns risken att halva asken hinner bli dålig innan du hinner äta. Är de frysta tar du bara fram så många som du kommer att äta vid varje tillfälle. Så kan du förvara maten rätt!
Fryst mat har ofta ett lägre kilopris än färsk. Dessutom kan du bunkra upp fryst mat om du hittar ett bra priserbjudande. Eller varför inte frysa in dina rester? Läs mer om att frysa in mat.