Ät mer grönt!

Fryst mat lika nyttig som färsk

Är plånboken lite tunn efter julledigheten? Vill du starta det nya året med goda nyttiga vanor utan att det behöver kosta skjortan? Ta dig till frysdisken!
Tips: smarriga recept med grönsaker!

Fördelar med fryst mat

Frysta bär, frukter och grönsaker är minst lika nyttiga som färska. Man fryser ju in dem när mognaden är perfekt och innehållet av vitaminer och mineraler är som högst. Här listar vi fler fördelar med fryst mat!

  1. 1. Färre tillsatser

    Frysning är en konserveringsmetod. Det gör att man kan hålla nere antalet tillsatser i maten. Men observera! Rädslan för tillsatser, och deras e-nummer, är nästan alltid obefogad. Läs mer om tillsatser i mat och varför de behövs.

  2. 2. Mindre matsvinn

    Att frysa mat är ett sätt att förlänga hållbarheten och därmed minska matsvinnet, såväl hos producenten som hos butiken och dig som kund. Låt säga att du köper jordgubbar. Är de färska finns risken att halva asken hinner bli dålig innan du hinner äta. Är de frysta tar du bara fram så många som du kommer att äta vid varje tillfälle. Så kan du förvara maten rätt!

  3. 3. Bra för plånboken

    Fryst mat har ofta ett lägre kilopris än färsk. Dessutom kan du bunkra upp fryst mat om du hittar ett bra priserbjudande. Eller varför inte frysa in dina rester? Läs mer om att frysa in mat.

Artiklar (1530)

Sant eller falskt?

Myter om mat

Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?

Primördags!

Nyttigare sparrisrecept

Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept