Moussaka med potatis

31
12
Moussaka med potatis

Moussaka med potatis – en traditionell gratäng som förknippas med Grekland. I denna rätt har aubergine och köttfärs huvudrollen och dessa varvas med en krämig ostsås smaksatt med muskot som går under namnet mornaysås.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021

Moussaka med potatis

Ingredienser

6 portioner
800 g aubergine
1 1/2 tsk salt

Mornaysås

75 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
100 g riven gruyère eller parmesanost
3 äggulor
1 tsk salt
2 krm riven muskotnöt
1 kg fast potatis
matolja (till stekning)
olivolja (till stekning)
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk torkad timjan
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk matolja
800 g lammfärs, blandfärs eller vegofärs
2 msk tomatpuré
5 mortlade kryddpepparkorn
1/2 tsk malen kanel
1 lagerblad
1 dl rött vin
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1 buljongtärning
2 msk hackad persilja
svartpeppar

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen och vegofärsen.
Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölk.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

31

Kommentarer

Anna

2022-06-22

Det hade räckt med hälften av ostsåsen!

Marie-louise

2022-04-07

Rekomenderar en större form eller två mindre för 1st 30x40 form är något liten för 6 personer då det blir väldigt mkt ost sås (1liter mjölk blir något överdrivet mycket) som inte fick plats.

Karin

2022-04-06

Smakar som i Grekland! Mycket god!