Moussaka med potatis
Moussaka med potatis – en traditionell gratäng som förknippas med Grekland. I denna rätt har aubergine och köttfärs huvudrollen och dessa varvas med en krämig ostsås smaksatt med muskot som går under namnet mornaysås.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021
Ingredienser
6 portioner
800 g aubergine
1 1/2 tsk salt
Mornaysås
75 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
100 g riven gruyère eller parmesanost
3 äggulor
1 tsk salt
2 krm riven muskotnöt
1 kg fast potatis
matolja (till stekning)
olivolja (till stekning)
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk torkad timjan
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk matolja
800 g lammfärs, blandfärs eller vegofärs
2 msk tomatpuré
5 mortlade kryddpepparkorn
1/2 tsk malen kanel
1 lagerblad
1 dl rött vin
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1 buljongtärning
2 msk hackad persilja
svartpeppar
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen och vegofärsen.
Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölk.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Mycket god och smakrik!
Lena
2024-02-05Väldigt gott men som redan sagts är >60 ett understatement. 2-3 timmar tar det från början till slut. Jag lagade på vegofärs, det blev toppen.
Helena
2023-12-27Tidskrävande recept, men värt det! Tog säkert 2,5h och vi var inte supersugna på att låta den stå i ytterligare 30 min när den kom ut ur ugnen. Men det var jättegott! Börja i tid bara! Serverade med grekinspirerad sallad bestående av grovhackad tomat, gurka, fetaost och rödlök dressad med olivolja, rödvinsvinäger och oregano.
Nina
2023-11-29