Moussaka med potatis

Moussaka med potatis – en traditionell gratäng som förknippas med Grekland. I denna rätt har aubergine och köttfärs huvudrollen och dessa varvas med en krämig ostsås smaksatt med muskot som går under namnet mornaysås.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021

Ingredienser
6 portioner
800 g aubergine
1 1/2 tsk salt
Mornaysås
75 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
100 g riven gruyère eller parmesanost
3 äggulor
1 tsk salt
2 krm riven muskotnöt
1 kg fast potatis
matolja (till stekning)
olivolja (till stekning)
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk torkad timjan
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk matolja
800 g lammfärs, blandfärs eller vegofärs
2 msk tomatpuré
5 mortlade kryddpepparkorn
1/2 tsk malen kanel
1 lagerblad
1 dl rött vin
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1 köttbuljongtärning
2 msk hackad persilja
svartpeppar
Gör så här
00:40:00
00:10:00
00:40:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Det står att man ska använda en buljongtärning, nu undrar jag givetvis vilken sort man ska ha i?
Robert
2024-12-16Hej Robert! Nu har jag lagt till det. Köttbuljong blir bäst i det här receptet. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-12-18Kör potatis och aubergine i ugnen så är det ett manuellt moment mindre. Lite mynta i tillsammans med kanelen gör det ännu bättre. Är man två så går det smidigt och lätt.
Rutger mac
2024-10-12Vill ej vara sån men klagar ni hur lång tid de tar att laga och att de inte är värt de osv kanske ni ej ska laga något överhuvudtaget, det ska vara roligt att laga och de är såpass bråttom kanske ni ska steka era köttbullar och makaroner, no hard feelings.. Riktigt bra recept btw, hela familjen älskar denna moussaka :)
Tobias
2024-05-21