Moussaka med potatis
Moussaka med potatis – en traditionell gratäng som förknippas med Grekland. I denna rätt har aubergine och köttfärs huvudrollen och dessa varvas med en krämig ostsås smaksatt med muskot som går under namnet mornaysås.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021
Ingredienser
6 portioner
800 g aubergine
1 1/2 tsk salt
Mornaysås
75 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
100 g riven gruyère eller parmesanost
3 äggulor
1 tsk salt
2 krm riven muskotnöt
1 kg fast potatis
matolja (till stekning)
olivolja (till stekning)
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk torkad timjan
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk matolja
800 g lammfärs, blandfärs eller vegofärs
2 msk tomatpuré
5 mortlade kryddpepparkorn
1/2 tsk malen kanel
1 lagerblad
1 dl rött vin
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1 buljongtärning
2 msk hackad persilja
svartpeppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Kör potatis och aubergine i ugnen så är det ett manuellt moment mindre. Lite mynta i tillsammans med kanelen gör det ännu bättre. Är man två så går det smidigt och lätt.
Rutger mac
2024-10-12Vill ej vara sån men klagar ni hur lång tid de tar att laga och att de inte är värt de osv kanske ni ej ska laga något överhuvudtaget, det ska vara roligt att laga och de är såpass bråttom kanske ni ska steka era köttbullar och makaroner, no hard feelings.. Riktigt bra recept btw, hela familjen älskar denna moussaka :)
Tobias
2024-05-21Den här Moussakan blev jättegod. Potatisen gjorde den kraftigare och matigare. Gruyère och Parmeggiano är väldigt dyra ostar, runt 500:-/kilot. Följaktligen anser jag att man kan riva ner vilken ost man vill. Recepten ska passa alla oavsett ekonomiska förutsättningar.
Inger
2024-04-10