UNDER 45 MIN | Medel

Världens godaste äppelsmulpaj

Om du gillar smulpaj eller äppelpaj ska du testa det här receptet på en god men lite annorlunda äppelsmulpaj. Pajen har den perfekta kombinationen av sött, surt och flingsalt. Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass och njut!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Smul: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt, ta lite i taget av flingsaltet och smaka av degen allt eftersom så att sältan blir lagom.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
  4. Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.
  5. Till servering: Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

För alla

Fri från ägg om grädde eller äggfri glass bjuds till serveringen.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot mjölmix och välj havregryn framställda av ren havre.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och vaniljvisp, grädde eller glass.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av matfett och vaniljvisp, glass eller grädde.

Näringsberäkningen är exkl serveringsförslag.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: byt ut smör mot mjölkproteinfritt margarin. Detta leder till en halvering av klimatpåverkan från maträtten.

Tips

Hemligheten är rikligt med flingsalt som lyfter fram smakerna lite extra samt ger en pikant, saltig kontrast till sötman. Ha i lite salt i taget och smaka på smulet tills du tycker att smulet är lagom salt!

Ingredienser

Portioner: 6
  • ca 800 g äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk socker
  • 1 krm flingsalt (viktigt att det är flingsalt som används)
  • smör till formen
Smul
  • 125 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 - 1 tsk flingsalt (viktigt att flingsalt används, används vanligt salt minska på mängden)
Till servering
  • vispad grädde
  • vaniljsås
  • glass

Näringsvärde
Per portion

Energi 1684 kJ / 402 kCal