Matskola

Svampsorter och tillagning

Vilka är de vanliga matsvamparna och vad skiljer dem åt? Vi guidar dig till olika svampsorter och hur du tillagar dem. Dessutom bjuder vi på ett gäng riktigt goda recept med svamp!
Tips: alla våra recept med svamp.

Olika matsvampar

Här listar vi både fakta och tips om de vanligaste sorterna matsvamp. Matnyttig information för dig som vill veta mer om svamp du kan använda i din matlagning. 

  • Champinjon

    Champinjon

    Champinjon är den svamp som odlas mest i Sverige, cirka 1000 ton per år. Totalt säljs det cirka 8000 ton färska champinjoner i Sverige per år.
    Champinjonens milda nötsmak passar bra både rå i salladermarinerade, stekta eller i soppa, sås och stuvning. Champinjoner innehåller högvärdiga proteiner och mineraler, inget fett och mycket lite kolhydrater. Vill du testa något nytt? Prova friterad svamp eller stora champinjoner panerade och stekta som kotletter.

  • Skogschampinjon

    Skogschampinjon

    Skogschampinjonen är nära besläktad med den vanliga champinjonen och används ofta på samma sätt men den är lite mera smakrik. Till skillnad från vad namnet antyder odlas den oftast och importeras till största del.

  • kantareller

    Kantarell

    En svensk klassiker, gul på sommaren och brun trattkantarell på hösten. Har en aromatisk skarp smak och passar smörstekt på macka, i sås och som smaksättare i soppor och grytor eller som tillbehör till kött och vilt. Trattkantararellen har en mer ”skogig” smak och något mindre tuggmotstånd än gul kantarell.

  • portabellosvamp

    Portabello

    Portabello är en större variant av champinjonen. Den har en fylligare smak än vanlig champinjon och skogschampinjon. Portabello odlas i Sverige men sägs ursprungen vara från Italien. Används i såser, stuvningar, grytor, fyllda eller gratinerad. Hel portabello är perfekt att lägga på grillen. 

  • Shiitakesvamp

    Shiitake

    Shiitake kommer ursprungligen från Japan och Kina och började odlas i Europa och USA på 1980-talet. Idag odlas den även i Sverige. Smaken är kryddigare än hos andra matsvampar och används ofta i asiatiska maträtter. Passar även bra till pasta, kött, i wok och är god att grilla.

  • Ostronskivling

    Ostronskivling

    Ostronskivling är en av de mest odlade svamparna i världen. Till Sverige kom den först i mitten på 1980-talet och den har blivit mycket populär tack vare sin aromatiska, milda smak och breda användningsområde. Passar såväl som ensamrätt som tillsammans med kött, vilt, fågel och fisk samt i risotto och pastarätter. Ostronskivling går bra att knapersteka och drar åt sig mycket smak.

  • Karljohanssvamp

    Karljohanssvamp

    Mycket populär matsvamp som passar till det mesta och förhöjer smaken i såser, grytor, soppor och mycket mer. Har en mild, nötlik smak och kan växa sig riktigt stor.

  • Tryffel

    Tryffel

    Tryffel är en riktig delikatess och går bland annat att finna på Gotland. Tryffel har en speciell doft och nötliknande och syrlig smak. Passar utmärkt med pasta, kött, majo och risotto. Använd ofta som krydda i slutet av matlagningen.

6 magiska recept med svamp 

Efter all läsning om de olika matsvamparna kanske du är sugen på att testa ett eller flera recept med dessa svampar. Vi har därför listat några favorit recept här! 

  1. Omelett med råstekt broccoli och svamp

    1. Omelett med råstekt broccoli och svamp

    Betyg 4 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Ont om inspiration när du ska laga mat för en person? Sväng ihop en god omelett med råstekt broccoli och svamp, eller välj dina egna favoritgrönsaker. Toppa gärna med riven parmesan för pricken över i:et.

    Omelett med råstekt broccoli och svamp
  2. Gyoza med tofu, shiitakesvamp och ingefära

    2. Gyoza med tofu, shiitakesvamp och ingefära

    Betyg 4.7 av 5.
    22 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Lakto-ovo-vegetariska japanska gyoza dumplings, även kallade potstickers, med en fyllning av tofu, shiitake och ingefära. De ångas och steks i panna för en krispig stekyta men ångkokt insida. Med färdig dumplingsdeg blir tillagningen både snabb och enkel!

    Gyoza med tofu, shiitakesvamp och ingefära
  3. Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötter

    3. Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötter

    Betyg 4.2 av 5.
    26 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Sveriges egna dumpling – kroppkakan! Här gör vi den lakto-ovo-vegetarisk och fyller den med svamp och hasselnötter. Dessa ljuvliga kroppkakor smörsteks gyllengula och serveras med rårörda lingon, brynt smör och persilja.

    Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötter
  4. Pizza funghi

    4. Pizza funghi

    Betyg 5 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Pizzasugen? Baka en lakto-ovo vegetarisk champinjonpizza! Vår pizza funghi är en pizza bianco med en fyllning av svampkräm, mozzarella, parmesan och basilika. Pizzan på bilden är bakad i en vedugn, vårt recept är anpassat för hemmabruk och resultatet ser annorlunda ut men blir minst lika gott.

    Pizza funghi
  5. Kantarelltoast med färskost och bacon

    5. Kantarelltoast med färskost och bacon

    Betyg 4.2 av 5.
    71 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Kantareller är som godast när de serveras på en toast! Perfekt som lyxig förrätt, enklare lunch eller lätt middag. Här gör vi den med smörstekta kantareller, bacon, färskost, persilja och parmesan. Om du vill göra kantarelltoasten utan kött, är det bara att utesluta bacon.

    Kantarelltoast med färskost och bacon
  6. Karljohan svamp lasagne

    6. Karljohan svamp lasagne

    Betyg 4.3 av 5.
    24 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    När du inte vet vad du ska göra med årets skörd av karl johan svamp måste du prova en vit svamplasagne utan tomatsås. Receptet, som i Italien kallas för Lasagne funghi porcini, är en krämig lasagne med karljohansvamp, parmesan, vitt vin och bechamelsås. Perfekt på sensommaren eller som comfort food en kylig höstkväll.

    Karljohan svamp lasagne
Svampfakta

Odling
Svampar trivs generellt bra i varma och fuktiga miljöer och därför sker odlingen oftast i växthus. Ostronskivling och champinjon odlas i små säckar som fylls med vetehalm och gödsel och till sist mycel för att få önskad sort. Kantarell och tryffel är svårare att odla fram, de vill leva tillsammans med träd och växter. 

Förvaring
Svampar är en färskvara, vita svampar som champinjon vill förvaras i mörker. Lägg svampen längst ner i kylen där det är som varmast, gärna i en pappåse för att bevara fuktighet och ändå inte bidra till kondens i påsen. För att undvika att svampen torkar ut kan du frysa in, torka eller sylta svamp som blivit över. 

Använda torkad svamp
Lägg svampen i blöt i ett par timmar och koka sedan i samma vatten i cirka 10 min eller tills svampen fått bra konsistens. Prova att mixa den torkade svampen med salt till ett svampsalt som är gott att krydda grytor och såser med.

Frysa in svamp
Koka rensad svamp under lock i en panna med lite vatten i några minuter. Låt svampen kika in sitt eget spad. Lägg den avsvalnade svampen i olastpåsar eller burkar och förvara i frysen. Håller i cirka 1 år. 

Smaksätta
Svamp är mild i smaken och passar därför med inte allt för kraftiga smaksättningar om man vill behålla svampens smak. Salt och peppar, lök och örter som timjan och rosmarin är bra smakkompisar. Syra som vin och citron, smör, grädde och ost kompletterar svampen bra. 

Artiklar (1553)

Godast just nu!

Vegansk chokladbollsglass

Denna veganska chokladbollsglass får alla andra glassar att smälta i jämförelse.

Matskola

Risotto - så gör du!

Med hjälp av vår matskola får du tipsen så att du lyckas med svamprisotton nästa gång.