Matskola

Risotto med svamp - så gör du!

Lär dig laga risotto från grunden, vi guidar dig! Knepet med risotto är att få den krämig utan att det blir gröt. Riset ska ha lite tuggmotstånd. En perfekt kokt risotto är alltid en matupplevelse. Lyxfaktorn varieras med ingredienserna. Här får du lära dig hur du lyckas med risotton!
Tips: fler risottorecept.

Så lagar du risotto - steg för steg

Vi guidar dig stegvis hur du lagar den perfekta risotton. I denna matskola har vi utgått i från receptet risotto med skogschampinjon

 1. Ingredienser till en risotto

  1.

  Ta fram och förbered alla ingredienser. Riv parmesanen. Koka upp buljongen som ska hållas varm. Skala och finhacka löken.

 2. Fräser lök, vitlök och risottoris i en kastrull

  2.

  Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.

 3. Häller i olja i risotton

  3.

  Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta.

 4. Risotto i en kastrull med en träslev

  4.

  Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.

 5. Häller i svamp i risotton

  5.

  Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset.

 6. Tillsätter parmesan i risotton

  6.

  Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Du kan behöva späda med mer buljong. Smaka av och krydda eventuellt med salt och peppar.

4 smarriga risottorecept för dig att testa!

Det finns mängder av risottorecept med olika smaksättningar och toppings. Utöver receptet med skogschampinjoner vill vi tipsa om dessa! 

 • Svamprisotto med vitlöksstekt broccoli

  Svamprisotto med vitlöksstekt broccoli

  Betyg 4.5 av 5.
  82 personer har röstat
  Receptet har 14 kommentarer.

  För att göra en lyckad risotto behöver det dels röras om med tålamod, men även att den äts ihop med passande tillbehör! Det krämiga riset smaksätts med bland annat svamp, parmesan och vitlök, och till det äts även vitlöksstekt broccoli. Hur gott som helst!

  Svamprisotto med vitlöksstekt broccoli
 • Champinjon- och parmesanrisotto med kyckling, timjan och tomater

  Champinjon- och parmesanrisotto med kyckling, timjan och tomater

  Betyg 3 av 5.
  3 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  En snabblagad och mättande risotto som funkar lika bra till vardag som mer festliga tillfällen. Den umamirika svamprisotton gifter sig fint med färsk timjan och den möra kycklingen. Till det en färgsprakande sallad med söta plommontomater, späda salladsblad toppat med en frisk citrondressing. Smaklig måltid!

  Champinjon- och parmesanrisotto med kyckling, timjan och tomater
 • Risotto med sparris, ruccola, pinjenötter och sparris

  Risotto med sparris, ruccola, pinjenötter och sparris

  Betyg 4.3 av 5.
  3 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  På ca tio minuter kan du bjuda på en delikat festmiddag för två. Den krämiga sparrisrisotton toppas med peppriga ruccolablad och tunt skivad sparris med en frisk vinägrett. Toppa allt med nyriven parmesan och nymald svartpeppar. Tänk att något gott kan vara så snabblagat!

  Risotto med sparris, ruccola, pinjenötter och sparris
 • Saffransrisotto med räkor, sockerärtor och gräslök

  Saffransrisotto med räkor, sockerärtor och gräslök

  Betyg 3.9 av 5.
  11 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Har du 10 minuter över och vill bjuda på en ljuvlig risotto? Då är detta receptet för dig: En gyllene gul saffransrisotto med riven parmesanost, handskalade räkor och krispiga gröna sockerärtor. Smakerna harmonierar perfekt och gifter sig fint med den friska citronen. Strössla över chiliflakes för lite sting och nyklippt gräslök för färg och smak. Servera risotton med en god, kyld bubblig dryck och njut.

  Saffransrisotto med räkor, sockerärtor och gräslök

Artiklar (1553)

Un caffè per favore!

Kaffe som i Italien

Vi ger dig tipsen på hur du njuter av ditt kaffe som en äkta italienare!