Lär dig laga risotto från grunden, vi guidar dig! Knepet med risotto är att få den krämig utan att det blir gröt. Riset ska ha lite tuggmotstånd. En perfekt kokt risotto är alltid en matupplevelse. Lyxfaktorn varieras med ingredienserna. Här får du lära dig hur du lyckas med risotton!
Tips: fler risottorecept.
Vi guidar dig stegvis hur du lagar den perfekta risotton. I denna matskola har vi utgått i från receptet risotto med skogschampinjon.
Ta fram och förbered alla ingredienser. Riv parmesanen. Koka upp buljongen som ska hållas varm. Skala och finhacka löken.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta.
Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset.
Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Du kan behöva späda med mer buljong. Smaka av och krydda eventuellt med salt och peppar.
Det finns mängder av risottorecept med olika smaksättningar och toppings. Utöver receptet med skogschampinjoner vill vi tipsa om dessa!
För att göra en lyckad risotto behöver det dels röras om med tålamod, men även att den äts ihop med passande tillbehör! Det krämiga riset smaksätts med bland annat svamp, parmesan och vitlök, och till det äts även vitlöksstekt broccoli. Hur gott som helst!
Svamprisotto med vitlöksstekt broccoliEn snabblagad och mättande risotto som funkar lika bra till vardag som mer festliga tillfällen. Den umamirika svamprisotton gifter sig fint med färsk timjan och den möra kycklingen. Till det en färgsprakande sallad med söta plommontomater, späda salladsblad toppat med en frisk citrondressing. Smaklig måltid!
Champinjon- och parmesanrisotto med kyckling, timjan och tomaterPå ca tio minuter kan du bjuda på en delikat festmiddag för två. Den krämiga sparrisrisotton toppas med peppriga ruccolablad och tunt skivad sparris med en frisk vinägrett. Toppa allt med nyriven parmesan och nymald svartpeppar. Tänk att något gott kan vara så snabblagat!
Risotto med sparris, ruccola, pinjenötter och sparrisHar du 10 minuter över och vill bjuda på en ljuvlig risotto? Då är detta receptet för dig: En gyllene gul saffransrisotto med riven parmesanost, handskalade räkor och krispiga gröna sockerärtor. Smakerna harmonierar perfekt och gifter sig fint med den friska citronen. Strössla över chiliflakes för lite sting och nyklippt gräslök för färg och smak. Servera risotton med en god, kyld bubblig dryck och njut.
Saffransrisotto med räkor, sockerärtor och gräslökDags för pizza! Här har vi listat sex olika goda sätt att göra pizza på.
Vi visar steg för steg hur du gör den klassiska italienska desserten tiramisu i glas.
Prova att göra egen – vi visar hur du lagar bästa recept på koreansk kimchi.
Vi ger dig tipsen på hur du njuter av ditt kaffe som en äkta italienare!
En favoritdessert som har allt - vacker, enkel och god. Så här gör du!
Vi slår hål på myterna och bjuder på smarrig vegetarisk receptinspiration!
Testa göra egen vego bacon eller fejkon, här av tunt hyvlad morot!