Viltgryta med karljohanssvamp

Betyg 3.6 av 5.
55 personer har röstat
5
Viltgryta med karljohanssvamp

Det här är en mustig, välsmakande gryta på viltkött med karljohanssvamp, vilket ger en italiensk tvist på köttgrytan. Genom att använda ett fruktigt vin att koka köttet i, och tillsätta bland annat balsamvinäger, rosmarin, timjan och persilja, blir viltgrytan rik på många olika smaker.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2012

Viltgryta med karljohanssvamp

Ingredienser

4 portioner
800 g  grytbitar av viltkött (t ex hjort, rådjur eller älg)
2   gula lökar
1   stor morot
5 dl  rött vin gärna fruktigt
2 msk  konc viltfond
2 msk  balsamvinäger
1 tsk  socker
1 1/2 msk  finhackad färsk rosmarin
1 tsk  torkad timjan
250 g  karljohanssvamp eller annan svamp
2 msk  hackad persilja
smör
salt
nymalen svartpeppar

Till servering

gnocchi

För alla

Fri från gluten om glutenfri specialpasta bjuds till.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden och bjud med pasta fri från ägg.

Gör så här

Så här gör du- texten är avsedd för 4 portioner.

Tips

Hittar man inte färsk karljohanssvamp kan man köpa torkad och blötlägga. 30 g torkad motsvarar 250 g färsk(för 4 port).

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.6 av 5.
55 personer har röstat

Kommentarer

Bytte ut det italienska mot norrländskt: pressad potatis ist för gnocchi, kantarell och trattkantarell ist för karl-johan, redde av med arrowrot, messmör och creme fraiche. Hade även med en chili. Serverade med chili, ingefära och vitlöksstekta brysselkål. Ja det kanske inte var så norrländskt trots allt 😉

Anders

2023-10-21

Det kändes som att man behöver lite redning till denna. Köttet blev mört men det blev lite rinnigt med grytan.

Mitra

2022-04-24

Mycket gott. Nu när vi skall göra grytan för andra gången så byter vi ut gnocchi mot kokt potatis och serverar med en klick creme fraiche.

Glenn

2020-10-17

Testa liknande recept

Rådjursgryta med syltlök och timjan
Betyg 4.3 av 5.
66 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Marinerad viltgryta med svamp & ädelost
Betyg 3.6 av 5.
74 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vivekas viltsås
Betyg 4.7 av 5.
13 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Ragu på morot & karljohanssvamp
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Suovas pirko
Betyg 2.2 av 5.
11 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Gratäng Royal
Betyg 2.8 av 5.
5 personer har röstat
Under 60 min att tillaga