Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Viltgryta med karljohanssvamp

Det här är en mustig, välsmakande gryta på viltkött med karljohanssvamp, vilket ger en italiensk tvist på köttgrytan. Genom att använda ett fruktigt vin att koka köttet i, och tillsätta bland annat balsamvinäger, rosmarin, timjan och persilja, blir viltgrytan rik på många olika smaker.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Så här gör du- texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Skala och finhacka lök och morot.
  2. Fräs lök och morot i 1 msk smör i en gryta ca 2 minuter.
  3. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Lägg över i grytan. Tillsätt vin, fond, balsamvinäger, socker och örter.
  4. Låt småkoka under lock tills köttet är mört 1 1/2–2 timmar. Koka ev ihop grytan utan lock de sista 30 minuterna om det är mycket vätska kvar.
  5. Salta och peppra. Rör ner 2 msk smör i grytan strax före servering.
  6. Skär svampen i mindre bitar. Fräs den i 1 msk smör i en stekpanna. Krydda med salt.
  7. Toppa grytan med svamp och persilja. 
  8. Till servering: Servera med gnocchi.

För alla

Fri från gluten om glutenfri specialpasta bjuds till.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden och bjud med pasta fri från ägg.

Tips

Hittar man inte färsk karljohanssvamp kan man köpa torkad och blötlägga. 30 g torkad motsvarar 250 g färsk(för 4 port).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g grytbitar av viltkött (t ex hjort, rådjur eller älg)
  • 2 gula lökar
  • 1 stor morot
  • 5 dl rött vin gärna fruktigt
  • 2 msk konc viltfond
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 1/2 msk finhackad färsk rosmarin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 250 g karljohanssvamp eller annan svamp
  • 2 msk hackad persilja
  • smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Till servering
  • gnocchi
Lägg till i inköpslistan