Viltgryta med karljohanssvamp

53
4
Viltgryta med karljohanssvamp

Det här är en mustig, välsmakande gryta på viltkött med karljohanssvamp, vilket ger en italiensk tvist på köttgrytan. Genom att använda ett fruktigt vin att koka köttet i, och tillsätta bland annat balsamvinäger, rosmarin, timjan och persilja, blir viltgrytan rik på många olika smaker.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2012

Viltgryta med karljohanssvamp

Ingredienser

4 portioner
800 g grytbitar av viltkött (t ex hjort, rådjur eller älg)
2 gula lökar
1 stor morot
5 dl rött vin gärna fruktigt
2 msk konc viltfond
2 msk balsamvinäger
1 tsk socker
1 1/2 msk finhackad färsk rosmarin
1 tsk torkad timjan
250 g karljohanssvamp eller annan svamp
2 msk hackad persilja
smör
salt
nymalen svartpeppar

Till servering

gnocchi

För alla

Fri från gluten om glutenfri specialpasta bjuds till.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden och bjud med pasta fri från ägg.

Gör så här

Så här gör du- texten är avsedd för 4 portioner.

Tips

Hittar man inte färsk karljohanssvamp kan man köpa torkad och blötlägga. 30 g torkad motsvarar 250 g färsk(för 4 port).

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

53

Kommentarer

Mitra

2022-04-24

Det kändes som att man behöver lite redning till denna. Köttet blev mört men det blev lite rinnigt med grytan.

Glenn

2020-10-17

Mycket gott. Nu när vi skall göra grytan för andra gången så byter vi ut gnocchi mot kokt potatis och serverar med en klick creme fraiche.

Raine

2020-10-04

Mycket god gryta. Lagade det på hjort. Köttet blev så mört att en tandlös kunde äta det. Rätten var komplett i sig själv. Jag kände inga behov av att trixa ellee göra tillägg till den. En kryddig och nustig italienare var en perfekt måltidsdryck.