Risotto - så gör du!
Med hjälp av vår matskola får du tipsen så att du lyckas med svamprisotton nästa gång.
Gör egen pesto! Perfekt när du vill äta pasta pesto. Du behöver bara 5 ingredienser för att göra detta recept på en klassisk basilikapesto: basilika, pinjenötter, parmesan, vitlök och olivolja. Vi visar hur du gör!
Tips: alla våra recept med pesto.
Pesto går att variera i oändlighet med de örter och nötter eller frön du har hemma. Använd till exempel ruccola, persilja eller mynta samt solroskärnor, valnötter eller pumpakärnor. Servera gärna din hemmagjorda pesto till nykokt pasta!
Vi har använt oss av receptet klassisk pesto med basilika och det blir ca 3 dl pesto.
Plocka fram: 2 krukor basilika, ½ dl pinjenötter, 1 riven vitlöksklyfta, parmesan, 1 ½ dl olivolja, ½ tsk salt, 2 krm svartpeppar.
Plocka basilikan, använd även stjälkarna.
Riv 1 dl parmesanost fint.
Lägg alla ingredienser i en matberedare.
Mixa till en slät pesto.
Häll peston i en väl rengjord glasburk med lock. Peston håller 1–2 veckor i kylskåp men går också bra att frysa in, gärna i istråg så är det enkelt att ta fram och tina lite åt gången.
Servera din hemmagjorda pesto till nykokt pasta, gärna med lite extra parmesan.
Här tipsar vi om andra goda sätt att använda din hemmagjorda pesto förutom i pasta. Pesto har många användningsområden så passa på att njuta av din egengjorda pesto.
En matig toast är perfekt som vardagsmat! Här fyller vi vår grilled cheese med hemgjord pesto, bakad tomat och smakrik ost och serverar med en fräsch sallad. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.
Grilled cheese med pesto och bakade tomaterLetar du efter en vego-vardagsrätt som går hem hos hela familjen? Laga supergoda majs-och bönbiffar och servera med matvete, bakade tomater och hemgjord pesto! Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.
Majs- och bönbiffar med matvete, bakade tomater och pestoEn underbart god och somrig potatissallad med tomater och burrata. Servera den ljuvliga potatissalladen tillsammans med en smakrik pesto gjord på gräslök. Perfekt till grillat, som rätt på buffén eller på picknicken!
Potatissallad med tomat, burrata och pesto på gräslökTarte soleil är ett fantastiskt vackert och ruggigt enkelt tilltugg som du bakar på färdig pizzadeg. Fyll brödet med pesto och riven ost, skär till en sol och vrid brödbitarna till solstrålar. Servera gärna pestobrödet med färskost.
Tarte soleilGör egen trofie-pasta! Här serverar vi de handrullade färska små pastaskruvarna i en lakto-ovo-vegetarisk rätt med hemgjord pistagepesto och krämig burrata. Traditionellt görs trofie utan ägg i degen men i detta recept gör vi pastan av vanlig pastadeg. Det tar lite tid att rulla trofieskruvarna men det är det värt!
Trofie med pistagepesto och burrataGör egen ravioli! Här fyller vi de ljuvliga pastakuddarna med en len pumpafyllning och serverar med en pesto gjord på pumpakärnor, persilja, basilika och parmesan. Pastan går fint att göra både med eller utan pastamaskin.
Pumparavioli med fröpestoHemgjorda lammköttbullar med pistagepesto är ett enkelt sätt att göra en lyxig middag! Perfekt när du vill imponera på matgästerna. Gör köttbullar på lammfärs och smaksätt med persilja, chili och vitlök, och servera bullarna med en hemgjord pistage- och myntapesto, yoghurt och pitabröd.
Lammköttbullar med pistagepesto, yoghurt och pitaFå smaker passar så bra tillsammans som stekt lax med grönkål! Här serverar vi stekt laxfilé med ugnsrostad morot, kålrot, sötpotatis och rödlök. En grönkålspesto på grönkål, solroskärnor och parmesan blir pricken över i!
Stekt lax med ugnsrostade rotfrukter och grönkålspestoEn solig dag passar det perfekt med en härlig pastasallad! Lätt att laga, enkel att ta med, och så himla fräscht och gott! I vårt recept blandar vi ner krispig rå broccoli, jordgubbar, mandlar och parmesan, och serverar med en krämig avokadopesto.
Pastasallad med broccoli och avokadopestoHamburgare på italienskt vis! Ingredienser som för tankarna till Italien sätter smak på denna magiskt goda vegoburgare med portabellosvamp, pesto, mozzarella, ruccola, citron och parmesan. Portabelloburgaren serveras dessutom med en ljuvlig hemgjord parmesanmajonnäs.
Little Italy burger – italiensk burgareMed hjälp av vår matskola får du tipsen så att du lyckas med svamprisotton nästa gång.
Dags för pizza! Här har vi listat sex olika goda sätt att göra pizza på.
Vi har samlat 10 otroliga veganska och vegetariska recept, perfekta till vardagen. Det blir allt från sötpotatishummus till ostig vegansk lasagne. Låt dig inspireras, laga och njut!
Vi visar steg för steg hur du gör den klassiska italienska desserten tiramisu i glas.
Prova att göra egen – vi visar hur du lagar bästa recept på koreansk kimchi.
Vi slår hål på myterna och bjuder på smarrig vegetarisk receptinspiration!