Gör egen pesto! Perfekt när du vill äta pasta pesto. Du behöver bara 5 ingredienser för att göra detta recept på en klassisk basilikapesto: basilika, pinjenötter, parmesan, vitlök och olivolja. Vi visar hur du gör!
Tips: alla våra
recept med pesto.
Pesto går att variera i oändlighet med de örter och nötter eller frön du har hemma. Använd till exempel ruccola, persilja eller mynta samt solroskärnor, valnötter eller pumpakärnor. Servera gärna din hemmagjorda pesto till nykokt pasta!
Vi har använt oss av receptet klassisk pesto med basilika och det blir ca 3 dl pesto.
Plocka fram: 2 krukor basilika, ½ dl pinjenötter, 1 riven vitlöksklyfta, parmesan, 1 ½ dl olivolja, ½ tsk salt, 2 krm svartpeppar.
Plocka basilikan, använd även stjälkarna.
Riv 1 dl parmesanost fint.
Lägg alla ingredienser i en matberedare.
Mixa till en slät pesto.
Häll peston i en väl rengjord glasburk med lock. Peston håller 1–2 veckor i kylskåp men går också bra att frysa in, gärna i istråg så är det enkelt att ta fram och tina lite åt gången.
Servera din hemmagjorda pesto till nykokt pasta, gärna med lite extra parmesan.
Här tipsar vi om andra goda sätt att använda din hemmagjorda pesto förutom i pasta. Pesto har många användningsområden så passa på att njuta av din egengjorda pesto.