Matskola

Hur gör man egen kimchi?

Den fermenterade salladskålen smakar syrligt, hett och är ett gott tillbehör till många olika rätter. Prova att göra egen – här visar Jennie Walldén hur hon lagar sitt bästa recept på koreansk kimchi.
Tips: recept på koreansk mat.

Så gör du egen kimchi

Vi guidar dig steg för steg hur du gör din egna kimchi. Receptet här nedan blir ungefär 1.5 liter. Lycka till!

  1. Allt du behöver för att göra kimchi

    1.

    Du behöver: 1 ½ kg salladskål, 3 msk salt, 6 salladslökar, 10 cm rättika, 1 äpple, 1 finstrimlad morot, 1 ½ dl vatten, 2 msk rismjöl, 1 msk strösocker, 2 msk riven ingefära, 2 msk riven vitlök, 1 grovt riven gul lök, 1 ¼ dl fisksås, 1–1 ½ dl gochugaru eller ½ dl paprikapulver och ½ dl chiliflakes.

  2. Skär upp salladskål

    2.

    Ansa och skölj ev salladskålen. Skär salladskålen i ca 4 cm stora bitar.

  3. Separerar bladen i en skål

    3.

    Lägg kålen i en stor skål och separera bladen väl.

  4. Saltar kålen

    4.

    Strö över saltet och blanda försiktigt men noggrant så alla blad täcks med salt. Låt stå 1 ½ timme. Skölj salladskålen noga för att få bort överflödigt salt. Smaka gärna av kålen så den har en lagom sälta.

  5. Blandar såsen i en skål

    5.

    Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock sås. Låt svalna något och blanda sedan med ingefära, vitlök, lök, fisksås och gochugaru.

  6. Strimlar rättika

    6.

    Skala och finstrimla rättikan.

  7. Håller i finhackat äpple i skålen

    7.

    Tvätta äpplet noga och finhacka det.

  8. Strimlar salladslök

    8.

    Strimla salladslöken tunt.

  9. Häller över såsen i skålen med grönsakerna

    9.

    Blanda kål, rättika, äpple,morot och salladslök med såsen.

  10. Blandar noggrant med händerna

    10.

    Blanda noggrant, gärna med händerna så inte grönsakerna går sönder.

  11. Färdig kimchi i glasburk

    11.

    Lägg i glasburkar och täck med plastfolie direkt ovanpå kålen, tryck till och sätt på lock. Fyll inte burkarna ända upp, det behövs plats för fermenteringen. Låt stå i rumstemperatur 2 dagar, gärna med dubbla plastpåsar runt. Förvara sedan i kylen. Kimchin är godast efter 2 veckor men håller över 3 månader. Efter 3–4 veckor försvinner den jästa doften som kimchi ger ifrån sig när den mjölksyras som mest.

5 goda recept med kimchi

Nu när du har gjort din egna kimchi vill vi tipsa om goda recept där kimchi som tillbehör passar perfekt! Om du inte orkar göra en egen kimchi finns det färdig att köpa som funkar minst lika bra. 

  1. Kimchi jjigae – Koreansk kimchigryta

    1. Kimchi jjigae – Koreansk kimchigryta

    Betyg 4.3 av 5.
    47 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Kimchi jjigae är en smakrik koreansk gryta med bland annat kimchi, tofu och fläsk. Chilipastan gochujang och sojabönpastan miso sätter smak på den mustiga kimchigrytan som toppas med salladslök och serveras med ris.

    Kimchi jjigae – Koreansk kimchigryta
  2. Bibimbap med svamp

    2. Bibimbap med svamp

    Betyg 4.7 av 5.
    33 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Den koreanska risrätten bibimbap – här i en variant utan kött och med svamp istället! Svampen marineras i en smakrik marinad innan den steks, och serveras sedan med olika sauterade, marinerade och syrade grönsaker, ris, ett stekt ägg och gochujangsås.

    Bibimbap med svamp
  3. Udonnudlar med kimchi

    3. Udonnudlar med kimchi

    Betyg 4.4 av 5.
    101 personer har röstat
    Receptet har 26 kommentarer.

    Kimchi udon är en krämig, enkel och ruskigt god rätt som passar perfekt som vardagsmiddag. Krispigt stekt bacon, het koreansk kimchi och mjuka udonnudlar är en vinnande trio! Skippa bacon för att göra receptet lakto-ovo-vegetariskt.

    Udonnudlar med kimchi
  4. Burgare med kimchimajonnäs på surdegsbröd

    4. Burgare med kimchimajonnäs på surdegsbröd

    Betyg 4.3 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Uppdatera hamburgaren med kimchimajonnäs, surdegsbröd och rostad sötpotatis! Testa också byta ut 200 g av färsen till samma mängd riven mjuk tofu för en lite grönare burgare (för 4 port).

    Burgare med kimchimajonnäs på surdegsbröd
  5. Kimchi grilled cheese

    5. Kimchi grilled cheese

    Betyg 4.7 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Låt kimchi, alltså fermenterad kål, ta plats i din toast! Här gör vi en supersmarrig grilled cheese macka med cheddarost och kimchi mellan två skivor surdegsbröd – syrligt, salt och hett. Färdig kimchi hittar du i hyllan för världens mat.

    Kimchi grilled cheese

Artiklar (1578)

Matskola

Risotto - så gör du!

Med hjälp av vår matskola får du tipsen så att du lyckas med svamprisotton nästa gång.

Färgglatt på grillen

Vegetariskt på grillen

Här hittar du våra godaste, mest smakrika recept om du vill grilla vegetariskt i sommar.

Matskola

Laga koreansk Bulgogi

Lär dig laga den koreanska rätten Bulgogi! Vi visar steg för steg hur du gör.