Bild laddas
Matskola

Hur gör man egen kimchi?

Den fermenterade salladskålen smakar syrligt, hett och är ett gott tillbehör till många olika rätter. Prova att göra egen – här visar Jennie Walldén hur hon lagar sitt bästa recept på koreansk kimchi.
Tips: recept på koreansk mat.

Så gör du egen kimchi

Vi guidar dig steg för steg hur du gör din egna kimchi. Receptet här nedan blir ungefär 1.5 liter. Lycka till!

  1. Bild laddas

    1.

    Du behöver: 1 ½ kg salladskål, 3 msk salt, 6 salladslökar, 10 cm rättika, 1 äpple, 1 finstrimlad morot, 1 ½ dl vatten, 2 msk rismjöl, 1 msk strösocker, 2 msk riven ingefära, 2 msk riven vitlök, 1 grovt riven gul lök, 1 ¼ dl fisksås, 1–1 ½ dl gochugaru eller ½ dl paprikapulver och ½ dl chiliflakes.

  2. Bild laddas

    2.

    Ansa och skölj ev salladskålen. Skär salladskålen i ca 4 cm stora bitar.

  3. Bild laddas

    3.

    Lägg kålen i en stor skål och separera bladen väl.

  4. Bild laddas

    4.

    Strö över saltet och blanda försiktigt men noggrant så alla blad täcks med salt. Låt stå 1 ½ timme. Skölj salladskålen noga för att få bort överflödigt salt. Smaka gärna av kålen så den har en lagom sälta.

  5. Bild laddas

    5.

    Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock sås. Låt svalna något och blanda sedan med ingefära, vitlök, lök, fisksås och gochugaru.

  6. Bild laddas

    6.

    Skala och finstrimla rättikan.

  7. Bild laddas

    7.

    Tvätta äpplet noga och finhacka det.

  8. Bild laddas

    8.

    Strimla salladslöken tunt.

  9. Bild laddas

    9.

    Blanda kål, rättika, äpple,morot och salladslök med såsen.

  10. Bild laddas

    10.

    Blanda noggrant, gärna med händerna så inte grönsakerna går sönder.

  11. Bild laddas

    11.

    Lägg i glasburkar och täck med plastfolie direkt ovanpå kålen, tryck till och sätt på lock. Fyll inte burkarna ända upp, det behövs plats för fermenteringen. Låt stå i rumstemperatur 2 dagar, gärna med dubbla plastpåsar runt. Förvara sedan i kylen. Kimchin är godast efter 2 veckor men håller över 3 månader. Efter 3–4 veckor försvinner den jästa doften som kimchi ger ifrån sig när den mjölksyras som mest.

5 goda recept med kimchi

Nu när du har gjort din egna kimchi vill vi tipsa om goda recept där kimchi som tillbehör passar perfekt! Om du inte orkar göra en egen kimchi finns det färdig att köpa som funkar minst lika bra. 

  1. 1. Kimchi jjigae – Koreansk kimchigryta

    39
    6
    Kimchi jjigae är en smakrik koreansk gryta med bland annat kimchi, tofu och fläsk. Chilipastan gochujang och sojabönpastan miso sätter smak på den mustiga kimchigrytan som toppas med salladslök och serveras med ris.
    Kimchi jjigae – Koreansk kimchigryta
  2. 2. Bibimbap med svamp

    24
    5
    Den koreanska risrätten bibimbap – här i en variant utan kött och med svamp istället! Svampen marineras i en smakrik marinad innan den steks, och serveras sedan med olika sauterade, marinerade och syrade grönsaker, ris, ett stekt ägg och gochujangsås.
    Bibimbap med svamp
  3. 3. Udonnudlar med kimchi

    70
    21
    Kimchi udon är en krämig, enkel och ruskigt god rätt som passar perfekt som vardagsmiddag. Krispigt stekt bacon, het koreansk kimchi och mjuka udonnudlar är en vinnande trio! Skippa bacon för att göra receptet lakto-ovo-vegetariskt.
    Udonnudlar med kimchi
  4. 4. Burgare med kimchimajonnäs på surdegsbröd

    5
    0
    Uppdatera hamburgaren med kimchimajonnäs, surdegsbröd och rostad sötpotatis! Testa också byta ut 200 g av färsen till samma mängd riven mjuk tofu för en lite grönare burgare (för 4 port).
    Burgare med kimchimajonnäs på surdegsbröd
  5. 5. Kimchi grilled cheese

    13
    2
    Låt kimchi, alltså fermenterad kål, ta plats i din toast! Här gör vi en supersmarrig grilled cheese macka med cheddarost och kimchi mellan två skivor surdegsbröd – syrligt, salt och hett. Färdig kimchi hittar du i hyllan för världens mat.
    Kimchi grilled cheese
Matskola

Laga koreansk Bulgogi

Lär dig laga den koreanska rätten Bulgogi! Vi visar steg för steg hur du gör.
Bild laddas
Matskola

Risotto - så gör du!

Med hjälp av vår matskola får du tipsen så att du lyckas med svamprisotton nästa gång.
Bild laddas
Krispigt och gott

Bästa vegobiffarna och fräscha tillbehör

Våra mest populära vegetariska biffar och fräscha tillbehör.
Bild laddas
Matskola

Hemmagjord pesto – recept

Gör egen pesto! Perfekt när du vill äta pasta pesto.
Bild laddas
Grönt är det nya svarta

Vegetariskt på grillen

Att inte äta kött, hur man än gör det, har så många fördelar. Här är några!
Bild laddas
Smakrikt!

Vegetarisk mat för alla smaker

Vi slår hål på myterna och bjuder på smarrig vegetarisk receptinspiration!
Bild laddas
Mera vego

Fejkon – Vegetarisk bacon

Testa göra egen vego bacon eller fejkon, här av tunt hyvlad morot!
Bild laddas
Mataskola

Gör en egen vegetarisk smörgåstårta

Vi visar dig steg för steg hur du gör en egen smörgåstårta.
Bild laddas
Matskola

Svampsorter och tillagning

Vilka är de vanliga matsvamparna och vad skiljer dem åt? Vi guidar dig!
Bild laddas