Färga ägg med med det du har hemma! Lökskal, rödkål, blåbär och rödbeta med mera ger dina påskägg underbart vackra färger. Enkelt och ett helt naturligt sätt att pynta äggen!
Tips: alla våra äggrecept till påsk!
De flesta råvaror kokas upp med en skvätt vit vinäger eller ättika, vilket hjälper färgen att fästa. Vi har använt gurkmeja, rödbeta, rödkål och amerikanska blåbär. Andra vanliga råvaror att testa dig fram med är kaffe, lök, rödlök och svenska blåbär. Eftersom det är naturliga råvaror så kan färgen variera mycket från gång till gång. Spännande!
Koka äggen som vanligt för önskat resultat (läs mer om att koka ägg nedan!)
Låt ägg och vatten svalna och lägg sedan in i kylen över natten, eller kortare tid. Beroende på hur lång tid du låter äggen stå i vattnet kan färgen djupna och ändra nyans något. Äggen på bild lät vi ligga i en enda timme. Experimentera dig gärna fram!
Här har vi valt att behålla äggen naturellt matta. Men om du föredrar blanka ägg kan vi tipsa om att pensla äggen med några droppar olivolja. Det kan också ge en djupare färg. Vad du tycker blir finast, helt enkelt!
Det här steget är helt frivilligt, och äggen som vi har gjort är helt odekorerade. Men för dig som vill ta färgningen ett steg längre finns fler spännande alternativ för att göra mönster på äggen! Här är några exempel: (OBS! Dessa saker gör du innan du färgar äggen.)
Att rödkålen skulle ge denna djupt blåa färg trodde du inte va? Vi använde en halv strimlad rödkål och 1 tsk vitvinsvinäger.
Mindre överraskande är kanske att gurkmejan ger vackert gulaktiga ägg. Påskigt! Vi använde 2 msk gurkmeja och 1 tsk vitvinsvinäger och lät äggen stå i 1h.
Skulle man ha gissat på vad blåbär ger för färg på äggskalen så vore det nog lila. Men icke! Det blir denna vackra blågrå nyans. Vi använde 1 paket frysta blåbär och 1 tsk vitvinsvinäger och kokade upp i vattnet.
Rödbeta gav oss en orange färg, också ett något oväntat resultat. Vi använde skivor från 2 rödbetor och 1 tsk vitvinsvinäger och lät äggen stå i 1 timme. Låter du äggen stå i rödbetsvattnet i kylen över natten kan färgen bli annorlunda.
Prova med både skal från gul och röd lök. Använd det yttersta tunna skalet och lägg runt det okokta ägget. Tejpa runt om eller linda runt en bit aluminiumfolie för att håll lökskalet på plats. Koka sen som vanligt i den tid du önskar ha ditt ägg. Lägg i kallt vatten och klä av ägget när det kallnat.
Enkelt recept på hur man kokar ägg! Att koka ägg gör du enkelt i kokande vatten. Välj kortare tid för löskokta ägg, lite längre för mjukkokta ägg och ännu längre för hårdkokta ägg. Proteinrikt och gott!
Koka äggAtt koka ett löskokt ägg är enkelt om du följer instruktionerna nedan. Justera koktiden beroende på storlek på äggen och lägg alltid i ägget i kokande vatten så vet du vilken tid du ska använda för ditt löskokta ägg.
Löskokt äggKoka ägg på nya sätt! Tekokta ägg är en kinesiskt specialitet, där äggen ges spännande färg och smaksättning av te, stjärnanis och kanel. Tekokta ägg är ett perfekt och annorlunda mellanmål.
Tekokta äggKolla in våra tre olika dukningar och få idéer för hur du kan få till stilen på ett enkelt sätt.
Här är 7 vackra tips på hur du får de finaste äggen i påskriset.
Gör påskpyntet veganskt med kiwiägg och pappersfjädrar! Vi visar hur du gör.
Bygg en ståtlig, ätbar gran av frukt och bär. Suveränt gott att doppa i chokladfondue.