En hyllning till den danska klassikern smörrebröd – lätta att göra, goda att äta och perfekt som förrätt eller till lunch. Smörrebröd-recept kan varieras i det oändliga och toppas med allt från rostbiff och kyckling till räkor eller rödspätta. Vi listar några av våra smörrebröds-favoriter!
Tips. Här hittar du alla recept på
mackor!
Här hittar du 10 smarriga recept på smörrebröd!
Smörrebröd är namnet på den traditionella danska öppna smörgåsen med topping. Mackan blev populär i Köpenhamn på 1880-talet och är idag lite av Danmarks nationalrätt. Enligt traditionen består smörrebröd av ett krispigt salladsblad på en skiva grovt rågbröd, toppad med valfritt pålägg och garnityr. Till skillnad från vanliga smörgåsar ska själva brödet i ett smörrebröd knappt synas. Rågbrödet är endast till för att bära upp påläggen och bör därför ätas med kniv och gaffel.