Lammstek med vitlök och örter
En saftig lammstek med smak av vitlök, örter och vin serverad med lök och morötter. Kom ihåg att använda en kökstermometer när du sätter in lammet i ugnen– på så sätt kan du få lammsteken precis som du vill ha den!
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2018
Ingredienser
4 portioner
2 stora vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 kruka rosmarin
1 kruka timjan
2 msk finrivet citronskal
2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
1 krm chiliflakes
ca 1 kg urbenad lammstek
smör och olja tilll stekning
2 dl vitt elller rött vin
1 gul lök
2 morötter
steksnöre
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.
Gör så här
Tips
Gör en god sås genom att koka ihop grädde med skyn som blir över från lammsteken och smaka av med kryddor.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1486 KJ / 357 kCal
Fett11 g
Salt3.99 g
Kolhydrater8 g
Protein53 g
Kommentarer
Jätte gott. Håller med Mats om mer vitlök och hacka örterna fint. 😋
Maria
2024-04-07Mängden vitlök ska ökas. Dessutom ska Alla färska kryddor finhackade eftersom ”stjälkarna” kan fastna i halsen. Framförallt hos äldre personer.
Mats
2024-04-04Jättegott! Fräscht med citronzest. Jag tog lite mindre svartpeppar och det räckte bra. Vi åt med ugnsrostad delikatesspotatis med skal och gjorde sås på skyn med lite grädde, vatten och redning. Steken togs ut vid 58 grader och fick vila en stund under folie. Morötter och lök behöver skäras ganska tunt för att inte förbli hårda. Palsternacka passar också bra!
Isabelle
2024-03-31