Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Lammstek med vitlök och örter

En saftig lammstek med smak av vitlök, örter och vin serverad med lök och morötter. Kom ihåg att använda en kökstermometer när du sätter in lammet i ugnen– på så sätt kan du få lammsteken precis som du vill ha den!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Skala och skiva vitlök och schalottenlök.
  3. Hacka 2/3 av rosmarin och timjan och blanda med citronskal, salt, peppar och chiliflakes.
  4. Ta bort nätet från lammsteken och putsa den om det behövs. Vik ut steken.
  5. Stick flera djupa hål i köttet med en smal kniv och tryck ner vitlöken i hålen. Massera noga in ört- och kryddblandningen runt om. Lägg schalottenlök och resten av rosmarinen och timjanen på lammstekens insida och vik ihop den. Bind ihop med steksnöre.
  6. Bryn runt om i smör och olja i en het panna tills steken får fin färg, ös under tiden.
  7. Lägg steken i en ugnsform. Tillsätt vinet i stekpannan och låt koka upp, häll över lammsteken i formen. Skala lök och morötter. Skär i bitar och lägg i formen. Sätt i en digital kökstermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in i mitten av ugnen.
  8. För ett kött som är rosa eller medium-rare, lite mjukare och nästan smörigt i konsistensen, ta ut köttet när det har en innertemperatur på 60 grader. För medium-well done, lite fastare i konsistensen, ta ut köttet när det har en innertemperatur på 68 grader.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.

Tips

Gör en god sås genom att koka ihop grädde med skyn som blir över från lammsteken och smaka av med kryddor.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka timjan
  • 2 msk finrivet citronskal
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 krm chiliflakes
  • ca 1 kg urbenad lammstek
  • smör och olja tilll stekning
  • 2 dl vitt elller rött vin
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • steksnöre
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1486 kJ / 357 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer