Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Klassiska köttbullar

Betyg
31 röster

Svensk klassiker nummer ett! Alla älskar vi köttbullar och de passar till allt från middag till aptitretare! Lätta att variera med kryddor och olika tillbehör. Favoritrecept!

Ingredienser

  • 1 1/2 dl mjölk
  • 5 msk ströbröd
  • 500 g nöt- eller blandfärs
  • 1/2 gul lök (skalad och riven)
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 tsk socker
  • smör eller margarin

Så här gör du

  1. Blanda mjölk och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt färs, lök, ägg, salt, peppar och socker i ströbrödsblandningen. Arbeta färsen smidig.
  2. Fukta händerna med kallt vatten och forma köttbullar. Stek några i taget i matfett, skaka pannan då och då så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.
  3. Servera köttbullarna med kokt potatis eller potatismos och lingonsylt.

För alla

Glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Laktosfri: använd laktosfri mjölk och laktosfritt matfett.
Mjölkproteinfri: byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risalternativ, använd ströbröd utan mjölk och mjölkfritt matfett.
Äggfri: uteslut ägget.