Följ med på ett besök till omsusade Pastafabriken på Österlen och ta del av deras mest oemotståndliga pastarecept, från hemgjord tortelloni till klassisk carbonara. Äkta italienskt mathantverk – på ren skånska.
Sugen på mer pasta? Alla våra
recept hittar du här.
I byn Ingelstorp drygt 20 minuter från Ystad, mitt bland sädesåkrar, rapsfält och pittoreska tegelhus, ligger Pastafabriken – en relativt nyöppnad restaurang på Österlen. Det vitputsade huset är från början en gammal bil- och traktorverkstad från 30-talet – något som syns i de stora garageportarna i glas och den generösa takhöjden. I lokalen ryms ett gediget restaurangkök, en stilfullt inredd matsal med väggar klädda i vackert mönstrad väggpanel och så pastafabriken – själva kärnan i verksamheten. Här tillverkas degen för att sedan formas till pasta i en mängd olika sorter som antingen tillagas i restaurangen eller säljs i den lilla delibutiken.
– Fabriksrummet är som en helig plats där vi timme efter timme tillverkar vår pasta. Restaurangen är kul, men det är fabriken och hantverket bakom pastan som är hjärtat, säger Pär Extor, medgrundare av Pastafabriken.
Gänget bakom Pastafabriken består av bagarparet Tilde Möller och Per Söderberg, som tillsammans även driver bageriet Söderberg & Sara Stenugnsbageri i Ystad, Tildes barndomsvän Pär Extor, som tillsammans med Tilde och Per ligger bakom pizzasuccén Hedvigsdal i Malmö Saluhall, och Malmö-kocken Linus Enge Nilsson. Att det var just pasta som nu skulle tillverkas i den gamla bilverkstaden föll sig alltså naturligt för ett gäng med passion för bröd, hantverkstekniker och italiensk matkultur.
– Det låter idylliskt, men idén kom till oss när vi en dag var ute och promenerade bland rapsfälten här på Österlen. Vi har gjort både bröd och pizza och älskar att jobba med klassiska hantverksmetoder, så pasta kändes som ett självklart nästa steg, berättar Pär.
Matlagningen på pastafabriken är, precis som i det italienska köket, enkel och opretentiös. Smakerna är rena, råvarorna valda med omsorg och hantverket avgörande. Men trots detta finns det vissa saker som skiljer Österlenpastan från den italienska. Det första är degen: klassisk pasta tillverkas av durumvete, medan pastan här görs av svenska kulturspannmål – något som för grundarna är viktigt då det tillåter dem att jobba med lokala producenter. Den andra viktiga skillnaden är lekfullheten i komponerandet av rätterna.
– I Italien finns det ett korrekt sätt att göra en ragu eller ravioli på; här gillar vi att göra det på vårt vis. Vi tycker inte att man alltid behöver följa det italienska kökets regler. Ibland hittar vi på nya pastasorter, men då händer det att vi blir synade av besserwissrar och Italienälskande gäster, säger kökschefen Linus.