Buffé besöker

Passion för pasta

Följ med på ett besök till omsusade Pastafabriken på Österlen och ta del av deras mest oemotståndliga pastarecept, från hemgjord tortelloni till klassisk carbonara. Äkta italienskt mathantverk – på ren skånska.
Sugen på mer pasta? Alla våra recept hittar du här.

I byn Ingelstorp drygt 20 minuter från Ystad, mitt bland sädesåkrar, rapsfält och pittoreska tegelhus, ligger Pastafabriken – en relativt nyöppnad restaurang på Österlen. Det vitputsade huset är från början en gammal bil- och traktorverkstad från 30-talet – något som syns i de stora garageportarna i glas och den generösa takhöjden. I lokalen ryms ett gediget restaurangkök, en stilfullt inredd matsal med väggar klädda i vackert mönstrad väggpanel och så pastafabriken – själva kärnan i verksamheten. Här tillverkas degen för att sedan formas till pasta i en mängd olika sorter som antingen tillagas i restaurangen eller säljs i den lilla delibutiken.
– Fabriksrummet är som en helig plats där vi timme efter timme tillverkar vår pasta. Restaurangen är kul, men det är fabriken och hantverket bakom pastan som är hjärtat, säger Pär Extor, medgrundare av Pastafabriken.

Gänget bakom Pastafabriken består av bagarparet Tilde Möller och Per Söderberg, som tillsammans även driver bageriet Söderberg & Sara Stenugnsbageri i Ystad, Tildes barndomsvän Pär Extor, som tillsammans med Tilde och Per ligger bakom pizzasuccén Hedvigsdal i Malmö Saluhall, och Malmö-kocken Linus Enge Nilsson. Att det var just pasta som nu skulle tillverkas i den gamla bilverkstaden föll sig alltså naturligt för ett gäng med passion för bröd, hantverkstekniker och italiensk matkultur.
– Det låter idylliskt, men idén kom till oss när vi en dag var ute och promenerade bland rapsfälten här på Österlen. Vi har gjort både bröd och pizza och älskar att jobba med klassiska hantverksmetoder, så pasta kändes som ett självklart nästa steg, berättar Pär.

Matlagningen på pastafabriken är, precis som i det italienska köket, enkel och opretentiös. Smakerna är rena, råvarorna valda med omsorg och hantverket avgörande. Men trots detta finns det vissa saker som skiljer Österlenpastan från den italienska. Det första är degen: klassisk pasta tillverkas av durumvete, medan pastan här görs av svenska kulturspannmål – något som för grundarna är viktigt då det tillåter dem att jobba med lokala producenter. Den andra viktiga skillnaden är lekfullheten i komponerandet av rätterna.
– I Italien finns det ett korrekt sätt att göra en ragu eller ravioli på; här gillar vi att göra det på vårt vis. Vi tycker inte att man alltid behöver följa det italienska kökets regler. Ibland hittar vi på nya pastasorter, men då händer det att vi blir synade av besserwissrar och Italienälskande gäster, säger kökschefen Linus.

  1. Bucatini med sardell och pangrattato

    1. Bucatini med sardell och pangrattato

    Betyg 4 av 5.
    26 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Bucatini är en typ av spaghettiliknande pasta som är tjock och ihålig. Här serverar vi pastan i en ljuvlig rätt med syra från citron och sälta av sardell, kapris och parmesan. Pangrattato, det vill säga brödsmulor eller hemgjort ströbröd, bidrar med krisp.

    Bucatini med sardell och pangrattato
  2. Pasta med salsiccia och kål

    2. Pasta med salsiccia och kål

    Betyg 4.5 av 5.
    115 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer.

    Laga en smakrik salsicciapasta med kål till middag ikväll! I detta ljuvliga recept serverar vi rigatoni tillsammans med ugnsbakad spetskål och stekt salsiccia. Även parmesan, persilja och citron sätter smak.

    Pasta med salsiccia och kål
  3. Äkta carbonara utan grädde

    3. Äkta carbonara utan grädde

    Betyg 4.1 av 5.
    332 personer har röstat
    Receptet har 47 kommentarer.

    Det sägs att en äkta carbonara lagas utan grädde! Prova vår krämiga pasta carbonara där linguine eller spaghetti kokt till al dente-perfektion serveras med knaperstekt vitlök och pancetta samt ägg, pecorino och parmesan. Pastavatten är den hemliga ingrediensen som binder ihop rätten.

    Äkta carbonara utan grädde
  4. Trofie med pistagepesto och burrata

    4. Trofie med pistagepesto och burrata

    Betyg 4.9 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Gör egen trofie-pasta! Här serverar vi de handrullade färska små pastaskruvarna i en lakto-ovo-vegetarisk rätt med hemgjord pistagepesto och krämig burrata. Traditionellt görs trofie utan ägg i degen men i detta recept gör vi pastan av vanlig pastadeg. Det tar lite tid att rulla trofieskruvarna men det är det värt!

    Trofie med pistagepesto och burrata
  5. Tortelloni med ricotta, salvia och brynt smör

    5. Tortelloni med ricotta, salvia och brynt smör

    Betyg 4.6 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Det är enklare än du tror att göra egen tortelloni – tunt kavlad pastadeg skärs till kvadrater som sedan fylls, viks och formas. Här fyller vi pastan med ricotta, parmesan och citron, och serverar med brynt smör och salvia. Perfekt när du vill bjuda på en riktigt lyxig middag!

    Tortelloni med ricotta, salvia och brynt smör
  6. Gnudi med sparris och brynt smör

    6. Gnudi med sparris och brynt smör

    Betyg 4.2 av 5.
    21 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Gnudi pasta liknar gnocchi men görs av ricotta och mjöl istället för potatis. Prova vårt magiska recept på hemgjord gnudi där de smakrika ostbollarna får sällskap av tunt hyvlad och krispig sparris, karamelligt brynt smör, rostade hasselnötter och parmesan.

    Gnudi med sparris och brynt smör
  7. Cappelletti in brodo

    7. Cappelletti in brodo

    Betyg 5 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Cappelletti är en fylld pastasort som liknar tortellini men skiljer sig i formen. Här får pastan en smakrik fyllning av fläskfärs, mortadella och prosciutto, och de färdiga pastakuddarna serveras i en värmande och kryddig buljong. Italiensk pasta när den är som bäst helt enkelt. Buon appetito!

    Cappelletti in brodo

Artiklar (1589)

Mera vego

Vegansk husmanskost

Inspireras av vår tids mest älskade husmansklassiker – helt veganska.

Glad midsommar!

En härlig midsommarmeny

Rabarber spritz, gravad lax med löjromskräm, grillad flankstek och jordgubbstårta.

Mat för många

Recept för vårbuffén

Här bjuder vi på recept för en vårbuffé som är enkel att förbereda och smidig att laga till många.

14 favoriter

Rödbetor - säsong och recept

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!

Guide!

Guide till oliver

Vi berättar allt som är värt att veta om den smakrika delikatessen.

Inspirerat av 90-talet!

Bjud på bästa mingelmaten

Här är mingelmat med asiatisk touch till festen. Fram med partytutorna och snittarna!