Gravad lax

109
29
Gravad lax

Här är ett gott recept på hur du gör egen gravad lax - en riktig klassiker. Allt du behöver är fryst lax, dill, socker, vitpeppar och salt. Lätt att förbereda och behöver två dygn i kylskåp för att bli klar, sedan har du din egen gravade lax!

Ett recept från:
Buffé nr 12, 1998

Gravad lax

Ingredienser

10 portioner buffé
1 kg fryst lax (mellanbiten)
2 tsk grovstött vitpeppar
4 msk salt
5 msk strösocker
1 dl grovhackad dill

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Klimatanpassa

Vill du göra mer Klimaträtt välj mervärdesmärkt fisk.

Gör så här

Tips

Se alla våra gravlaxrecept om du vill få tips på olika smaksättningar.

Vad tyckte du om receptet?

109

Kommentarer

Anna

2022-04-22

Helt fel proportioner borde vara 1/2 dl salt och 1 dl socker. Detta recept gör laxen oätlig, 200 spänn rakt ner i soporna, mycket besviken.

Jan

2021-06-20

Så gör man 👍🥰 Finns inga genvägar. Blir perfekt.

Nathalie

2021-04-04

Hej! Jag vill tipsa om hur man kan "rädda" gravad lax om den skulle råka smaka alldeles för salt när den är klar. Knepet är likt husmorsknepet där man drar salt ur en sås med hjälp av rå potatis. Knepet tar runt ett dygn extra. Gör så här: Skrapa bort kryddor och skölj av laxen lite lätt. Lägg tillbaka laxen i en torr form, ha på skivad skalad potatis under och över laxen och emellan om man har två lager lax. Mina potatisskivor var kanske 3-4 mm tjocka. Jag behövde själv tre omgångar potatis under dygnet, så kastade och slängde potatisskivorna efter några timmar. Potatisen kommer byta färg. Om laxen vätskat när potatisen byts - ta bort vätskan varje gång potatisen byts ut. Lägg nåt som skyddar, som plastfolie över formen. Observera att jag inte vet hur det här påverkar hållbarheten, men känns ju betydligt roligare än att kasta laxen. Var kanske lite försiktiga med att hållbarheten kan bli kortare.

Näringsvärde per portion

Energi 2108 KJ / 504 kCal
Fett 30 g
Salt 10 g
Kolhydrater 13 g
Protein 46 g
Läs mer om näringsvärden