Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Gravad lax

Här är ett gott recept på hur du gör egen gravad lax - en riktig klassiker. Allt du behöver är fryst lax, dill, socker, vitpeppar och salt. Lätt att förbereda och behöver två dygn i kylskåp för att bli klar, sedan har du din egen gravade lax!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Halvtina den frysta laxen.
  2. Skär den i två filéer och låt skinnet sitta kvar. Ta bort alla småben. Torka filéerna med hushållspapper.
  3. Blanda vitpeppar, salt och strösocker. Gnid in filéerna med ungefär 1/3 av saltblandningen.
  4. Lägg sedan ihop laxen med grovhackad dill och resten av saltblandningen emellan. Lägg köttsida mot köttsida och tunn del mot tjock del. Lägg filéerna i en plastpåse på en tallrik i kylen. Vänd plastpåsen några gånger.
  5. Efter två dygn är laxen klar. Häll bort vätskan som bildas, annars blir fisken för salt.
  6. Skrapa bort dill och peppar när laxen ska serveras. Skär filéerna på snedden i tunna skivor.
  7. Lägg upp skivor av gravad lax på ett serveringsfat. Garnera med skivor eller klyftor av citron eller lime och dillkvistar.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg fryst lax (mellanbiten)
  • 2 tsk grovstött vitpeppar
  • 4 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • grovhackad dill
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!