Goda efterrätter till kräftskivan
Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!
Nu duggar kräftskivorna tätt runt landet. Här tipsar vi om våra bästa tillbehör till kräftskivan, för det är ju tillbehören som gör det! Här hittar du pajer, bröd, såser och annat smått och gott.
Prova lägga dina kräftor i en hemmagjord lag – för en fräschare smak! Den här gör du på öl, råsocker och dill. Tina upp de frysta kräftorna, gör din egen lag och låt sedan stå över natten så att smaken hinner utvecklas tillfullo.
KräftlagTill nästa kräftskiva får du inte missa detta recept på Västerbottensostpaj. Enkel att laga för många, med klassisk härlig smak. Salt, peppar och Västerbottensost – det är enkelheten som gör det!
Lyxa till chipsen med god topping. Här finns 5 olika chipstoppingar att välja mellan. Smak av caviar, dragon, svampcrème, blåmögelost eller tapenade. Får du svårt att välja är det bara att göra flera av toppingarna till chipsen, då kommer alla hitta sin favorit.
Chips med toppingSmördegssnittar är ett perfekt tilltugg till skivan och passar perfekt både till fördrinken eller som tillbehör till maten. Det är enkelt och snabblagat med färdig smördegsrulle som fylls med godsaker som rostade hasselnötter och persilja. Hjälten är riven lagrad prästost som gör dessa ostsnurror till festen medelpunkt.
Parmesansnittar är perfekt att servera som tillbehör till kräftskivan. Dessa gobitar blir extra smakrika när du har både lagrad ost med god smak och parmesan i degen. Toppa snittarna med fint hackad lök, smetana och tångcaviar.
Det här är en fräsch sallad som passar perfekt som tillbehör på både grillfest och kräftskiva. Den härliga krämigheten kommer från grekisk yoghurt som du blandar med kryddor och fänkål.
Sallad på tunt hyvlad zucchini är perfekt tillbehör till många rätter. Snabbt och enkelt gör du zucchinisalladen som blandas med tomater och rucola. Smaksätt din sallad med en god olivolja och rödvinsvinäger och den är klar att servera till grillade rätter eller på ett buffébord.
Zucchinisallad med tomat och rucolaFörstärk temat på kräftskivan med hembakta frallor formade som, ja, just det – kräftor. Kräftbröden fyller du med en god lagrad ost och en rejäl näve färsk dill. Bjud dem helst småvarma med en klick smör till kräftorna eller varför inte med en sked skagenröra?
Kräftbröd med ost och dillProva detta dill- och ostbröd nästa gång du ska baka, du får ett väldigt smakrikt bröd med saftigt innehåll av osten och dillen. Använd gärna lagrad ost för extra mycket smak.
Dill- och ostbrödGratinera dina havskräftor med parmesan, persilja och citron och du kommer inte ångra dig!
Filodegsrullar fyllda med parmesan, spenat och purjolök är perfekta att servera som ett litet tilltugg. Stek rullarna fint gyllenbruna i en stekpanna och servera omgående.
Filodegsrulle med parmesan och spenatMumsiga quesadillas som fylls med stekta kantareller, salladslök och babyspenat. Den bästa och riktigt goda smaken ger också den lagrade osten, som smälter fint mellan tortillabröden.
Quesadillas med kantareller och spenatFör den som inte äter kräftor eller vill ha mer grönt på bordet kan kokta kronärtskockor kanske vara ett bra alternativ! Pilligt att äta, gott och kan doppas i aioli eller smör.
Sugen på en god sås till middagen? Gör en kräm med parmesan! Detta är en kall parmesansås med crème fraiche, perfekt till massor av rätter vare sig det är kött, fisk eller vego.
ParmesankrämDet går snabbt att göra din alldeles egna aioli och du får den precis som du vill. Aiolin har en intensiv smak från vitlök och dijonsenap och är ett måste till dina handskalade räkor.
AioliPiffa upp middagen med en snabb aioli som blir klar på nolltid. Istället för att vispa och hälla med exakt precision så tar du hjälp av en klassisk stavmixer. Tillsätt alla ingredienser och för ner din stavmixer i botten och för den sakta uppåt. Sedan är det klart!
Snabb aioliEn klick aioli passar till det mesta – med potatis i blir det mindre fett, men minst lika gott. Se bara till att att potatisen är nykokt och fortfarande varm, då jobbar stärkelsen som bäst. Behåll potatisaiolin neutral eller smaksätt asiatiskt med sesamolja och chili.
Potatisaioli med sesam och chiliImponera med en hemmagjord majonnäs med smak av citron. Majonnäsen är både godare än köpt och överraskande enkel att slänga ihop! Denna fräscha citronmajonnäs gör du på äggulor, juice från citron, dijonsenap och olja.
CitronmajonnäsAtt göra sin äppelkaka i långpanna ger en helt fantastisk och saftig kaka som också räcker till många. Perfekt om du inte vet vad du ska göra med årets skörd eller av annan anledning kommit över ett parti äpplen.
Äppelkaka i långpannaBjud på en liten daimpannacotta till dessert och imponera stort på dina gäster. Med några få men goda ingredienser kokar du enkelt ihop denna efterrätt som ingen kan motstå. Servera pannacottan med vispad grädde och bär.
DaimpannacottaEn italiensk klassiker i ny tappning, serverad i ugnsform eller i glas om du hellre vill det. Fläder ger tiramisun en lätt blommig smak. Garnera med färska bär och pudra över florsocker vid servering.
Tiramisu med fläder och bärUpptäck en frisk dessert med både klassiska och överraskande sommarsmaker. Den här krämiga glassen bjuder på en spännande kombination av hallonswirl och Västerbottensost.
Yoghurtglass med vit choklad och VästerbottensostI en Eton mess varvas grädde, jordgubbar och maränger, den brittiska varianten av Sveriges marängsviss kan man säga. Här får en klassisk Eton mess även syrlig smak av lime. En somrig, snabb och festlig dessert som passar fint att servera i portionsglas!
Eton messTa en kvarts kilo jordgubbar, pressa i en lime och häll i 33 centiliter sockerdricka. Mixa! Svårare än så är det inte att göra en läskande virgin strawberry daiquiri.
Virgin Strawberry daiquiriSugen på en alkoholfri mojito? Gör en läskande och fräsch variant på drinken – helt utan alkohol. Denna virgin mojito gör du enkelt på bara fyra ingredienser: socker, mynta, lime och sodavatten.
Alkoholfri mojitoDen latinamerikanska drycken agua fresca är en magiskt god törstsläckare! Här gör vi den läskande juicen av jordgubbar, vattenmelon, mynta och lime, men den går att variera i oändlighet.
Agua fresca med vattenmelon och jordgubbarRabarberlemonad är en syrlig, söt och somrig dryck som passar lika bra i picknickkorgen som till fördrink. Den hemmagjorda rabarberlemonaden blir extra god med färskpressad citronjuice och strösocker. Välj gärna en röd rabarbersort för färgens skull.
RabarberlemonadRecept på en härligt svalkande drink med smak av blåbär. Blå blå är alkoholfri och du blandar den enkelt av blåbär, socker, saft från citron och sodavatten.
Blå blå drinkHär har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!
Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor.
Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.
Allt du behöver veta om kräftor, tillbehör och hur du kokar egen kräftlag.
Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.