Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.
Tips: alla recept för din kräftskiva!
Även om det finns indikationer på att man åt kräftor redan under stenåldern fick seden att äta kräftor i Sverige ordentligt fäste först under senmedeltiden.
Under 1500-talet åt man inte kräftor som idagm, utan som huvudingrediens i varma rätter. Kräftkorv, någon? Under 1800-talet blev det däremot vanligare att äta kalla kräftor i spad. Det är också nu kräftan får sitt folkliga uppsving.
Efterfrågan på kräftor växte så mycket under 1800-talet så förbud mot kräftfiske mellan november och 7e augusti infördes. Denna ”premiär” blir upptakten till dagens kräftskivor. I städerna firar man sedan ett par decennier tillbaka kräftskivor med kulörta lyktor och nubbe. Vid folkomröstningen om rusdryckesförbud 1922 blir kräftan ansikte utåt för nejsidan med sloganen "Kräftor kräva dessa drycker"!
Den första onsdagen i augusti varje år markerade tidigare starten för kräftfisket i svenska insjöar. Först då var det tillåtet att fiska och sälja svenska kräftor, en förordning som gällde fram till 1994 då förbudet mot kräftfiske helt togs bort. Trots att det inte längre finns någon officiell kräftpremiär i Sverige är det många som håller hårt på den tidigare traditionen och augusti är och förblir kräftmånaden nummer ett. Så från början av augusti och en bit in i september duggar kräftskivorna tätt.
Naturligtvis har vi också massor av gåda recept för kräftskivan. Här har vi samlat några favoriter!
Fira en födelsedag eller kanske midsommar, då får du inte missa detta recept på Västerbottensostpaj. Enkel att tillaga med klassisk härlig smak. Salt, peppar och Västerbottensost – små detaljer som gör stor skillnad.
Enkel västerbottenpaj med smördegProva lägga dina kräftor i en hemmagjord lag – för en fräschare smak! Den här gör du på öl, råsocker och dill. Tina upp de frysta kräftorna, gör din egen lag och låt sedan stå över natten så att smaken hinner utvecklas tillfullo.
KräftlagDet här saftiga brytbrödet är buffébordets absoluta höjdpunkt! Hembakat bröd med parmesan och smör smaksatt med salvia och vitlök i en formation av små frallor utmärkta att delas av många.
Brytbröd med parmesan och salviaEn helt underbar paj gör du med färdig pajdeg där ostens heta chilismak gör grejen. Du fräser purjo och mangold mjuk i pannan och rör snabbt ihop en äggstanning. Lägg purjofräset och äggstanningen i pajskalet och grädda i ugnen. Klart att servera!
Paj med purjolök, mangold och chiliostSmarrig kladdkaka i ett jättegott, snabblagat recept med söta, friska blåbär och härlig choklad. En lite oväntad variation på temat ”vad ska jag hitta på med alla blåbär”!
BlåbärskladdkakaFölj vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor.
Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!
Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.
Här tipsar vi om våra bästa tillbehör till kräftor som förgyller det röda kräftkalaset!
Augusti bjuder på matdagar för allt från svalkande vattenmelon, till vår älskade kräftpremiär.