Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.
Tips: alla recept för din kräftskiva!

När började man äta kräftor?

Även om det finns indikationer på att man åt kräftor redan under stenåldern fick seden att äta kräftor i Sverige ordentligt fäste först under senmedeltiden.

Hur åt man kräftor förr i tiden?

Under 1500-talet åt man inte kräftor som idagm, utan som huvudingrediens i varma rätter. Kräftkorv, någon? Under 1800-talet blev det däremot vanligare att äta kalla kräftor i spad. Det är också nu kräftan får sitt folkliga uppsving. 

Varför har man kräftskiva?

Efterfrågan på kräftor växte så mycket under 1800-talet så förbud mot kräftfiske mellan november och 7e augusti infördes. Denna ”premiär” blir upptakten till dagens kräftskivor. I städerna firar man sedan ett par decennier tillbaka kräftskivor med kulörta lyktor och nubbe. Vid folkomröstningen om rusdryckesförbud 1922 blir kräftan ansikte utåt för nejsidan med sloganen "Kräftor kräva dessa drycker"!

När är det kräftpremiär?

Den första onsdagen i augusti varje år markerade tidigare starten för kräftfisket i svenska insjöar. Först då var det tillåtet att fiska och sälja svenska kräftor, en förordning som gällde fram till 1994 då förbudet mot kräftfiske helt togs bort. Trots att det inte längre finns någon officiell kräftpremiär i Sverige är det många som håller hårt på den tidigare traditionen och augusti är och förblir kräftmånaden nummer ett. Så från början av augusti och en bit in i september duggar kräftskivorna tätt.

Recept till kräftskivan

Naturligtvis har vi också massor av gåda recept för kräftskivan. Här har vi samlat några favoriter!

  1. Enkel västerbottenpaj med smördeg

    1. Enkel västerbottenpaj med smördeg

    Betyg 4.6 av 5.
    95 personer har röstat
    Receptet har 17 kommentarer.

    Fira en födelsedag eller kanske midsommar, då får du inte missa detta recept på Västerbottensostpaj. Enkel att tillaga med klassisk härlig smak. Salt, peppar och Västerbottensost – små detaljer som gör stor skillnad.

    Enkel västerbottenpaj med smördeg
  2. Kräftlag

    2. Kräftlag

    Betyg 4.1 av 5.
    49 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer.

    Prova lägga dina kräftor i en hemmagjord lag – för en fräschare smak! Den här gör du på öl, råsocker och dill. Tina upp de frysta kräftorna, gör din egen lag och låt sedan stå över natten så att smaken hinner utvecklas tillfullo.

    Kräftlag
  3. Brytbröd med parmesan och salvia

    3. Brytbröd med parmesan och salvia

    Betyg 4.9 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer.

    Det här saftiga brytbrödet är buffébordets absoluta höjdpunkt! Hembakat bröd med parmesan och smör smaksatt med salvia och vitlök i en formation av små frallor utmärkta att delas av många.

    Brytbröd med parmesan och salvia
  4. Paj med purjolök, mangold och chiliost

    4. Paj med purjolök, mangold och chiliost

    Betyg 4 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    En helt underbar paj gör du med färdig pajdeg där ostens heta chilismak gör grejen. Du fräser purjo och mangold mjuk i pannan och rör snabbt ihop en äggstanning. Lägg purjofräset och äggstanningen i pajskalet och grädda i ugnen. Klart att servera!

    Paj med purjolök, mangold och chiliost
  5. Blåbärskladdkaka

    5. Blåbärskladdkaka

    Betyg 4.3 av 5.
    78 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Smarrig kladdkaka i ett jättegott, snabblagat recept med söta, friska blåbär och härlig choklad. En lite oväntad variation på temat ”vad ska jag hitta på med alla blåbär”!

    Blåbärskladdkaka

Artiklar (1589)

Gravid på kräftskivan

Kräftskiva och gravid

Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.