Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.
Tips: alla recept för din
kräftskiva!
Även om det finns indikationer på att man åt kräftor redan under stenåldern fick seden att äta kräftor i Sverige ordentligt fäste först under senmedeltiden.
Under 1500-talet åt man inte kräftor som idagm, utan som huvudingrediens i varma rätter. Kräftkorv, någon? Under 1800-talet blev det däremot vanligare att äta kalla kräftor i spad. Det är också nu kräftan får sitt folkliga uppsving.
Efterfrågan på kräftor växte så mycket under 1800-talet så förbud mot kräftfiske mellan november och 7e augusti infördes. Denna ”premiär” blir upptakten till dagens kräftskivor. I städerna firar man sedan ett par decennier tillbaka kräftskivor med kulörta lyktor och nubbe. Vid folkomröstningen om rusdryckesförbud 1922 blir kräftan ansikte utåt för nejsidan med sloganen "Kräftor kräva dessa drycker"!
Den första onsdagen i augusti varje år markerade tidigare starten för kräftfisket i svenska insjöar. Först då var det tillåtet att fiska och sälja svenska kräftor, en förordning som gällde fram till 1994 då förbudet mot kräftfiske helt togs bort. Trots att det inte längre finns någon officiell kräftpremiär i Sverige är det många som håller hårt på den tidigare traditionen och augusti är och förblir kräftmånaden nummer ett. Så från början av augusti och en bit in i september duggar kräftskivorna tätt.
Naturligtvis har vi också massor av gåda recept för kräftskivan. Här har vi samlat några favoriter!